Savunma ve Havacılık Sanayii 15 - 21 Temmuz Gündem Özeti
22.07.2019
Gündem
- T.C. Millî Eğitim Bakanlığı ile T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı arasında imzalanan “Mesleki ve Teknik Eğitimi Geliştirme İş Birliği Protokolü” ile “Bilim ve Sanat Merkezleri Öğrencileri Yaz Eğitim Programı” kapsamında meslek öğretmenlerinin eğitimleri gerçekleştirilmeye başlandı. Bu çerçevede “Siber Güvenlik, Büyük Veri ve Yapay Zekâ Kursu” STM Merkez yerleşkesinde gerçekleştirildi. Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir de kursu ziyaret ederek, güncel durumla ilgili bilgi aldı ve savunma sanayii alanındaki nitelikli insan gücü ihtiyacının karşılanması için bu eğitimlerin çok önemli olduğunu belirterek, farklı alanlarda da çalışmaların devam edeceğinin işaretini verdi. (Kaynak: T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı, STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş.)
- Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk kalkınma planı olma özelliğini taşıyan 11’inci Kalkınma Planı’nda, “Savunma Sanayii” başlığı altında, Cumhurbaşkanlığının Vizyoner Genç ile ilgili hedeflerine de yer verildi. Planda, 2019- 2023 tarihleri arasında Vizyoner Genç aracılığıyla gençlere staj ve iş imkanları sağlanacağı belirtilirken; teknoloji yarışmaları gibi etkinliklerin düzenleneceği ile sektörel bilgilere erişme olanağı sunulacağının da altı çizildi. (Kaynak: T.C. Cumhurbaşkanlığı)
- Amerika Birleşik Devletleri’nde çeşitli makamlarca Türkiye’nin F-35 projesindeki mevcudiyetiyle ilgili yapılan açıklamaların ardından, Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, konuyla ilgili bir konuşma gerçekleştirdi. Projede halihazırda atılan adımların tek taraflı olduğunu kaydeden Demir, şunları söyledi: “Bu karar veya çıkartılma kararı, imza altına alınmış mutabakat zabıtlarında ve anlaşmalarda hiçbir şekilde yeri olmayan ve onlara tamamen muhalif bir karar. Bunun resmi ve yazılı hale gelmesini de bekliyoruz. Bunun neye dayandığıyla ilgili şu anda bizde bir bilgi yok, bunun da dayanağının söylenebileceğini düşünmüyoruz. Onu da bekleyeceğiz, yazışmalarımız olacak.” (Kaynak: T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı)
- Türk Havacılık ve Uzay Sanayii MAG’ın yeni sayısında, Milli Muharip Uçak (Milli Muharip Uçak) projesi mercek altına alındı. Dergide yayımlanan yazıda farklı proje yöneticilerinin bilgi ve düşüncelerine yer verilirken, özellikle MMU Mühendislik Direktör Vekili Kılıç Ali Temız’in verdiği şu bilgiler dikkat çekti: “Bilindiği üzere projemizde 48 aylık ön tasarım fazını kapsayan bir sözleșmemiz var. Yönetimimizin değerlendirmeleri sonucu bu ilk așamayı 36 aya indirmeyi hedefliyoruz. Bu karar ile uçağımızın literatürde Roll-Out diye bilinen hangardan çıkıș tarihini 2023 tarihinde gerçekleștirebileceğiz. Bunun projemizde önemli bir așama olacağını düșünüyoruz. Bu așama sayesinde Genel Müdürümüzün vurguladığı ilk uçuș tarihini 2025 yılına çekebileceğiz.” (Kaynak: Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.)
- Harita Genel Müdürlüğü ihtiyaçlarını karşılamak üzere 22 Mayıs 2018’de T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. arasında imzalanan sözleşme uyarınca yürütülen Havadan Fotoğraf Çekim Uçağı (HAFÇU) Projesi’nde teslimat, öngörülen tarihten önce gerçekleştirildi. Proje kapsamında lojistik faaliyetler başta olmak üzere, tüm ağır bakım ve onarım görevlerini üstlenen Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, HAFÇU’nun kamera modifikasyonlarını da gerçekleştirdi. (Kaynak: Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.)
- ASELSAN ve HAVELSAN arasında imzalanmış olan Türk Boğazları Gemi Trafik Hizmetleri Sözleşmesi kapsamında, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünün gemi trafik yönetimi ihtiyacına yönelik tedarik edilecek olan REİS Sahil Gözetleme Radarı ve yedek malzemelerinin fabrika kabul testleri gerçekleştirildi. (Kaynak: ASELSAN A.Ş.)
- Pakistan Genelkurmay Başkanı Zubair Mahmood Hayat ve beraberindeki heyet, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.’nin Kazan yerleşkesini ziyaret etti. Pakistan İslam Cumhuriyeti T129 Atak, MİLGEM ve Denizde İkmal Gemisi atılımlarıyla, Türk savunma sanayiinin ihracat pazarındaki en büyük tedarikçilerinden bir tanesi haline gelse de hala iki ülke arasında savunma sanayii alanında iş birliği yapılabilecek pek çok alan bulunmakta. (Kaynak: Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.)
- Amerikan Deniz Kuvvetleri, LCS 17 USS Indianapolis’in kabulünü Ekim ayı içerisinde gerçekleştirecek. LCS (Littoral Combat Ship/ Kıyı Suları Muharebe Gemisi) gemilerinden Freedom Sınıfı’nın dokuzuncu üyesi olan LCS 17’nin kabul testlerini tamamladığı haberi Haziran ayında verilmişti. (Kaynak: Amerikan Deniz Kuvvetleri)
- Rusya tarafından, BTR-82A zırhlı personel taşıyıcılar için geliştirilen BTR-82AT modernizasyon paketiyle çukur imlalı harp başlığına sahip tanksavar mühimmatlarına karşı da mukavemet sağlanacak. Araçlara termal görüş sistemi entegrasyonunu da içeren modernizasyon paketi kapsamında, hava indirme birliklerince kullanılacak BTR-82A’lara Kornet güdümlü tanksavar füzesi entegrasyonu da yapılacak. (Kaynak: TASS)