Savunma ve Havacılık Sanayii 17- 23 Haziran Gündem Özeti
- Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, ULAK A.Ş. basın toplantısında Türkiye’nin bilişim teknolojileri alanındaki çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. ULAK'ın kullanımının yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi hususunda iş birliğine hazır olduklarını aktaran Demir, "Biz dünyanın en iyisi olmak için çalışmak gerektiğine inanıyoruz. Kamu bilgi işlem projelerinde yıllık yaklaşık 1 milyar dolar harcandığı gibi bir gerçek var. Veri merkezleri dahil bilişim altyapılarımızda yerli ve milli ürünlerin kullanılması için teşvik edici tedbirlerin alınmasına yönelik girişimlerimiz devam edecek. Bu konu ticari olmaktan öte ülkenin önemli bir güvenlik sorunudur." şeklinde konuştu. (Kaynak: T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı)
- İTÜ APİS ARGE takımı, Amerikan Deniz Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı ile Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay İdaresi öncülüğünde düzenlenen uydu yarışması CanSat’ta birinci oldu. (Kaynak: İTÜ APİS ARGE Takımı)
- Hava Kuvvetleri Komutanlığı 8'nci A400M uçağını teslim alarak Kayseri’ye konuşlandırdı. A400M’in proje ortaklarından bir tanesi olan Türkiye, toplamda 10 adet uçak teslim alacak. Proje kapsamında Türkiye’de ön orta gövde, arka gövde üst bölümü, paraşütçü kapıları, acil çıkış kapısı, arka üst kaçış kapağı, kuyruk konisi, kanatçık, sürat frenlerinin arka komponentleri, motor ön yatak çevresi modülü, pervane dişli kutusu destek çubukları, birincil egzoz lülesi ve egzoz konisi gibi komponent üretimleri gerçekleştirilmekte. (Kaynak: T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı)
- Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. Genel Müdürü Temel Kotil, Milli Muharip Uçak’ın birebir ölçekli bir modelinin sergilendiği International Paris Air Show’da, projeye ilişkin açıklamalarda bulundu. Milli Muharip Uçak’ın Avrupa’daki en iyi savaş uçağı olacağını söyleyen Kotil; hangardan çıkış için 2023, ilk uçuş için 2025 ve hizmete giriş için ise 2028 tarihini işaret etti. (Kaynak: Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.)
- TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş.’nin ortaklarından olan bir Amerikan özel sektör firması ile firma arasında, katmanlı imalat teknolojileri için International Paris Air Show’da iş birliği anlaşması imzalandı. Anlaşma çerçevesinde, iki adet M Line sistemi ve iki adet M2 makinesi, TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş.’nin Eskişehir’deki yerleşkesine kurulacak. (Kaynak: TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş.)
- TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu) SAGE (Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü) tarafından geliştirilen SOM, SOM-J, GÖKTUĞ-Görüş İçi ve Görüş Ötesi Füzeleri, HGK-82, HGK-84, KGK-82, KGK-83 mühimmatları, International Paris Air Show’da Milli Muharip Uçak’ın birebir ölçekli modeli ile birlikte sergilendi. (Kaynak: TÜBİTAK SAGE)
- İngiliz Deniz Kuvvetleri bağlısı, Type 23 sınıfı HMS Northumberland firkateyni, gerçekleştirilen testlerde Sea Ceptor füzesiyle hedef İHA (İnsansız Hava Aracı)’ları başarılı şekilde vurdu. Sea Ceptor füzelerinin gelecekte Type 23 ve Type 26 firkateynlerinin birincil hava savunma sistemi olması planlanmakta. Süpersonik süratte seyir gerçekleştirebilen Sea Ceptor, takribi 25 kilometrelik menzile sahip olup; açık deniz karakol gemilerinden muhriplere kadar pek çok platforma kolayca entegre edilebiliyor. (Kaynak: İngiliz Deniz Kuvvetleri)
- Amerikan Deniz Kuvvetleri, FFG(X) projesi kapsamında ilk 10 geminin detay tasarım ve inşası için teklife çağrı dokümanı yayımladı. Bu çerçevede, 2020 mali yılın içerisinde bir firma ile sözleşme imzlanması planlanıyor. Hava savunma, denizaltı savunma harbi, satıh tehditleriyle mücadele ve elektronik harp gibi görevleri yerine getirmesi beklenen FFG(X) firkateynlerinden Amerikan Deniz Kuvvetleri envanterine, uzun vadede 20 adet alınması bekleniyor. (Kaynak: Amerikan Deniz Kuvvetleri)