Savunma ve Havacılık Sanayii 18- 24 Mart Gündem Özeti
-
Anka-Aksungur İnsansız Hava Aracı (İHA), ilk uçuşunu 20 Mart’ta gerçekleştirdi. Test, toplamda 4 saat 20 dakika sürdü ve otomatik iniş- kalkış özelliğinden de bu ilk uçuşta yararlanıldı. Şu ana kadar sürekli olarak YFYK (Yüksek Faydalı Yük Kapasiteli) İHA olarak anılan Anka-Aksungur’un adı da resmi olarak bu ilk uçuş vesilesiyle duyurulmuş oldu. Aksungur İHA’nın 40.000 feet servis tavanına ulaşması ve 700 kg + faydalı yük taşıması hedefleniyor. (Kaynak: Savunma Sanayii Başkanlığı/ Türk Havacılık ve Uzay Sanayii)
-
Milli hava savunma sistemi ailesinin önemli bir bileşini olan Hisar-A Otonom Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi’nin ilk dikey atışı; T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri, ASELSAN ve ROKETSAN’dan gelen temsilcilerin katılımıyla, Aksaray atış alanında gerçekleştirildi. İcra edilen testte, yüksek hızlı hedef uçağa karşı tam başarı sağlandı. Deneme; füzenin ilk hedefe yönlenme, radar bilgisi ile ara safha güdüm, arayıcı başlık ile hedef tespiti, takip ve hedefe ulaşma safhalarını içermekteydi. Hisar-A’nın 2021 ve Hisar-O Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi’nin ise 2022’de Türk Silahlı Kuvvetlerinin kullanımına sunulması hedefleniyor. (Kaynak: Savunma Sanayii Başkanlığı)
-
F-16 uçaklarının radarlarının milli bir çözümle modernize edilmesi için Savunma Sanayii Başkanlığı ve ASELSAN arasında, F-16 AESA (Active Electronically Scanned Array/ Aktif Elektronik Taramalı Sıralı) Radarı Geliştirilmesi Projesi Faz-1 Protokolü imzalandı. ASELSAN, daha önce çeşitli etkinliklerde, hava araçlarına yönelik faz dizili sıralı radar konseptlerini sergilemişti. (Kaynak: Savunma Sanayii Başkanlığı)
-
Brimstone 3 füzesinin ilk test atışı başarıyla gerçekleştirildi. “Tek Füze Çok Platform” mottosu ile geliştirilen Brimestone 3’ün muharip jet uçakları, insansız hava araçları, taarruz helikopterleri, kara ve deniz platformlarına entegre edilmesi planlanıyor. (Kaynak: MBDA)
-
ANA (All Nippon Airways)’nın ilk A380 uçağı, Fransa Cumhuriyeti’nin Toulouse kentinde düzenlenen törenle teslim edildi. Havayolu tarafından, her biri 56’sı business sınıfı olmak üzere toplamda 520 yolcu taşıyacak konfigürasyonda 3 adet A380 sipariş edilmişti. Japonya’nın başkenti Tokyo ile Amerika Birleşik Devletleri’nin Hawaii eyaleti arasında yapılacak uçuşlarda kullanılacak olan söz konusu A380’ler, bu hatta ANA’nın yolcu taşıma kapasitesini 2020 itibariyle iki katına çıkartacak. Halihazırda dünya genelinde, 120 farklı rotada, 15 farklı havayolu tarafından, 232 adet A380 işletilmekte. (Kaynak: Airbus)
-
Amerikan Deniz Kuvvetleri ve Boeing arasında, 61 adet F/A-18E ve 17 adet de F/A-18F Super Hornet muharip jet uçağının alımını kapsayan bir sözleşme imzalandı. Değeri 4 milyar Amerikan dolarından fazla olan sözleşme kapsamında çalışmalar, Nisan 2024’te tamamlanacak. Block III konfigürasyonunda planlanan bu 78 uçak, selefi F-18 modelleri ile kıyaslandığında; arttırılmış ağ merkezli muharebe kabiliyeti, daha uzun menzil, düşürülmüş radar izi ve gelişmiş aviyonik sistemlere sahip olacak.
-
Amerikan Kara Kuvvetlerinin FVL (Future Vertical Lift/ Geleceğin Dikey Kalkışlı Hava Aracı) projesi kapsamında Sikorsky ve Boeing iş birliği ile geliştirilen, teknolojik açıdan temeli X2 projesine dayanan SB-1 Defiant, ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Eş eksenli iki ana rotor ve arka tarafta konumlandırılmış bir itici pervaneye sahip tasarımıyla; yüksek menzil, yüksek sürat, arttırılmış manevra kabiliyeti ve düşük ömür devri destek maliyeti isterlerini karşılaması planlanan SB-1’den sağlanan veriler sayesinde, 2030’lu yıllar itibariyle Amerikan Kara Kuvvetlerince kullanılmaya başlanacağı öngörülen yeni nesil genel maksat helikopteri için isterler belirlenecek. (Kaynak: Lockheed Martin/ Boeing)