Savunma ve Havacılık Sanayii 22- 28 Nisan Gündem Özeti
- ASELSAN A.Ş., Milli Savunma Bakanlığı Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğünün onaylı tedarikçisi oldu. Şirket tarafından, askeri fabrikaların; kalite, teknik ve finansal açıdan uygun tedarikçilerden mal ve hizmet alımı yapabilmesi amacıyla oluşturulan tedarikçi havuzuna girebilme yönünde yapılan başvuru olumlu sonuçlandı. (Kaynak: ASELSAN A.Ş.)
-
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’in sosyal medya hesabı üzerinden, Akıncı insansız hava aracı (İHA) ile ilgili bir video paylaşıldı ve İHA’nın kısa süre içerisinde ilk uçuşunu gerçekleştireceği açıklandı. Türk savunma ve havacılık sanayiinin insansız hava araçları alanında yürüttüğü en iddialı projelerden bir tanesi olan Akıncı’nın geliştirme çalışmalarına, T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığınca yayımlanan Taarruzi İHA Geliştirilmesi Projesi Teklife Çağrı Dosyası’na verilen cevapla, Mayıs 2017’de başlanmıştı. Platformun kamuoyuna tanıtımı yapılırken, 2019 yılında ilk uçuşunu gerçekleştirmesinin hedeflendiği de defaatle vurgulanmıştı. (Kaynak: Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir)
- Türk savunma ve havacılık sanayii firmaları, 2018 yılında 12 milyar 204 milyon dolarlık sipariş aldı. Sektörün sipariş tutarı 2014'te 11 milyar dolar, 2015'te 7 milyar 686 milyon dolar, 2016'da 11 milyar 913 milyon dolar ve 2017'de 8 milyar 55 milyon dolar mertebesindeydi. Bir önceki yıla kıyasla %52’lik bir artışa denk gelen bu siparişlerin, 10 milyar 580 milyon dolara tekabül eden %86, 7’lik kısmı ise yurt içi tedarikçilerden geldi. (Kaynak: T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı)
- Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil; Gazi Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve Gebze Teknik Üniversitesinde düzenlenen kariyer etkinliklerine katılım gösterdi. Kotil bu etkinliklerde, şirketin gelecek planları, hedefleri ve vizyonu ile ilgili bilgi paylaşımında bulundu. (Kaynak: Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.)
- Rusya Federasyonu, Hindistan Cumhuriyeti için 2023’e kadar iki adet Proje 11356 (Amiral Grigorovich) sınıfı firkateyn üretimi gerçekleştirecek. Projeye yaklaşık 60 firma katılım gösterecek. Taraflar arasında, Kasım 2018’de imzalanan konuya ilişkin anlaşma, Rusya’da 2 ve Hindistan’da 2 adet olmak üzere toplamda 4 adet Proje 11356 sınıfı geminin inşasını öngörüyor. Bu firkateynler; suüstü muharebe, denizaltı savunma harbi ve hava savunma harbi kabiliyetine haizler. (Kaynak: TASS)
- Polonya Cumhuriyeti, 4 adet AW101 denizaltı savunma harbi helikopterinin tedariki için toplamda 380 milyon avro değerinde sipariş verdi. Taraflar arasında imzalanan, hava araçlarının yanı sıra entegre lojistik destek ve eğitim gibi kalemleri de kapsayan anlaşma uyarınca ana yüklenici, üretici firmanın Polonya’da faaliyet göstermekte olan iştiraki olacak. Denizaltı savunma harbi görevlerine ek olarak muharebe arama kurtarma amacıyla da kullanılabilecek olan bu helikopterlerin teslimatlarının ise 2022 yılına kadar tamamlanması planlanıyor. (Kaynak: Üretici Firma)
- Kanada tarafından sipariş edilen C295 FWSAR (Fixed-Wing Search and Rescue/ Sabit Kanatlı Arama Kurtarma) uçaklarından ilkinin hangar çıkışı, tüm fonksiyonel testlerin başarıyla tamamlanması sonrası gerçekleştirildi. Nihai montajın ardından, İspanya Savunma Bakanlığı yetkililerince uçakta incelemeler yapılacak ve 2019 yılı içerisinde Kanada’ya teslim gerçekleştirilecek. C295 FWSAR’ın görev ekipmanları arasında; arama radarı, elektro- optik/ kızılötesi sensörler ve otomatik tespit sistemi bulunuyor. (Kaynak: Üretici Firma)
- İspanya Savunma Bakanlığı, bir İspanyol kamu iktisadi teşekkülü ile beş adet F-110 sınıfı firkateynin üretimi için 4 milyar 317 milyon avro değerinde anlaşma imzaladı. Takribi %80 yerlilik oranı ile üretilecek olan gemiler, tahrik sistemlerinden entegre masta kadar en güncel teknolojiler ile donatılacaklar. Üretiminde katmanlı imalat yönteminden de yararlanılacak olan mevzubahis firkateynler, aynı zamanda siber tehditlere karşı da entegre bir güvenlik sistemine sahip olacaklar. (Kaynak: Üretici Firma)