Savunma ve Havacılık Sanayii 22- 28 Temmuz Gündem Özeti
- Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştiren Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ile görüştü. Mahathir Muhammed ayrıca Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. tesislerine de bir gezi gerçekleştirerek hem özgün geliştirilen platformlar hakkında bilgi aldı hem de ANKA, ATAK ve HÜRKUŞ’un uçuş gösterilerini izledi. (Kaynak: Cumhurbaşkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.)
- Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. tarafından yürütülen Hürjet Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı Projesi’nde ön tasarım gözden geçirme aşaması geride bırakıldı. T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığınca yayımlanan açıklamaya göre, projede kritik tasarım 2020 yılında tamamlanacak ve uçak 2022’de uçuşa hazır hale getirilecek. (Kaynak: T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı)
- “DefenseNews Top 100” listesindeki Türk firma sayısı, bu yıl beşe yükseldi. Buna göre 2019 yılında, listede geçen sene de yer alan ASELSAN A.Ş. 52., Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. 69., STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. 85. ve ROKETSAN A.Ş. ise 89. sırada yer aldı. Ayrıca, Türkiye’nin önde gelen zırhlı araç üreticilerinden olan ve hem sivil hem de askeri alanda üretim gerçekleştiren bir özel sektör firması ise DefenseNews Top 100’e 85. sıradan giriş yaptı. (Kaynak: DefenseNews)
- Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. ile Hacettepe Üniversitesi arasında, Yapay Zeka Mühendisliği Bölümü İş Birliği Sözleşmesi imzalandı. Sözleşmeye göre, bölüme alınacak en başarılı 15 öğrenci Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.'de staj yapacak. (Kaynak: Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.)
- Milli Savunma Bakanlığında, basın mensupları için bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıda; terörle mücadele, yurt dışı harekatlar, çevre denizlerde mevcut durum, bölge hava ve füze savunma sistemi ve çeşitli idari hususlar ele alındı. Milli Savunma Bakanlığı Cari İşlem Şube Müdürü Albay Tamer Zincir tarafından verilen bilgilere göre; Rusya Federasyonu ile yapılan sözleşme kapsamında, birinci grup malzemelerin sevkiyatı tamamlandı. Ayrıca halihazırda Amerika Birleşik Devletleri ile Patriot hava savunma sistemlerinin tedarikine yönelik görüşmeler de Milli Savunma Bakanlığı aracılığıyla sürdürülmekte olup, Fransız- İtalyan EUROSAM konsorsiyumu ile ASELSAN A.Ş. ve HAVELSAN A.Ş. iş birliğinde kavram tanımlama çalışmalarına da devam ediliyor. (Kaynak: Milli Savunma Bakanlığı)
- Hızır Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç’ın ilk yabancı tedarikçisi bir Afrika ülkesi oldu. Üretici firmadan yapılan açıklamaya göre; toplam bedeli 20,7 milyon Amerikan doları olan mevzubahis satış kapsamında teslimatlar 2019- 2020 yılları arasında gerçekleştirilecek. Hızır “Türkiye ve AB (Avrupa Birliği) Sınırlarının Sınır Gözetleme Kapasitesinin Artırılması için Mobil Gözetleme Araçları Tedarik Projesi” kapsamında Türk Silahlı Kuvvetlerinin envanterine de dahil olmuştu. (Kaynak: Katmerciler A.Ş.)
- Bir Türk operatör tarafından, yangınla mücadele amacıyla, Rusya’ya sipariş edilen 3 adet Ka-32A11BC helikopterinin teslimatı tamamlandı. Yangınla mücadele, arama kurtarma ve yüksek irtifa inşa görevleri için tasarlanan Ka-32A11BC; gövde içinde ya da dışında yük taşıma kabiliyetine haiz. Helikopterin aynı zamanda EASA (European Aviation Safety Agency/ Avrupa Havacılık Güvenliği Ajansı) sertifikasyonu da bulunmakta. (Kaynak: Russian Helicopters)
- Amerika Birleşik Devletleri tarafından Mısır Arap Cumhuriyeti’ne FMS (Foreign Military Sales/ Yabancı Askeri Satışlar) kanalıyla gerçekleştirilen 930 adetlik MRAP (Mine Resistant Ambush Protected/ Mayına Karşı Korumalı Araç) satışında, 101 araçlık son parti teslimatı tamamlandı. Amerika Birleşik Devletleri’nden yapılan açıklamaya göre; Mısır, daha sonra tedarikine karar verdiği ilave 1.000 adet MRAP de dahil toplam 2.000 aracı, 120 milyon Amerikan doları bedel karşılında temin ediyor. (Kaynak: Amerikan Kara Kuvvetleri)