Savunma ve Havacılık Sanayii 29 Nisan- 5 Mayıs Gündem Özeti
-
T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ve STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. arasında bir iş birliği protokolü imzalandı. IDEF’19 14’üncü Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda imzalanan protokol; hücumbot geliştirilmesi konusunda yapılacak faaliyetlere yönelik olarak birlikte çalışmalar yürütmek, birikim ve tecrübeleri bir araya getirerek güç birliği oluşturmak ve gelecekte ortak olarak gerçekleştirilebilecek projeler için birlikte çalışabilmeyi amaçlıyor. (T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı)
-
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. tesislerinde, yabancı bir firmanın da desteği ile büyük ses altı rüzgar tüneli kurulumu amacıyla IDEF’19 14’üncü Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda sözleşme imzalandı. Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’in şahitliğinde imzalanan sözleşme kapsamında kurulacak olan tesis, dünyanın en iyi 3 ses altı rüzgar tünelinden bir tanesi olacak. Havacılık, savunma, otomotiv, çevre ve şehircilik sektörlerine hizmet etmesi beklenen rüzgar tünelinin 2023 yılına kadar hizmete alınması hedefleniyor. (T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı)
-
T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ve ASELSAN A.Ş. arasında; hava gözetleme resminde erken ihbar radarları tarafından kapsanamayan alçak irtifa ve orta/uzun menzilli alanlar ile erken ihbar radarlarının arıza dönemlerinde kapsanamayan alanların kapsanmasına yönelik olarak 5 adet alçak irtifa radar sisteminin temini için sözleşme imzalandı. İmzalanan söz konusu anlaşmayla tedarik edilecek olan ve ilki 2022 yılında teslim edilmesi planlanan radarlar; savaş uçakları, helikopterler, insansız hava araçları, hayalet uçaklar ve anti-radyasyon füzelerine karşı etkin şekilde kullanılabilecek. (T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı)
-
Korkut Kundağı Motorlu Namlulu Alçak İrtifa Hava Savunma Silah Sistemi ile elde edilen tecrübeler üzerine bina edilen Gökdeniz Yakın Hava Savunma Sistemi (YHSS), ASELSAN A.Ş. tarafından IDEF’19 14’üncü Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda tanıtıldı. Gökdeniz YHSS, deniz platformlarının güdümlü mermiler, insansız hava araçları, uçaklar ve helikopterler gibi tehditlere karşı öz savunmasını gerçekleştirmek üzere tasarlandı. (Kaynak: T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı)
-
Türkiye’nin önde gelen kara sistemleri üreticilerinden olan bir özel firma ile Endonezyalı partneri arasında, daha öncesinde iki tarafın iş birliğiyle geliştirilen Kaplan MT tankının seri üretimine yönelik olarak anlaşma imzalandı. Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Endonezya Savunma Bakanlığı Genel Sekreteri Koramiral Agus Setiadji ve Endonezya Savunma Bakanlığı Savunma Potansiyeli Genel Direktörü Bondan Tiara Sofyan’ın da iştirakiyle imzalanan sözleşme, ilk planda 18 adet tankın üretimini kapsıyor. (Kaynak: T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı)
-
IDEF’19 14’üncü Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda Korkut Kundağı Motorlu Namlulu Alçak İrtifa Hava Savunma Silah Sistemi’nin seri üretim töreni gerçekleştirildi. Başarıyla tamamlanan geliştirme çalışmaları sonucunda üretilen 1 adet KKA (Komuta Kontrol Aracı) ve 2 adet SSA (Silah Sistem Aracı), daha önce nihai kabullerinin yapılmasıyla birlikte Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine alınmıştı. T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ve ASELSAN A.Ş. arasında, 19 Mayıs 2016’da imzalanan seri üretim anlaşmasıyla da üretim hattı kalifikasyonu ve seri üretim faaliyetlerine start verilmişti. Sistemlerin bir KKA ve 3 adet de SSA’dan oluşan kafileler halinde teslim edilmesi planlanıyor. (Kaynak: ASELSAN A.Ş.)
- Amerikan Hava Kuvvetleri, DAEŞ terör örgütüne karşı Irak Cumhuriyeti’nde, Doğal Çözüm Operasyonu (Operation Inherent Resolve) kapsamında bir hava taarruzu gerçekleştirdi. F-35A uçaklarının ilk muharip görevi olma özelliğini taşıyan bu operasyonda, DAEŞ’e ait yeraltı hedefleri, JDAM mühimmatları ile vuruldu. (Kaynak: Amerikan Hava Kuvvetleri)
-
Bahreyn Krallığı’na FMS (Foreign Military Sales/ Yabancı Askeri Satışlar) kanalıyla gerçekleştirilecek, Patriot PAC-3 hava savunma sistemi satışına Amerikan Dışişleri Bakanlığınca onay verildi. Takribi değeri 2,478 milyar Amerikan doları olan satış için gerekli sertifikasyon DSCA (Defense Security Cooperation Agency/ Amerikan Savunma Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı) tarafından sağlanarak karar, kongreye sunuldu. Satış 60 adet PAC-3 MSE füzesi, 36 adet MIM-104E GEM-T füzesi, 9 adet M903 lançeri, çeşitli sensörler ve komuta kontrol sistemlerini içeriyor. (Kaynak: DSCA)