Savunma ve Havacılık Sanayii 3- 9 Haziran Gündem Özeti
- Türkiye İhracatçılar Meclisince derlenen sektörel ihracat verilerine göre; savunma ve havacılık sanayii, %37’lik bir oranla, Ocak- Mayıs ayları arasında Türkiye’de ihracatını en fazla arttıran sektör oldu. Bir önceki yılın aynı döneminde 784 milyon 65 bin dolar olan sektörel ihracat, 2019’da 1 milyar 74 milyon 424 bin dolar seviyesine ulaştı. Savunma ve havacılık sektörünü %24,6 ile kimyevi maddeler ve mamulleri, %23 ile gemi ve yat, %20,4 ile çimento, cam, seramik ve toprak ürünleri takip etti. (Kaynak: Anadolu Ajansı)
- Amerikan Savunma Bakanı Vekili Patrick M. Shanahan tarafından, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a, iki ülke arasındaki savunma ve güvenlik sorunlarını konu alan bir mektup gönderildi. Mektupta, Türkiye’nin S-400 alımı sonrası F-35 programından çıkarılmasına yönelik ön adımlar ve planlamadan bahsedilirken; çıkarma sürecinin, iş birliği yapılan diğer alanları etkilememesi gerektiğine de değinildi. (Kaynak: T.C. Milli Savunma Bakanlığı)
- Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, 17- 23 Haziran tarihleri arasında, Fransa Cumhuriyeti’nde gerçekleştirilecek olan Paris Air Show’da, Milli Muharip Uçak’ı sergileyecek. IDEF’19 14’üncü Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı sırasında, ilk defa Milli Muharip Uçak’ın birebir ölçekli bir modelinin Paris Air Show’da sergileneceği duyurulmuştu. Bu vesileyle, Paris Air Show’un internet sayfasında Milli Muharip Uçak ile ilgili paylaşılan bilgilerde de önceden 12 metre olarak duyurulan kanat açıklığının 15 metreye çıkması gibi farklılıklar dikkati çekti. Hürjet’in ilk birebir ölçekli modeli de 16- 22 Temmuz 2018 tarihleri arasında Birleşik Krallık’ta düzenlenen Farnborough Airshow’ da dünyanın ilgisine sunulmuştu. (Kaynak: Paris Air Show İnternet Sayfası)
- Halihazırda geliştirme çalışmaları devam etmekte olan ve uçuşlu testlerine başlanan Göktuğ havadan havaya füze sistemleriyle ilgili, T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığınca bir infografik yayımlandı. İnfografikte, 2013 yılında geliştirmeye başlandığı belirtilen Türkiye’nin ilk milli hava- hava füze ailesi hakkında, itki vektör yönlendirme kabiliyeti gibi bir dizi önemli bilgiye yer verildi. (Kaynak: T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı)
- Hava Kuvvetleri Komutanlığınca, terörle mücadele operasyonlarında hedeflerin hassas ve ikincil hasar en aza indirilmiş şekilde imha edilebilmesine yardımcı olma amacıyla, 50’den fazla HGK-84 hassas güdüm kitinin teslimatı gerçekleştirildi. Mevcut 2.000lb MK-84 ve NEB bombalarını akıllı mühimmata çeviren Hassas Güdüm Kiti, entegre KKS/ANS sistemi ve hızlı başlatma yeteneği ile hedefini tüm hava koşullarında yüksek hassasiyetle vurabilmekte. (Kaynak: T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı)
- DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency/ Amerikan Gelişmiş Savunma Projeleri Araştırma Ajansı), balistik füze gibi mobil hedeflerin imha edilmesi amacıyla kullanılabilecek, yerden atılan ve roket tahrikli bir hipersonik füze sisteminin geliştirilmesi için proje başlattı. Ön tasarım, kritik tasarım ve uçuş testi olmak üzere üç temel aşama halinde kurgulanan proje sonucunda, farklı faydalı yükler taşıyabilecek bir füzenin Amerikan Silahlı Kuvvetlerine kazandırılması bekleniyor. Kuruluş, Ekim 2018’de de bir Amerikan özel sektör firması ile hipersonik tahrik sistemlerinin geliştirilmesi için 9, 5 milyon dolar değerinde anlaşma imzalamıştı. (Kaynak: DARPA)
- Bulgaristan Cumhuriyeti’ne FMS (Foreign Military Sales/ Yabancı Askeri Satışlar) kanalıyla 1, 673 milyar dolarlık F-16C/D Blok 70/72 savaş uçağı satışı gerçekleştirilmesine Amerikan Dışişleri Bakanlığınca onay verildi. Satış için gerekli sertifikasyon DSCA (Defense Security Cooperation Agency/ Amerikan Savunma Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı) tarafından sağlanarak karar kongreye sunuldu. Satış; 8 adet F-16C/ D Blok 70/ 72 savaş uçağı, 10 adet F110 motoru, 10 adet LINK-16 MIDS (Multi-Functional Information Distribution System/ Çok Amaçlı Bilgi Dağıtım Sistemi), 9 adet AN/APG-83 AESA (Active Electronically Scanned Array/ Aktif Elektronik Taramalı Sıralı) radar, 4 adet AN/AAQ-33 SNIPER hedefleme podu, 9 adet modüler görev bilgisayarı, 16 adet AIM-120C7 havadan havaya füze, 24 adet AIM-9X havadan havaya füze ve gerekli satış sonrası destek hizmeti gibi kalemleri içeriyor. (Kaynak: DSCA)
- Rusya Federasyonu’nun 2019 yılı başından bu yana gerçekleştirdiği savunma ve havacılık ihracatı, 6 milyar dolar bandına ulaştı. Konu ile ilgili olarak Rosoboronexport Başkanı Alexander Mikheyev, şu değerlendirmelerde bulundu: “Dünyanın önde gelen savunma sanayii ihracatçılardan bir tanesi olarak, sadece mevcut trendleri takip etmekle kalmıyor, aynı zamanda da pazarda ilgi görebilecek, dış ticaret için kredi sistemi oluşturulması gibi alanlarda da çalışıyoruz. “ (Kaynak: Forecast International)