Savunma ve Havacılık Sanayii 6- 12 Mayıs Gündem Özeti

Savunma ve Havacılık Sanayii 6- 12 Mayıs Gündem Özeti

  • Ankara Ticaret Odası tarafından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla, ATO Congresium’da düzenlenen “Ankara’nın Enleri Ödül Töreni”ninde Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. istihdam kategorisinde, STM Savunma teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. ise değer katanlar kategorisinde ödüle layık görüldü. (Kaynak: Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş./ STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş.)

  • Arjantin Silahlı Kuvvetleri için üretilen ACAR-K Kara Gözetleme Radarı’nın kabul faaliyetleri gerçekleştirildi. Testler kapsamında radar; yaya, hafif araç, tank ve helikopter gibi farklı hedeflere karşı denendi. Verilen kullanıcı ve bakım-onarım eğitimlerini takiben de ACAR-K radarları, ilgili birliklere sevk edilerek Arjantin Silahlı Kuvvetleri envanterine katıldı. (Kaynak: ASELSAN A.Ş.)

  • Korkut Seri Üretim Projesi’nin birinci parti kabul faaliyetleri kapsamında 3 adet silah sistem aracı ve 1 adet de komuta kontrol aracının kabulü gerçekleştirildi. Testler esnasında, yaklaşık 200 m/s hıza sahip hedef uçak başarıyla düşürüldü. Kabulü gerçekleştirilen sistemler, Hava Savunma Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığına teslim edildi. (Kaynak: ASELSAN A.Ş.)

  • ASELSAN A.Ş. ve TÜBİTAK SAGE (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü)’nin iş birliğiyle, Kara Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyaçlarına cevap vermek üzere geliştirilen PULAT Aktif Koruma Sistemi, gerçekleştirilen saha testini başarıyla tamamladı. Silah Taşıyıcı Araç Projesi kapsamında geliştirilen tanksavar aracından, söz konusu test kapsamında ateşlenen güdümlü tanksavar füzesi, PULAT Aktif Koruma Sistemi sayesinde etkisiz hale getirildi. PULAT’ın Mayıs ayı içerisinde M60T tanklarına entegre edilerek Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından aktif olarak kullanılmaya başlanması planlanıyor. (Kaynak: ASELSAN A.Ş.)

  • Kara Kuvvetleri Komutanlığına (K.K.K.lığı) bir adet T129 Atak Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri teslimatı daha gerçekleştirildi. K.K.K.lığının taarruz ve taktik keşif helikopteri ihtiyacının karşılanması amacıyla geliştirilen T129 Atak, Jandarma Genel Komutanlığı tarafından da halihazırda kullanılmakta. Atak projesiyle kazanılan tecrübeler ışığında geliştirme çalışmalarına başlanan Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri de ilk defa IDEF’19 14’üncü Uluslararası Savunma Sanayii Fuarında mock-up olarak sergilendi. (Kaynak: T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı)

  • Anka İHA (İnsansız Hava Aracı), Sarper sentetik açıklıklı radar faydalı yüküyle göreve başladı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığının su üstü keşif ve gözetleme görevleri kapsamında Ege ile Akdeniz’de görev yapması planlanan bu konfigürasyondaki Anka’nın; uzak menzilden- bulut üzerinden istihbarat toplaması, su üstü unsurların türünü tespit etmesi ve konumlama yapması planlanıyor. İHA’nın aynı zamanda, liman ve üs bölgesi gibi stratejik hedeflerden de istihbarat toplayabileceği belirtiliyor. (Kaynak: T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı/ Anadolu Ajansı)

  • Hindistan Cumhuriyeti, Deniz Kuvvetleri bünyesinde kullanılmak üzere 10 adet Kamov Ka-31 AEW&C (Airborne Early Warning and Control/ Havadan Erken İkaz ve Kontrol) helikopteri tedarik edecek. Yaklaşık 518 milyon dolarlık bu alımla, Hint Deniz Kuvvetlerinin durumsal farkındalığının arttırılması hedefleniyor. Halihazırda da Hint Deniz Kuvvetlerince kullanılmakta olan Ka-31, envantere 2003 yılında girmiş, INS Viraat uçak gemisi ve güdümlü füze firkateynlerinde konuşlandırılmıştı. (Kaynak: Forecast International)

  • Çek Cumhuriyeti’ne FMS (Foreign Military Sales/ Yabancı Askeri Satışlar) kanalıyla 205 milyon dolarlık AH-1Z taarruz helikopteri satışı gerçekleştirilmesine Amerikan Dışişleri Bakanlığınca onay verildi. Satış için gerekli sertifikasyon DSCA (Defense Security Cooperation Agency/ Amerikan Savunma Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı) tarafından sağlanarak karar, kongreye sunuldu. Satış; 4 adet AH-1Z helikopteri, 8 adet T700-GE-701D motoru, 14 adet AGM-114 Hellfire füzesi, seyrüsefer sistemleri, iletişim sistemleri, gerekli yedek parça, eğitim desteği ve satış sonrası destek kalemlerini içeriyor. (Kaynak: DSCA)