Savunma ve Havacılık Sanayii 8- 14 Nisan Gündem Özeti

Savunma ve Havacılık Sanayii 8- 14 Nisan Gündem Özeti

  • T129 Atak Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri’nde kullanılmakta olan 20 mm’lik topun; yerli ve milli imkanlarla tasarlanması amacıyla, Türk Havacılık ve Uzay Sanayiinin bir iştiraki olan TR Mekatronik Sistemleri San. ve Tic. A.Ş. ile T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı arasında anlaşma imzalandı. Proje kapsamında ilk olarak 4 adet prototip geliştirilerek kalifikasyon faaliyetleri yapılacak. Plaftorm entegrasyon doğrulama çalışmalarını müteakiben de seri üretim aşamasına geçilecek. Sistem seviyesi kalifikasyonu 30 ay içerisinde tamamlanması planlanan top sisteminin, T129’un yanı sıra farklı kara ve deniz platformlarında da kullanılacağı öngörülüyor. (Kaynak: T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı)

  • Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Savunma Sanayi Meclisi 40’ıncı toplantısı, 9 Nisan’da yapıldı. Meclis Başkanı Yılmaz Küçükseyhan’ın başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya; Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, TOBB Genel Sekreter Yardımcısı Cengiz Delibaş, Meclisten Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Büyüksimitci ve Türk savunma sanayii firmalarının üst düzey temsilcileri katıldılar. Toplantıda ilk olarak, Meclisin 2018 yılı başından itibaren kamu kurum ve kuruluşlarına göndermiş olduğu görüşler ele alınırken, ikinci gündem maddesi ise Türkiye Sektörel Ekonomi Şurası oldu. Toplantının kapanış konuşmasını da Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir gerçekleştirdi. (Kaynak: T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı/ Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği)

  • Türk Havacılık ve Uzay Sanayii; dünyanın tek çatı altında 4’üncü, Türkiye’nin ise en büyük kompozit tesisinin kuracak. Hava aracı yapısallarının üretimine yönelik teşkil edilecek, 95.000 m² kapalı alana sahip olacak tesis, dünya havacılığının kompozit ihtiyacının %2’sini karşılayabilecek. Üretimin yanı sıra yeni ürün geliştirme amacıyla da çalışacak olan kompozit tesisinde, otonom araçlardan azami ölçüde yararlanılacak ve böylece yüksek doğruluk ile verimlilik sağlanacak. (Kaynak: Türk Havacılık ve Uzay Sanayii)

  • Türk Havacılık ve Uzay Sanayii sosyal medya hesabı üzerinden Hürjet Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı Projesi’ne yönelik olarak bir infografik yayımlandı. Yayımlanan infografik, daha önceki aylarda Savunma Sanayii Başkanlığınca yayımlanan Hürjet infografiği ile karşılaştırıldığında, uçağın teknik özelliklerinde bazı revizyonlar yapıldığı dikkat çekti. (Kaynak: Türk Havacılık ve Uzay Sanayii)

  • Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından, Jandarma Genel Komutanlığına 2 adet Anka-S insansız hava aracı teslim edildi. Gerek yurt içinde gerekse de yurt dışında gerçekleştirdiği başarılı operasyonlar ile sıklıkla adından söz ettiren Jandarma Genel Komutanlığı, modern ve yüksek kabiliyetli bir hava gücüne sahip olmayı hedefliyor. Bu kapsamda kısa süre önce Bayraktar İHA ve T129 Atak helikopteri temin eden Komutanlık, Anka’nın “B” konfigürasyonunu da Mart 2017’de envanterine katmıştı. Jandarma Havacılık açısından bir diğer önemli proje de T70 Genel Maksat Helikopteri Programı olacak. Toplamda 109 adet helikopterin Türkiye’de lisans altında üretimini öngören bir paket alım olan bu program kapsamında, Jandarma Genel Komutanlığına da teslim gerçekleştirilecek. (Kaynak: Türk Havacılık ve Uzay Sanayii)

  • Amerikan Dışişleri Bakanlığınca, Japonya’ya FMS (Foreign Military Sales/ Yabancı Askeri Satışlar) kanalıyla gerçekleştirilecek, 56 adetlik SM-3 Block IB füze satışına onay verildi. Takribi değeri 1,150 milyar Amerikan doları olan satış için gerekli sertifikasyon DSCA (Defense Security Cooperation Agency/ Amerikan Savunma Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı) tarafından sağlanarak karar, Kongreye sunuldu. (Kaynak: DSCA)

  • Avustralya Hava Kuvvetlerinin, 8’inci ve son P-8A Poseidon uçağı, filoya Haziran 2019’da katılacak. Avustralya’nın ilk Poseidon’u, ülkenin başkenti Kanberra’da, 16 Kasım 2016’da düzenlenen tören ile teslim edilmişti. Bu uçaklar Avustralya Hava Kuvvetleri tarafından; keşif, gözetleme, istihbarat, arama- kurtarma ve denizaltı savunma harbi görevlerinde kullanılıyorlar. (Kaynak: Avustralya Savunma Bakanlığı)