Savunma ve Havacılık Sanayiinin Kahramanları: Berkay Eren Emin
Vizyoner Genç takipçilerine kendini tanıtır mısın?
Ulviye Matlı Fen Lisesi’nde 2. sınıf öğrencisiyim. Aynı zamanda tespit edilen özel yetenekli öğrencilerin kapasitelerini geliştirmek amacıyla devlete bağlı olarak açılan Hamzabey Bilim ve Sanat Merkezinde eğitim almaktayım. Burada aldığım eğitimle Arduino ile birçok robot yarışmasına katıldım. Yaklaşık 3 yıldır Python programlama dili üzerine çalışmaktayım. Bunun yanında Adobe Photoshop, SketchUp ve AutoCad gibi programlarda tecrübe edinmekte ve web siteleri geliştirmekteyim. 2015 yılında “BirTutamEsc” adlı web sitesini kurdum. Aynı zamanda roket bilimi ile ilgilenmekte ve roket tasarımı yapmaktayım. 2017 yılında hem roket bilimini öğrenmek/öğretmek hem de projeler geliştirmek amacıyla Türk Roket Topluluğu’nu kurdum.
Roketlere olan ilgin ne zaman başladı?
Gökyüzü ve uzaya merakım ortaokulda başladı. Evren, uzay ,galaksi ve gezegenler hep ilgimi çekmekteydi. Okuduğum kitapların, izlediğim film ve dizilerin üzerimdeki etkisinin güçlü olduğunu söyleyebilirim. Bir Otostopçunun Galaksi Rehberi kitabı , Ekim Düşü (October Sky) filmi ve COSMOS: Bir Uzay Serüveni belgesel dizisi beni çok etkiledi ve merak duygumu üst seviyeye taşıdı. Bu ilgim ve merakım ve mühendis olma isteğim beni roket bilimi ile ilgilenmeye yönlendirdi.
Çalışmalarında seni kimler yönlendirdi, destekçilerin kimlerdi?
Türk Roket Topluluğu’nu kuracağımı söylediğimde ailem derslerimi aksatacağım düşüncesiyle bana karşı çıktı. Ancak daha sonra derslerimi aksatmadığımıı gösterdim ve ailemin güvenini kazandım. Bana destek olan babamla birlikte B60 adlı su roketini yaptık. Daha sonra Türk Roket Topluluğu için bir atölye kurmaya karar verdim ve bu isteğimi Bursa/Karacabey Belediye Başkanı Sayın Ali Özkan’a anlattım. Kendisi atölye için bana bir konteyner verdi. Bende onu boyadım ve düzelttim. Biriktirdiğim harçlıklarım, bağış ve destekçilerimiz aracılığıyla çalışmalarımı sürdürmeye devam ediyorum.
Çalışmalarını yaparken karşılaştığın zorluklar oldu mu?
Çalışmalarımı yaparken ihtiyaçlarımdan ve sosyal hayatımdan ödün vermem gerekti. Ancak bir projenin ve çalışmanın zorlukları ile beraber güzel olduğunu öğrendim. Bir örnekle açıklayacak olursam yapacağım roketin yapı malzemesi için uzun bir süre para biriktirdim veya roketin yakıtı için gerekli olan maddeyi bir yıl boyunca aradım. Ancak bu zorluklar karşısında yılmadan çalışmaya devam ettim.
Karşılaştığın zorluklara rağmen seni çalışmaya iten güç neydi?
4. sınıfta okurken resim alanındaki becerilerimle girmeye hak kazandığım Bilim ve Sanat Merkezi’nde öğretmenimin bana söylediği “Pes etmek yok!” cümlesi hep aklımdaydı.Bir konuda çalışırken zorlandığımda öğretmenimin bu sözünü hep aklıma getiririm.
STM (Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş.) bu yaz döneminde BİLSEM (Bilim ve Sanat Merkezi) öğrencilerine staj yapma fırsatı sundu. Senin bu staja kabul sürecinden ve stajın sana katkılarından bize bahseder misin?
Belirli konuda bilgili ve ilgili, seçilen BİLSEM lise öğrencileri olarak STM’de eğitim gördük. Bizim için gerçekten güzel bir eğitim oldu. Birçok etkinliğe katıldık ve pratik yapma fırsatı elde ettik. Kriptografi, büyük veri ve proje yönetimi hakkında birçok şey öğrendim. Gerek denizaltı gerekse uçaklar konusunda bilgi sahibi oldum. STM çalışanlarının bize olan nazik tavrı ve fikirlerimize önem vermesi benim için mutluluk vericiydi.
Bu sene Teknofest’e katıldın. Teknofest’teki deneyimlerini bize aktarır mısın?
3 kişiden oluşan ekibimizle Teknofest2019 ’a katıldık. Roket tasarımımız ilk turu geçti. Elemeyi geçen 250 ekip arasında tek lise öğrencisi bizim ekipti. Bu bizim için gurur vericiydi. İkinci turda bir takım maddi sıkıntılardan dolayı elendik. Bizim için güzel bir deneyim oldu. Seneye daha iyi çalışarak ve maddi, manevi destekçilerimizi artırarak tekrar yarışmaya katılacağız.
Gelecekle ilgili hayallerin neler? Çalışmalarına nasıl devam etmek istiyorsun?
Hayal kelimesi benim için evrene, dünyaya ve geleceğimize fayda sağlayabilecek ama benim henüz gerçekleştiremediğim herşeyi ifade ediyor. Tüm bunlar için hayal kurmaya ve ülkeme ve dünyaya faydalı işler yapmak için çalışmaya devam ediyorum. Gerçekleştirmek istediğim hayallerimden biri, kurucusu olduğum Türk Roket Topluluğu’nun uluslararası bir topluluk olması sağlamak. Bir diğer hayalim ise karadeliğin manyetik alanından kaçabilecek bir roket yapmak. Umarım bunu başarabilirim.
Vizyoner Genç takipçilerine son olarak ne söylemek istersin?
Vizyoner Genç’i takip eden akranlarıma ve tüm gençlere sanata ve inovasyona önem vermelerini öneririm. Ayrıca çok okumalı ve çok araştırma yapmalılar. Bu şekilde gerçekleştireceğimiz çalışmaların bizi başarıya ulaştırabileceğine inanıyorum.