Titan Model Uydu Takımı Sponsor Arıyor!
1) Takımınızı tanıtır mısınız?
Teknofest kapsamında düzenlenen TÜRKSAT Model Uydu Yarışmasında Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’ni TİTAN Model Uydu Takımı olarak temsil etmekteyiz. Takımımız ilk defa 2020 yılında kurulmuştur ve şu an 6 üyeden oluşmaktadır. Üyelerimizin üçü Elektrik-Elektronik Mühendisliği, öğrencisi ikisi Makine Mühendisliği öğrencisi ve biri de Bilgisayar Mühendisliği öğrencisidir. Bizler Model Uydu projesiyle ülkemizin başlattığı uzay teknolojileri hamlesinin bir parçası olmak istiyoruz. Ülkemizi uzay sektöründeki önder ülkelerin arasında görmek isteriz. Sloganda söylediğimiz gibi yarınların göklerde olduğuna inanıyoruz. Üzerimize düşen de yarınların mimari olabilmek veya en azından yarınların kurulmasında katkıda bulunmaktır. Öğrenmiş olduğumuz teorik bilgileri pratiğe dökerek ve yeni tecrübeler elde ederek bizden sonraki nesillere ilham kaynağı olmak isteriz. Tecrübesiz olsak da azim, irade ve çaba göstererek bu işin üstesinden gelmeyi arzu ediyoruz.
2) Takımınızın vizyonu ve misyonu nedir?
Misyonumuz bu sene birinci olmak veya en azından dereceye girerek bir sonraki aşama olan uluslararası CANSAT yarışmasında ülkemizi temsil etmektir. Vizyonumuz ise tüm gençlerin hayallerindeki projeleri gerçekleştirebilecekleri ortamı sağlamak ve böylece ülkemizin gelişimine katkıda bulunmaktır.
3) Çalışmalarınız sırasında nasıl motive oldunuz?
Attığımız her adımda ilk başladığımız noktadan ne kadar ilerlediğimizi gördükçe hep motive oluruz. Ayrıca, gün geçtikçe dünyada ve özellikle ülkemizde gerçekleşen yeni gelişmeler bizim için en büyük motivasyon kaynağıdır. Bu zorlu süreçte ailelerimizin de verdiği desteği unutmuyoruz.
4) Projenizin yapım süreçleri ve testleri hakkında birisinden/birilerinden destek aldınız mı, size kim/kimler mentorluk yaptı?
Projemizin yapım süreçleri ve testleri hakkında henüz birilerinden destek veya mentorluk almadık. Ama sağladıkları imkanlar için okulumuza ve desteklerini esirgemeyen takım danışmanımız Prof. Dr. Hüseyin CANBOLAT hocamıza teşekkür ederiz.
5) Ne tür zorluklarla karşılaştınız ve nasıl üstesinden geldiniz?
Pandemi sürecinde takım üyelerinin farklı illerde bulunması biraz zorluk yarattı. Takım üyesi sınırı da epey zorlayıcı bir durumdu. Ama hesaplı bir organizasyon ve planlama sayesinde rahatça bu zorlu sürecin üstesinden geldik ve tamamen çevrim içi bir şekilde yürüttüğümüz “Ön Tasarım Gözden Geçirme” aşamasında 100 üzerinden 95 puan almayı başardık. Karşılaştığımız ve hala üstesinden gelmeye çalıştığımız en büyük zorluk ise maddi imkanların sınırlı olmasıdır. Komponentlerin bir kısmını kendi imkanlarımız ve okuldan aldığımız desteklerle temin ettik. Ama hala birçok eksiğimiz bulunmaktadır ve en kısa sürede sponsor bularak bu zorluğun üstesinden gelmeyi umuyoruz.
6) Hangi Ulusal/Uluslararası yarışmalara katıldınız?
Halihazırda sadece Teknofest kapsamında düzenlenen 6.TÜRKSAT Model Uydu Yarışmasına katılmaktayız.
7) Başka projeleriniz de var mı?
Şimdilik takımca ilgilendiğimiz başka bir proje bulunmamakta. Ama önümüzdeki sene katılmaya planladığımız diğer yarışmalar için araştırmalarımıza devam etmekteyiz.
8) Neden sponsor arıyorsunuz?
Yukarıda bahsettiğimiz gibi en büyük sınırımız maddi imkanlarımızdır. Aynı zamanda Model Uydu kategorisinde hala TÜRKSAT veya Teknofest ten herhangi bir maddi destek söz konusu olmaması bu zorlu durumu daha da zorlaştırıyor. Bundan dolayı şu an uydumuzun prototipleme aşaması duraksamış bir durumda ve sponsor bulmamız ciddi bir anlamda ilerlememizi sağlayacaktır.
9) Vizyoner Genç takipçilerine ne tür tavsiyelerde bulunabilirsiniz?
Vizyoner Genç takipçilerine ilk ve en büyük tavsiyemiz hayallerinin peşinden koşmaları ve hayallerini gerçekleştirmeleri için her türlü çabayı vermeleridir. İkinci tavsiyemiz ise, okulda gördükleriyle yetinmemeleri. Günümüzde birçok genç herhangi bir projede bulunmadıkları için iş/staj bulma gibi durumlarda zorluk çekmekteler. Katılacağınız projeler sadece iş/staj için değil de gördüğünüz teorik bilgilerin nasıl pratiğe döküleceğini göstererek sizi gerçek hayata daha hazır bir konuma getirecektir. Değerli bir hocamızın dediği gibi “Bize soru çözen değil, sorun çözen mühendis lazım”.
Takımın İletişim Bilgileri:
E-posta: titan.modeluydutakimi@gmail.com
Instagram: https://www.instagram.com/titan.uydu/
Twitter: https://twitter.com/TitanUydu
Linkedln: https://www.linkedin.com/company/ti̇tan-model-uydu-takımı