Türkiye’nin Milli Savunma Sanayii Konulu İlk Resmi Oyunu “Operasyon: Anka”
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. ürünü Anka-S İHA (İnsansız Hava Aracı)’yı konu alan ve iki özel sektör firmasının iş birliğiyle geliştirilen “Operasyon: Anka” oyunu, 1 Mayıs’ta mobil platform kullanıcılarının ilgisine sunuldu. Toplamda 7, 5 ay gibi bir süre içerisinde, takribi 10 kişilik bir ekip ile hayata geçirilen projenin tüm görselleri, program alt yapısı, ses efektleri ve müzikleri de yine aynı ekip tarafından geliştirildi.
Oyunun geliştirme çalışmaları Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. ile yakın temas içerisinde yürütüldü. Bu çerçevede Anka’nın yazılım ekibi ile çalışmalar yapıldı ve gerçek operasyonel şartlar altında işletme süreçlerinin ne şekilde yürüdüğü de gözlemlendi.
Operasyon: Anka, Anka-S için gizli bir silah sistemi geliştiren ve yüksek güvenlikli bir askeri tesisin içindeki gizli merkezde çalışmakta olan bir grup bilim adamı ile mühendisi konu almakta. Oyunda, kimliğini gizleyen, amaçları bilinmeyen organize bir suç örgütünün saldırı gerçekleştirmesiyle çatışmalar yakın bölgelere de sirayet etmekte ve bu noktada da düşman tehdidinin sona erdirilmesi, oyuncuya düşmekte.
Türkiye’de milli bir savunma sanayii ürününün resmi olarak konu edildiği ilk oyun olma özelliğini taşıyan Operasyon: Anka’da; SİHA’nın elektro-optik faydalı yükü vasıtlasıyla yer hedeflerinin izlendiği ve bu hedeflerin atış altına alındığı bölümlere ilave olarak, üçüncü bir kişinin gözünden Anka’nın göründüğü ara uçuş bölümleri de bulunmakta.
Türkçe’nin yanı sıra Arapça ve İngilizce dil desteğine de sahip olan oyunun geliştirilme amacı ise yetkililerce, gençlere milli üretim farkındalığının kazandırılması ve Anka’nın tanıtılması şeklinde belirtilmekte.
Mobil oyun severlerin sektör içerisindeki etkisinden ötürü mobil odaklı olarak geliştirilen Operasyon: Anka, aslen bir oyun serisi için de başlangıç teşkil etmekte. Bu projeyi takiben ikinci ve üçüncü oyun projelerinin de hayata geçirilmesi planlanmakta. Mevzubahis oyunların ise Hürkuş ile Atak platformlarını konu alması, ayrıca ilerleyen dönemde arttırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik teknolojilerini içeren çalışmaların da yapılması düşünülmekte. Öte yandan çeşitli savunma sanayii firmalarına ve Teknofest İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’ne yönelik olarak da faaliyetler yürütülmekte.
Her iki firmanın da kurucu ortağı olan Türker Karahan, oyunu şu sözlerle değerlendirmekte “Kullanıcılardan bazıları oyunu simülasyon zannediyor veya gerçek operasyon görüntülerinin kullanıldığını düşünebiliyorlar. Ancak bunun tamamiyle bir oyun olduğunu söylediğimizde çok şaşırıyorlar. Dolayısıyla Operasyon: Anka’nın biraz simülasyon biraz da oyun tadında bir ürün olduğunu söyleyebiliriz. Ancak hikayenin tamamı kurgusal. Silahların da bir kısmı bilim kurgu ürünü.”
Karahan, firmanın mevcut kabiliyetleri ve gelecek planları ile ilgili olarak da şu noktalara dikkat çekmekte: “Oyun sektörü, simülasyon ve eğitim sektörlerine çok yakın bir sektör olup, alt yapı açısından da ciddi benzerlikler barındırmakta. Bizler en başından beri bu işin oyun tarafındaydık. Bu güne kadar mobil, konsol ve web oyunları geliştirdik. Fakat simülasyon ve eğitim alanında da aslen aynı altyapı kullanılıyor. Sadece tasarım sürecinde ve teknik detaylarda çeşitli farklılıklar bulunuyor. Oyunların bir tanıtım materyali olarak savunma sanayiinde kullanılmasını sağlama arzumuzun yanında; simülasyon, eğitim materyalleri, arttırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik teknolojilerine yönelik olarak da gelecekte ürünler çıkartmayı hedefliyoruz.”