Vega Takımı Sponsor Arıyor!

Vega Takımı Sponsor Arıyor!

1)      Takımınızı tanıtır mısınız? (Takımınız kaç kişiden oluşuyor, sizi bir araya getiren şey nedir? vs.)

 

VEGA takımı 2021 yılında Abdullah Gül Üniversitesinde 5 Makine ve 1 Bilgisayar Mühendisliği öğrencileri tarafından 2021 yılı TEKNOFEST kapsamında 3 dalda yarışmaya katılmak için kurulmuştur. Takım üyeleri daha önceki yıllarda da TEKNOFEST yarışmalarına farklı takım ismiyle katılmıştır. Takım kaptanı 2019 TEKNOFEST’e döner kanat kategorisinde çaylaklar ile katılıp final etabını tamamlamıştır. Yine takımın 3 üyesi 2020 TEKNOFEST bünyesinde TUSAŞ tarafından düzenlenen Helikopter tasarım yarışmasına katılıp 8. lik elde etmiştir. 2021 yılı TEKNOFEST’e daha geniş bir ekiple 3 dalda katılacak olan VEGA Takımı; Roket, Serbest Görev İHA ve Helikopter Tasarım yarışmalarına katılım göstermeyi planlamaktadır. 3 dalda da ÖTR (Ön Tasarım Raporu)’nu göndermiş olup Roket ve Serbest Görev İHA yarışmasında KTR (Kritik Tasarım Raporu) aşamasına geçilmiştir. Helikopter için ise sonuçların açıklanması bekleniyor. Bu süreç içerisinde ekipteki üyeler alanlarında kendilerini geliştirip her bir yarışmaya özel görevlerine hazırlanmakta ve çalışmalarına devam etmektedir.

2)      Takımınızın vizyonu ve misyonu nedir?

Takımımızın misyonu aldıkları üniversite eğitiminin temellerini kullanarak kendilerini ilgi duydukları ve uzmanlaşmak istedikleri alanlarda geliştirmenin yanı sıra ülkemizde ve dünyada gerçekleşen teknolojik gelişmelere önce ayak uydurup daha sonra bu gelişmelerde öncü rolde olacak mühendisler olarak görev almaktır. Bu amaçla çeşitli alanlarda projeler üretip takım çalışması ve proje üretmenin zorluklarını henüz öğrenciyken öğrenerek istekli kişilerin kişisel gelişimlerini desteklemek amacıyla VEGA takımı kurulmuştur.

3)      Çalışmalarınız sırasında nasıl motive oldunuz?

Takımımız, havacılık alanındaki çalışmalara ilgi duyan ve bunun yanı sıra ülkemizde gerçekleşen havacılık ve savunma sanayi alanındaki gelişmeleri yakından takip eden kişilerden oluşmaktadır. Çalışmalardaki motivasyonumuz bu projelerin gelişmesine birinci elden katkıda bulunabilen mühendisler olarak kendimizi geliştirme isteğinden gelmektedir. Bunun yanı sıra iyi bir ekip çalışmasıyla daha önceki yaptığımız projelerdeki eksik ve hatalı yönlerimizi kapatarak her seferinde daha iyi bir proje ortaya koymak bizi motive etmektedir.  

4)      Projenizin yapım süreçleri ve testleri hakkında birisinden/birilerinden destek aldınız mı? Size kim/kimler mentorluk yaptı?

Proje konusunda okulumuz hocalarından Doç. Dr. Çağatay Yılmaz roket yarışması için danışmanlığımızı yapmakta olup ayrıca okulumuz tüm laboratuvar ve araştırma imkanları konusunda destek vermektedir. Bunun dışında bir desteğimiz bulunmamaktadır. Yarışmalar için destek arayışımız sürmektedir.

5)      Ne tür zorluklarla karşılaştınız ve nasıl üstesinden geldiniz?

Yeni kurulan ve tecrübesiz bir takım olarak öncelikli sorunumuz organizasyon aşamasında oldu. Daha sonra ekibin birbirine alışması ve eksiklerini kapatmaya başlamasıyla projeler şekillenmeye ve süreç oturmaya başladı. Bu süreçle bilgi edinmenin yanı sıra pratik yeteneklerimizi de prototip vb. süreçler için geliştirmek zorunda kaldık fakat en büyük problem her zaman maliyet ve imkanlar oldu. Bunları da gerek yarışma destekleri gerek dış destekler kullanarak aşmaya çalışıyoruz.

6)      Hangi Ulusal/Uluslararası yarışmalara katıldınız?

Takım üyeleri 2019 TEKNOFEST İnsansız Hava Araçları yarışmasında, 2019 TEKNOFEST İnsanlık Yararına teknolojiler yarışmasında, 2020 TEKNOFEST Helikopter Tasarım Yarışmasında tecrübeli kişilerden oluşmaktadır. Bahsi edilen tüm yarışmalarda finalist olarak yarışmış üyelerimiz bulunmaktadır.

7)      Başka projeleriniz de var mı?

Takım üyelerinin okulda ve bireysel olarak yürüttüğü projeleri bulunmaktadır. Bu projeler yazılım ve makine tasarımı konusundadır. 2021 yılı için ise daha önce bahsedilen 3 farklı dalda yarışmaya katılmak için projeler geliştirilmektedir.

8)      Neden sponsor arıyorsunuz?

Özellikle 2021 yılı için Roket yarışması ve İnsansız Hava Aracı yarışmalarında finalist olabilmek için yapılan projelerin çalışabilir prototipleri gerekmektedir. Ayrıca bunların testi ve üretimi için gerekli olan ekipmanlar da maliyeti yüksek olan ürünler. Fakat takımımız bu iki yarışmada da iyi işler çıkarıp tecrübeler ve başarılar kazanmak istiyoruz ve imkan sağlandığı taktirde bu konularda başarılı olacağımız konusunda kendimize güveniyoruz. Yarışmalara olabildiğince iyi hazırlanabilmek ve istediğimiz projeleri üretebilmek için gerek ekipman gerek mali destek gerekse bilgi ve teknoloji desteğine ihtiyacımız bulunmaktadır. Özellikla Serbest Görev kategorisindeki VTOL İhamız oldukça özgün bir tasarım olduğu için maliyetleri yüksek olmaktadır.

9)      Vizyoner Genç takipçilerine ne tür tavsiyelerde bulunabilirsiniz?

Ülkemizin zorlu bir süreç olan pandemi döneminde eğitimlerimizin hemen hepsi zorunlu olarak online şekilde devam etmektedir ve bu süreç uzun sürmüştür. Online eğitimin en büyük sorunlarından olan proje geliştirme ve takım çalışması yapamama durumu eğitim hayatımızdaki en büyük eksikliklerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu dönemin bireysel ve mesleksel gelişimimiz için zararlı etkilerini en aza indirmek amacıyla TEKNOFEST ve benzeri düzenlenen, desteklenen yarışmaları bir fırsat olarak kullanıp disiplinler arası çalışmalara katılmak, bu süreci en iyi şekilde değerlendirmemize katkıda bulunacaktır.

Takım bilgileri:

Takıp kaptanı: Muammer KILÇIK

Sponsorluk sorumlusu: Bahri Erkam YAYLAMAZ

E-mail: vegateamagu@gmail.com