Vizyoner Kariyer Tavsiyeleri: Bilmeniz Gereken En İyi 5 Temel Yetkinlik

Vizyoner Kariyer Tavsiyeleri: Bilmeniz Gereken En İyi 5 Temel Yetkinlik

İş dünyasında başarılı olmanın temelinde belirli yetkinlikler yer almaktadır. Çoğu iş için, şirketler tarafından yaygın ve beklenen birkaç iş yetkinliği vardır. Bu yetkinlikler, çalışanların iş ortamında verimli ve etkili bir şekilde performans göstermesini sağlamak amacıyla belirlenmiştir. Vizyoner Kariyer Tavsiyelerimizde bu hafta 5 temel yetkinliği anlatacağız: 

  • Takım Çalışması
  • İletişim
  • Sonuç Odaklılık
  • Problem Çözme
  • Organizasyonel Yetkinlik

 Takım Çalışması

“Takım çalışması, ortak bir vizyona doğru birlikte çalışma yeteneğidir. Bireysel başarıları kurumsal hedeflere yönlendirme yeteneğidir. Sıradan insanların olağanüstü sonuçlara ulaşmasını sağlayan yakıttır.” – Andrew Carnegie

İş dünyası, başarıya ulaşmak ve büyümek için kurumsal hedeflere ulaşmak amacıyla bir araya gelmekle ilgilidir. Bu nedenle, her çalışanın bir takımda çalışabilme ve bireysel ve iş hedeflerine katkıda bulunabilme yeteneğine sahip olması gerekir.

Bir çalışan olarak, size daha büyük bir resmin parçası olan belirli görevler atanır. Tüm ekip veya organizasyonun çalışması bir araya geldiğinde, büyük resmi ortaya çıkarır. Bir takımda çalışma yeteneğiniz, başkalarıyla ortak bir hedef doğrultusunda çalışmaya istekli olduğunuzu ve tüm katkıda bulunanlarla krediyi paylaşmaya istekli olduğunuzu gösterir.

“İş dünyasında büyük şeyler asla tek bir kişi tarafından yapılmaz. Bir takım insan tarafından yapılır.”– Steve Jobs

 

İletişim 

Takım arkadaşlarınız, yöneticileriniz ve müşterilerinizle iletişim kurma yeteneği, bir organizasyonda herhangi bir iş için temel bir gerekliliktir. İşverenler, iletişimi çoğu iş ilanında gerekli bir beceri olarak listeler. İşverenlerin bir adayda aradığı şey, bilgiyi başkaları için profesyonel, kesin ve anlaşılır bir şekilde iletebilme yeteneğidir.

Bir organizasyondaki iletişim, meslektaşlarınız, yöneticileriniz, müşterileriniz ve etkileşimde bulunduğunuz diğer insanlarla konuşmayı içerebilir. Ayrıca, sözleşmeleri başarıyla müzakere etmenize ve anlaşmaları daha hızlı bir şekilde sonuçlandırmanıza yardımcı olur. Etkili iletişim becerilerine sahip bir çalışan, herhangi bir organizasyon için bir varlıktır. 

“İletişim- insan etkileşimi- kişisel ve kariyer başarısının anahtarıdır.”– Paul J. Meyer

 

Sonuç Odaklılık

Sonuç odaklı insanlar, net bir hedef anlayışına sahiptir ve bu hedeflere ulaşmak için çaba gösterirler. Organizasyonlar, projeleri sonuna kadar götürebilecek ve başkalarını da aynı şeyi yapmaya teşvik edebilecek çalışanlara ihtiyaç duyar.

Sonuç odaklı yetkinliklere sahip bir çalışan, gerçekçi ve ulaşılabilir iddialı hedefler nasıl belirleyeceğini bilir. Sonuç göstermeyen iş, çoğu organizasyon tarafından tanınmaz. Başarılı olmak için hedefler belirlemek, adımları tanımlamak ve sonuçlar elde etmek, bir çalışanın işinin bir parçasıdır.

Adaylar, önceki deneyimlerinden örnekler aktararak sonuç elde etme yeteneklerini gösterebilirler. Hedeflerinizi, proaktif önlemlerinizi ve elde edilen sonuçları tanımlayarak, işe alım görevlilerine sonuçlar sunabileceğinizi gösterirsiniz. 

“Tüm koçların ortak bir noktası vardır. Acımasızca sonuç odaklı olmalarıdır.”– Fast Company dergisi

 

Problem Çözme 

“Beyin gücünüzü kullanmayı öğrenin. Eleştirel düşünme, iş dünyasında yaratıcı problem çözmenin anahtarıdır.”– Richard Branson

Bir organizasyonda çalışmak, günlük olarak çeşitli takımlar, departmanlar, ürünler, müşteriler vb. ile iş birliği yapmayı gerektirir. Bir çalışan olarak, farklı durumlarda bir sorunu veya problemi çözmek için hızlı bir karar vermeniz gerekecektir. Sorunu sakin bir şekilde, eleştirel düşünme ve maksimum bilgi ile çözme yeteneğiniz, problem çözme yetkinliğinizi gösterir.

Organizasyonlar, zamanında kararlar alabilen ancak daha da önemlisi, zihinsel mevcudiyetleriyle bir problemi çözebilen adaylar aramaktadır. İş analisti gibi bazı iş rolleri için problem çözme, iş tanımında belirtilen anahtar bir yetkinlik olacaktır.

“Başarılı problem çözme, doğru soruna doğru çözümü bulmayı gerektirir. Çoğu zaman yanlış çözüme yanlış sorunu çözerek başarısız oluruz.”– Russell & Ackoff

 

Organizasyonel Yetkinlik

Organizasyon becerileri sadece masanızı dağınık tutmamakla ilgili değildir. Organizasyon becerilerine sahip bir çalışan, iş yükünü önceliklendirebilir, zamanı yönetebilir, kaynakları en iyi şekilde kullanabilir ve daha büyük sonuçlar elde edebilir. 

İşverenler, zamanlarını, iş yüklerini, sorumluluklarını etkili bir şekilde yönetebilen ve nihai sonuca odaklanabilen çalışanlar aramaktadır. Organizasyonel yetkinlik, genellikle iş tanımlarında zaman yönetimi, kaynak optimizasyonu, sonuç elde etme vb. olarak bölünür ve belirtilir. 

"Başarı için beş temel girişimcilik becerisi: konsantrasyon, ayrım, organizasyon, yenilikçilik ve iletişim."– Harold S. Green

 

Kaynak: https://possibleworks.com/