Yabancı Dil Öğrenmek Beyin Yapısını Nasıl Değiştiriyor

Yabancı Dil Öğrenmek Beyin Yapısını Nasıl Değiştiriyor

Bir lisan bir insan iki lisan iki insan sözü kadar doğru bir söz yoktur belki de. Bir dil öğrenmek bize bir kültürü de kazandırır. Öğrendiğimiz dil ve kültür hem kişiliğimizde hem de yaşantımızda değişikliklere neden olur. Bunu “ikinci bir ruh” kazanmak gibi düşünebilirsiniz.

İngilizce’de “multilingualism” terimi birden fazla dil bilmek anlamına gelir. Günümüzde birden fazla dile hakim olan kişiler profesyonel anlamda avantajlı olurlar. Bunun yanında, beyin yapısını da geliştiren bir durum olan yeni bir dil öğrenmek üzerine bilim insanları çeşitli araştırmalar yapmışlar. Penn State Üniversitesindeki araştırmacılara göre 5 yaşında da olsak 95 yaşında da olsak yeni bir dil öğrenmek beyin yapısını oldukça değiştiriyor.

Gelin yeni bir dil öğrenmenin insan zihnine sağladığı faydalara yakından bir göz atalım:

1) Dikkat dağınıklığını önler.

İkinci bir dil öğrenme çabasındayken dikkatimizi toplamaya çalışırız. Bu durum dikkatimiz üzerinde daha güçlü kontrollere sahip olmamızı sağlar. 

2) Aynı anda birden fazla iş yapabilmek.

İki dil bilen bireylerin bir işten başka bir işe daha hızlı geçiş yaptığı görülmüş. Beklenmedik durumlara da daha kolay adapte oluyorlar.

3) Hafızayı sağlamlaştırır.

İki dil konuşulan yerlerde büyüyen çocuklar, tek bir dil konuşulan yerlerde büyüyenlere göre daha güçlü ve gelişmiş bir hafızaya sahip olurlar. Okumadan zihinsel hesaplamalara birçok konuda diğerlerinden daha iyi olabileceklerini söyleyebiliriz. Konu hakkında tabi ki çeşitli araştırmalar yapılmış.

4) Yaşlandığımızda beyin sağlığımızı korur.

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki çok dilli bireylerde Alzheimer ve Demans gibi hastalıklar görülme ihtimali azalıyor. Bu bireylerde Alzheimer başlangıcının yaklaşık 5 sene daha geç olduğu ortaya çıktı. Birden fazla dil konuşmak beyindeki sinir yollarının miktarını artırıyor. Bu durum hastalıkların ertelenmesi hatta engellenmesini sağlıyor. Bu etkiyi şöyle de özetleyebiliriz: bir dil öğrenmenin demans üzerindeki etkisi, en yeni ilaç ve tedaviler ile ulaşılacak etkiden çok daha yüksek.

5) Yaratıcılığı artırır.

Çok dilli insanlar ile tek dilli insanlar üzerinde yapılan bir araştırmada, yaratıcılık seviyelerinin farklı olduğu görülmüş. Tabi ki avantajlı olan taraf birden fazla dil bilen insanlar. Yeni bir dil öğrenmenin yeni bir bakış açısı kazandırması sayesinde farklı düşünme becerilerimiz de gelişir. Bu durum, bir problemle karşılaştığımızda yaratıcılığımızı kullanarak birden çok çözüm üretmemizi sağlar.