Yeni Mezun Mühendislere İş Hayatında Yol Gösterecek 8 Tavsiye

Yeni Mezun Mühendislere İş Hayatında Yol Gösterecek 8 Tavsiye

Okuldan mezun oldunuz; diplomanız elinizde, 4 sene boyunca edindiğiniz bilgiler cebinizde... Yeni mezun bir mühendis olarak kendinizi iş arama sürecinde, yeni girdiğiniz işinizde ya da stajınızda nasıl geliştirebileceğinizin yollarını arıyorsunuz. Önünüzde aralanan yepyeni bir dünya var; iş dünyası... Şimdi kendinizi hazırlamanın tam zamanı... İşte, yeni mezun mühendislere iş hayatında yol gösterecek 8 tavsiye…

 

 

 

1) Başlangıç Aşamasında Olduğunuzu Unutmayın.

 

Çalıştığınız alan ne olursa olsun, çağın değiştiğini ve bu yeni çağın ihtiyaçları doğrultusunda birçok mühendislik dalının ortaya çıktığını unutmayın. İş hayatınızın ilk yıllarında kaybolmuş gibi hissetmeniz çok normal. Henüz başlangıç aşamasında olan yeni bir mezun olduğunuzu kendinize hatırlatın. Henüz kendinizi yonttuğunuzu ve kendi orijinal şeklinizi bulmaya çalıştığınızı unutmayın. Her işin kendi içinde kümülatif bir süreç barındırdığını, birikimlerle ilerlenmesi gerektiğini ve emek harcanması gerektiğini bilin. Bir yeni mezun mühendis olarak hedefe ulaşmak sabır gerektirir.

 

 

2) Denemekten ve Üretmekten Kaçınmayın.

 

Kariyerinizin başlarında en güvenli patikadan ilerlemek çok mantıklı gibi görünebilir. Toplantıda çok yorum yapmayarak, aklınıza gelen harika fikirleri kendinize saklayarak, yalnızca yöneticinizin size vereceği görevlerle uğraşarak ilk yıllarınızı sakinlik içinde geçirebilirsiniz. Bu güvenli patikayı izlediğinizde, kendinize hata yapma şansı tanımamış olursunuz. Hata yapmamak demek, öğrenmemek demektir. Aklınızdaki o fikri yöneticinizle paylaşın, sizden istenenden daha fazlasını yapın, size doğru görünmeyen süreçler hakkında raporlar hazırlayın ve onları sunun. İşte şimdi hata yapabilir, yanılabilir, bildiklerinizi sorgulayabilir ve tüm bunlar sayesinde kendinizi geliştirdiğinizi söyleyebilirsiniz.

 

3) Bilgilerinizi Güncel Tutun.

 

Fakültenizde aldığınız teorik eğitimlerde, laboratuvar deneylerinde, uygulamalarda ve stajlarınızda öğrendiğiniz bilgileri, iş hayatına atılmadan önce güncellemeniz büyük önem taşır. Aynı şekilde yüksek lisans veya doktora sonrasında edindiğiniz bilgilerin üzerinden zaman geçmesine izin vermeden onları tekrarlamanız, konularla ilgili gelişmeleri takip etmeniz, böylece kendinizi ve bilgilerinizi güncel tutmanız faydalı olacaktır.

 

4) Tecrübe Kazanmak Temel Hedefiniz Olsun.

 

 

Yeni mezun bir mühendisseniz eğer kriterlerinizin en başına, “Burada çalışırsam kendime ne katabilirim?” sorusunu yazmalısınız. İlk yıllarınızda kazanabileceğiniz en önemli şey tecrübe olacaktır. Çalışma arkadaşlarınızdan, yöneticilerinizden, şirketinizdeki en beklenmedik kişilerden bile bir şeyler öğrenebileceğinizi unutmayın. Kariyerinize kendinizi geliştirme arzusuyla başladığınızda, önünüzde kapıların açılacağını, hatta bu kapıyı size açanın çalışma arkadaşlarınız olacağını bilin. Kendiniz için en iyisini isteyin. 

 

5) Farklı Alanlarda da Kendinizi Geliştirin.

 

Yazılım veya bilişim alanında çalışan bir mühendisseniz; sadece kod yazma, kod geliştirme gibi belli başlı alanların yanı sıra, sürekli data science, iş analistliği, veri analizi, deep learning gibi konularda da kendinizi geliştirmeniz çok önemli. Farklı departmanlarda stajlar yapmak ise bunun için en iyi yoldur. Kendinizi yalnızca bir alanla sınırlandırmak, öğrenme açlığınızın körelmesine neden olur. Bu durum özellikle yeni mezun mühendisler için oldukça kötüdür.  

6) Düzenli ve Çalışkan olmak, Vazgeçilmez İki Prensibiniz Olsun.

Çalışkan olmak en önemli kriter olduğu unutulmamalıdır. Kimse iş hayatının başında harikalar yaratmanızı ve aniden en üste yükselmenizi beklemez. Burada en önemli olan verilen işi eksiksiz ve olabildiğince en iyi şekilde yapmak şu anki başlangıç aşamasının tamamlanmasındaki en önemli kriterdir. Kendi eksiğini zamanla gidermeyi öğrenen insan, zaman içerisinde iş hayatındaki karşılaştığı sorunları da bu tecrübeleriyle çok daha rahat çözebilmektedir.

7) Öğrenme Açlığınızı Sürekli Korumalısınız.

Sürekli araştırmak, öğrenmek ve öğrenciyken öğrenilen programları tekrar etmek, size staj ve iş dönemlerinizde çok önemli artılar kazandıracaktır. İnterneti dünyanın diğer ucundaki üniversitelerde yazılan makaleleri bulmak, bilgi paylaşımı yapan siteleri düzenli olarak takip etmek ve haber bültenlerine abone olmak için kullanarak öğrenme açlığınızı sürekli kılabilirsiniz. Yöneticinize sorun, iş arkadaşlarınıza sorun, stajyere sorun, en alakasız gördüğünüz departmana gidip sorun. Sormaktan çekinmeyin, kimden ne öğreneceğinizi bilemezsiniz. 

8) Sadece Okul Hayatı Bitti, Hiçbir Şey İçin Geç Değil.

Bir yeni mezun olarak iş ilanlarına bakıp kendinizi yetersiz hissetmeniz oldukça doğaldır. Öğrenmenin sürekli olduğunu ve her geçen gün sürekli yeni bir şeyler ortaya çıktığını düşünürsek, gelişmelere ayak uydurmanın mesleki olarak zahmetli bir iş olduğu ortadadır. Kendinizi eksik hissettiğiniz zamanlarda gerekirse ders kitaplarına tekrar tekrar bakın. Mülakatlarda sorulan temel konuları, okulda öğrendiğiniz formüllerin gerçekte nasıl kullanıldığını, bildiğinizi düşündüğünüz konuları gerçekten ne kadar bildiğinizi sürekli sorgulayın. Gerekirse kurslara, online derslere veya akademik çalışmalara katılın.