Yerli Savaş Uçağının Güç Sistemine Türkiye'de Talip: PAVOTEK

Yerli Savaş Uçağının Güç Sistemine Türkiye'de Talip: PAVOTEK

Savunma sanayisinde İHA’lar başta olmak üzere birçok alt sistemin yerlileşmesine önemli katkıda bulunan Pavotek, Milli Muharip Uçak (MMU) projesinin elektrik güç sistemlerine de talip oldu. Şirket, elektrik güç sistemlerinin millileştirilmesi konusunda sözleşme imzalamak için önemli bir aşamayı tamamladı.

Pavotek Grubu’nun haberleşme, güç elektroniği, askeri bilgisayarlar, enerji, aviyonik alanında geliştirdiği birçok ürünün savunma sanayinin önemli platformlarında kullanıldığını belirten Pavotek Yönetim Kurulu Başkanı Alper Özbilen, 2020’nin önemli projeleri başlattıkları bir yıl olduğunu dile getirdi.

Özbilen, Milli Muharip Uçak (MMU) projesinin elektrik güç sistemleri (EPS) kapsamında birincil ve ikincil güç dağıtım birimleri ile evirici ve çeviricilerin millileştirilmesi konusunda sözleşme imzalamak için önemli bir aşamayı tamamladıklarını vurguladı.

Savunma sanayinde İHA’lar başta olmak üzere birçok alt sistemin millileştirilmesinde önemli katkılarının bulunduğunu vurgulayan Özbilen, “Bu şekilde tanklar ve OBÜS’lerde kullanılan yüksek teknolojili elektronik sistemin geliştirmesinde de katkı sağlayarak, bazı ülkelere olan ithalat bağlılığını bertaraf etmek için çaba gösteriyoruz.” dedi.

5G’nin kıtalararası haberleşmesi için yerli radyolink geliştirdi

Halihazırda Türkiye’de 5G altyapısını Haberleşme Teknoloji Kümelenmesi (HTK) üyesi olarak devam ettirdiklerini de dile getiren Alper Özbilen, “Geçtiğimiz günlerde sahada 5G’nin kıtalararası haberleşmesi için paydaşlarımızla birlikte ürettiğimiz yerli radyolink ürünümüzün testlerini başarıyla gerçekleştirdik. Radyolink teknolojisi birbirinden tamamen bağımsız olan iki nokta arasında elektromanyetik dalgalar ile haberleşen bir sistem. Günün sonunda savunma sanayindeki ve bulunduğumuz diğer sektörlerdeki ürünlerimizi yüzde 100 yerli olarak tasarlayıp üretmek ve dışa bağımlılığı azaltmak birinci gayemiz.” yorumunda bulundu.

Teknoloji ve hazır ürün ihracatı yapıyor

Öte yandan ticari bölgelerinde olan Ortadoğu ve Türk Cumhuriyetleri başta olmak üzere hem teknoloji hem de hazır ürün ihracatı yaptıklarını kaydeden Alper Özbilen, “Bu yılki hedefimiz ihracatımızı en az yüzde 20 artırmak ve Türkiye’nin dışa bağımlılığını azaltmaktır. 2013’ten bu yana yıllık bileşik bazda satışlarımız yüzde 59,7 artarken net karlılığımız ise yüzde 30,3 oranında arttı.” dedi.

Savunma sanayindeki birçok ürünün arkasındaki önemli elektronik çözümleri Pavotek olarak sunabildiklerini kaydeden Alper Özbilen; askeri bilgisayarlar ve terminaller, aviyonik sistemler, haberleşme sistemleri, ağ sistemleri, güç ve hareket kontrol sistemleri, enerji sistemleri, bilgi yönetim sistemleri, siber güvenlik ve C4ISR çözümleri ve otonom sistemler alanlarında ürünler tasarladıklarını vurguladı.

2021 yılı ile birlikte daha önce yapılmayana odaklanarak yeni ürünleri ve sistem çözümlerini ortaya çıkarmayı hedeflediklerini aktaran Özbilen, “Askeri veya sivil kullanım için araç elektroniği, otonom sistemler ve deniz sistemleri alanlarında geliştirdiğimiz yeni çözümlerimizi önümüzdeki aylarda kullanıma sunmayı hedefliyoruz.” diye konuştu.

Ayrıca makine sanayinde de yeni kurulan MİLTEKSAN şirketine Pavotek'in de ortak olduğunu ifade eden Özbilen, CNC tezgahlarda dışa bağımlılığın kırılmasında elektronik konusundaki tecrübeleri ile katkı sağlamak istediklerini söyledi.

Yapay zeka tabanlı mikro server tasarlayacak

TÜBİTAK ve Avrupa Birliği destekli projelerde uzun yıllardır ve halen aktif olarak yer aldıklarını söyleyen Alper Özbilen, Avrupa Birliği desteği ile devam eden bu projelerde Pavotek’in Insectt-Intelligent Secure Trustable Things isimli projede yapay zeka (AI) ve nesnelerin interneti (IoT) konularını bir araya getirerek akıllı ve güvenilir sistemler (AIoT) üzerinde Edge AI konseptinde çalışacak olan mikro server tasarlayacağını vurguladı.

Özbilen, iRel4.0, Akıllı Güvenilirlik (Intelligent Reliability) isimli projesinde ise üretim verimliliğinin artırılmasına yönelik olarak elektrik motorlarının üretim hatalarını azaltmak adına gömülü sistem geliştirdiklerini dile getirdi. EPDK projeleri kapsamında ise elektrik dağıtım kurumları ile de çalışmalar yaptıklarını belirten Alper Özbilen, “Bu kapsamda Milli Akıllı Sayaç projesinde aktif rol alarak ülkemizin teknolojik gelişim haritasında yol alıyoruz.” dedi.

Bilişim Vadisi yolcusu Pavotek, kapasiteyi ikiye katlayacak

İki farklı lokasyonda elektronik devre, kart, ürün ve sistem tasarımı konularında hizmet vermeye devam eden Pavotek, kapasitesini ve insan kaynağı potansiyelini artırmaya devam ediyor. Şirket, 2021 yılı içinde yaptığı yeni yatırımlar ile hem Teknopark İstanbul yerleşkesini büyütecek, hem de üretim tesisini TOGG’un de bulunduğu Bilişim Vadisi’ne taşıyacak. Bu tesiste SMD ve THT dizgi kapasitesini iki katına çıkartırken 1 milyon adete yakın kart dizgi üretimi yapmayı hedefleyen Pavotek, bu yılın sonunda üretim alanını yaklaşık 6 bin metrekare kapalı alanda gerçekleştirecek ve çalışan sayısını artıracak.

Kaynak: www.dunya.com