Yerli Yazılımda Çığır Açan Proje: Bayraktar TB2
2015 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine eklenerek yerli savunma sanayii alanında adeta bir çığır açan, yeni nesil yazılımlarla desteklenen Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve KaleBaykar İş Ortaklığı ile geliştirilen Bayraktar TB2 insansız hava aracı, milli savunma tarihimizde şimdiden önemli bir yer kazanmıştır.
Test uçuşları sırasında elde ettiği başarılar ve rekorlar ile dikkatleri üzerine çeken ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin vazgeçilmezleri arasında yer alan Bayraktar Taktik İHA Sistemi gerek irtifa gerekse kendi klasmanındaki yüklü uçuş süresi bağlamında öncü oldu.
Bayraktar TB2’nin, Roketsan MAM-L güdümlü füzesini ilk kez yüklenip hedef testine girer girmez yüzde 100 başarı elde etmesinin, yerli imkanlarla yapılan yeni girişimlere bir ilham kaynağı olması bekleniyor.
Hem askeri hem sivil havacılık konusunda gerekli donanım ve ekipmanları sağlayacak şekilde programlanan Bayraktar İHA sistemi bünyesinde görev bilgisayarı, motor ve güç sistemleri, servo aktüator sistem, pilot statik sistemi, veri kayıt sistemi, uçuş kontrol bilgisayarı ve mekanizmaları, INS-GNSS Sistemi elektronik bileşenli milli ve özgün bir alt yazılım sistemi barındırıyor.
Bayraktar TB2’nin temelleri ilk kez 2007 yılında Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından herhangi bir teknik donanım veya yazılım desteği olmaksızın rekabet usulü kapsamında başlatılan İnsansız Taktik Hava Aracı Geliştirme programı çerçevesinde atıldı.
Elektronikten yazılıma, üretim kontrol aşamalarından test uçuşlarına kadar hemen her aşamasıyla yerli yazılım desteklenmiş olup Türk mühendisler tarafından gelişimini sürdürmüştür. Yerli yazılıma verilen önemin artması ve sanayide yerli üretime olan bağlılığın güçlenmesi açısından sadece kendi klasmanında değil birçok alanda da henüz göreve başlamadan öncü pozisyonlarda yer almayı garantilemiştir.