Yıldız Roket Takımı ile Söyleşi

Yıldız Roket Takımı ile Söyleşi

Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri olarak faaliyetlerini sürdüren ve geliştirdikleri roket sistemleri ile öne çıkan Yıldız Roket Takımı Defence Turk’ün sorularını yanıtladı.

Defence Turk: Yıldız Roket Takımı'nın kuruluş amacı nedir? Bu yola çıkmaya karar vermenizdeki ana düşünceyi bizimle paylaşır mısınız? 

Yıldız Roket Takımı: Takımımızın kuruluş amacı ülkemizde ve üniversitemizde değeri yakın zamanda anlaşılmaya başlanmış olan roket mühendisliği üzerine çalışmalar yaparak üniversitemizde bir yol açmaktır. Takımımızın bu alandaki motivasyonu ile birlikte takım bünyemizde üyelerimiz pek çok proje ve bitirme dersini bu alandan almış, sistematik ilerleme kaydetmemiz de önemli bir rol oynamışlardır.

Bu yola çıkarken kurucu 22 takım üyemizin 10'u üniversitemizde gerçekleştirilen 7. YTÜ Savunma Sanayii Günleri'nin organizasyon ekibinde yer almaktaydı. Bu ekip etkinliğin ötesinde kendilerine, üniversitelerine ve ülkelerine fayda sağlayabileceğini düşündükleri bir proje arayışındaydılar. Bu dönemde topluluk roketçilik alanındaki çalışmaların ülkedeki eksikliğini görerek, bu alanda yapılacak çalışmaların önemini tespit etmiştir.Takım kurulurken Bilim Teknik dergisinin 2002 yılı Temmuz sayısında belirtilmiş olan, amatör bir topluluğun üzerinde çalıştığı, lakin ilerleyen dönemlerde geliştirilemeyen ATA-1 roketi takımımıza ilham kaynağı olmuştur.

Yıldız Roket Takımı

Defence Turk: Takımınızın vizyonu ve misyonu nedir? 

Yıldız Roket Takımı: Misyonumuz; ülkemizde ve üniversitemizde değeri yakın zamanda anlaşılmaya başlanmış olan roket mühendisliği üzerine çalışmalar yaparak üniversitemizde öncü takım olmayı ve çalışmalarımızla bir yol açmayı hedefliyor, öğrenci takımlarımızın gelişen uzay ve havacılık sanayimizdeki önemine dikkat çekerek bu yolda yürümek isteyen potansiyel mühendis ve bilim insanlarımıza ilham kaynağı olmak için çalışıyoruz.

Vizyonumuz; uzay ve havacılık sektöründe aktif projeler geliştiren öğrenci takımları içerisinde öncü ekip olmayı amaçlıyoruz.

Defence Turk: Bugüne kadar üzerinde çalıştığınız projelerden ve katıldığınız yarışmalardan bahseder misiniz? 

Yıldız Roket Takımı: Takımımız;

  • Mart 2017 - Nisan 2018 döneminde ticari katı tahrikli 10.000 feet irtifalı roket ile SA Cup'18 (Spaceport America Cup 2018) yarışmasına başvurmuştur. Takımımız, ileri tasarım çalışmalarını 4 Nisan'da tamamlamıştır. Bu aşamadan sonra yeni kurulmuş olan takımımız, üretim, test, yol masrafları ve harcırah gibi alanlarda sponsor bulma çalışmalarının ve vize işlemlerinin yarışmaya yetişemeyeceğini tespit etmesiyle yarışmadan çekilmiştir.
  • Ocak 2018 - Eylül 2018 döneminde ticari katı tahrikli 1.500 metre irtifalı roket ile TEKNOFEST 2018 Roket Yarışması Alçak İrtifa kategorisinde yarışmış olup, yarışmaya başvuran 155 takım arasından uçuş yapmaya hak kazanmış 15 takım arasına girmiştir.
  • Ekim 2018 - Eylül 2019 döneminde ticari katı tahrikli 3.000 metre irtifalı roket ile TEKNOFEST 2019 Roket Yarışması Yüksek İrtifa kategorisinde yarışmış olup, 5.'lik derecesi elde etmiştir.

Hibrit Tahrikli Roket Motoru Projesi

Yıldız Roket Takımı olarak öncelikli hedefimiz kendi geliştirmiş olduğumuz hibrit tahrikli roket motoru ile uçuş gerçekleştirebilen bir takım olmaktır.

Bu amaçla da Mart 2017'den itibaren hibrit roket motoru, motorda kullanılacak yakıt kompozisyonları, ilgili testlerin gerçekleştirilebilmesi için itki test standı geliştirmeyi ve standımızda test ettiğimiz motorla bir uçuş gerçekleştirmeyi amaçladık. Bu projede hibrit motorun tasarımı tamamlanmış, ayrıca boyut analizi yapılmış bir gösteri motoru tasarlanmış ve üretimi (2 nozul ile birlikte) yapılmıştır. Buna ek olarak test standı tasarımı tamamlanmış ve kullanılacak yakıt kompozisyonları seçilmiştir. Ayrıca ateşleyici mekanizmayı farklı konfigürasyonlar ile test etmekteyiz. Motorumuz katı yakıt olarak parafin, yakıcı gaz olarak NO2 kullanacaktır. Test standında kullanılacak NO2 tüpünün tedariği 27.08.2020 itibariyle gerçekleştirilmiş olacaktır. Bu tarihten sonra ise gösteri motorunun test süreçleri başlayacaktır.

Yıldız Roket Takımı

Defence Turk: Takımınızın üye profili hakkında bilgi verir misiniz?

Yıldız Roket Takımı:  Takımımız 2019-2020 akademik döneminde 16 erkek, 4 kız üyeden oluşmaktadır. Takım üyelerimiz ağırlıklı olarak makine mühendisliği olmak üzere bilgisayar mühendisliği, elektronik ve haberleşme mühendisliği, fizik, kimya, kontrol ve otomasyon mühendisliği, mekatronik mühendisliği, metalurji ve malzeme mühendisliği bölümlerinde eğitimlerini sürdürmektedir. 2019-2020 yılında takımın sınıf dağılımı ağırlıklı olarak lisans 2. sınıf olmak üzere hazırlıktan 4. sınıfa kadar geniş bir skaladan oluşmaktadır. Geçmiş yıllarda takımımızda yüksek lisans düzeyinde de üyelerimiz bulunmaktaydı. Bu bağlamda Yıldız Teknik Üniversitesi'nde eğitim gören Hazırlıktan doktoraya tüm öğrenciler takımımızda yer bulabilirler.

Defence Turk: Yıldız Roket Takımı’nın hâlihazırda gündemindeki proje ve yarışmalardan bahseder misiniz?

Yıldız Roket Takımı: Yıldız Roket Takımı aslında yarışmalar için kurulmuş bir takım değildi, yarışmalara katılmamızın temel sebebi, tasarımlarını yapmış olduğumuz ürünlerin üretim ve test süreçlerini gerçekleştirebilmek için sponsorluk desteğine daha rahat ulaşabileceğimiz düşüncesi olmuştur. Bu aşamadan sonra takımımıza yeni giren üyeler için yarışmaların oldukça eğitici bir yanı olduğunu düşünerek yarışmalara katılacağız. Gündemimizdeki yarışmalar ülkemizde TEKNOFEST Roket Yarışması ve hibrit tahrikli roketimizde ciddi bir tecrübe kazandıracağını düşündüğümüz SA Cup olmayı sürdürecektir.

Yıldız Roket Takımı

Defence Turk: Pandemi sürecini çalışmalarınız açısından nasıl değerlendirdiğinizi bizimle paylaşır mısınız?

Yıldız Roket Takımı: Covid-19 pandemisi gerçekten de takımımızın Mart-Nisan ayı sürecindeki gelişmelerini baltaladı diyebiliriz. Lakin geçtiğimiz 3 yıllık süreçte özellikle de tatillerde gözlemlediğimiz çalışma performansının düşüklüğü, bizi bu süreçte çalışma performansının nasıl arttırılabileceği noktasında hazırlıklı kıldı. Takımımız Haziran ayına kadar toplantılarını e-konferans vasıtasıyla gerçekleştirmiş, raporlamaları önceki süreçte de olduğu gibi bulut sisteminde paylaşmış, ve takım Whatsapp gruplarından duyurular ve yardımlaşma ile çalışmalarımızın teorik kısmında hiçbir aksamasına olanak vermemiştir. Haziran ayının son haftası ile birlikte takımımız yüz yüze çalışmalarına başlamış olup TEKNOFEST 2020 için tasarlanmış roketin tüm parçalarını üretmiştir. Şu anda test programı takvimin ilerisinde bir biçimde devam etmektedir. Bununla birlikte hibrit motor ile ilgili çalışmalarımız iki buçuk senelik teorik çalışmanın ardından tamamen pratiğe yönelik olması dolayısıyla mevcut süreç zarfında ilerleme kaydedebilmemiz mümkün olmadı.

Defence Turk: Son olarak okurlarımızla paylaşmak istediğiniz ve bizim aracılığımız ile iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?

Yıldız Roket Takımı: Takım olarak roketçilik alanında çalışma yapacak olan herkesin güvenlik prosedürlerini öğrenerek çalışma yapmasını öneriyoruz. Bu prosedürler sadece NFPA 1125 ile sınırlı değil, ayrıca NAR ve TRA'nın paylaştıkları güvenlik prosedürlerine uymaları takımların yararına olacaktır. Bununla birlikte iş güvenliğini takım standardı haline getirmemiş hiçbir takımın katı tahrikli roket motorları ile çalışmalar yapmasını tavsiye etmiyoruz. Savunma sanayiine ve ülkemiz şirketlerini kalkındırmak için pek çok mühendis yetiştiren bir takım olarak öğrencilerin bu tip proje topluluklarına bakışının özgeçmişe yönelik takımlar olarak değil, takım üyelerini geleceğe hazırlayan bir okul gibi olması gerektiğini düşünüyoruz. Son olarak takımımız Covid-19 pandemisi ile birlikte sponsorluklar noktasında daha fazla desteğe ihtiyacı olduğunu görmüştür. Bu alanda en küçük destekten dahi memnuniyet duyacağımızı belirtmek ister, bize bu platformda kendimizi ifade etme fırsatı sunduğunuz için teşekkür ederiz.

Defence Turk:  Yıldız Roket Takımı' na sorularımızı cevapladığı için teşekkür ediyoruz.

Bugüne kadar 16 teknoloji takımı ve savunma kulübü ile söyleşi gerçekleştiren Defence Turk, Türkiye’nin geleceği olan ekiplerin sesi olmaya devam edecek. Söyleşi veya bilgi talebi için bize info@defenceturk.net adresinden ulaşabilirsiniz.

Defence Turk

  • Defence Turk; güvenlik güçleri personeline, savunma sanayii kurum/kuruluşlarına, araştırmacılara ve amatör takipçilere, savunma ve güvenlik alanında bilgi sağlamaya adanmış bir platformdur.