Yüksek İrtifada Söyleşi: Anadolu Roket Takımı

Yüksek İrtifada Söyleşi: Anadolu Roket Takımı

TEKNOFEST-2020 Roket Yarışmasında'da boy gösterecek olan Fırat Üniversitesi öğrencilerinin kurduğu Anadolu Roket Takımı'nın kuruluş felsefesi, amaçları ve faaliyetleri ile ilgili söyleşimizi gerçekleştirdik. Başta Anadolu Roket Takımı danışmanı Prof. Dr. Servet Soygüder olmak üzere takımdaki bütün arkadaşlara teşekkür ederiz.

Defence Turk: Anadolu Roket Takımı’nın kuruluş amacı nedir? Ne zaman kurulmuştur? Bu yola çıkmaya karar vermenizdeki ana düşünce nedir?

Anadolu Roket Takımı 2019 Haziran Ayında Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği öğrencileri tarafından kurulmuştur.

Kuruluş amacımız, yurt içi ve yurt dışındaki yarışmalarda başarılar elde ederek ülkemizdeki mühendislik öğrencilerinin kendi alanlarına dair özgüven kazanmalarına destek olmaktır. Nihai amacımız ise, ülkemizde uzay ve havacılık sektöründe kaliteli hizmet verebilecek nitelikte mühendisler olabilmek ve yetişmesine katkıda bulunmaktır.

Bu yola çıkarken ana düşüncemiz ülkemize yeni projeler kazandırmak ve yeni projeler kazandırılmasına ön ayak olmaktır.

Defence Turk: Takım olarak vizyonunuz ve misyonunuz nedir?

Misyonumuz üniversite öğrencileri olarak savunma teknolojilerinde projeler yaparak farkındalık kazandırmak ve tecrübe sahibi mühendisler olabilmek için ilk adımlarımızı atmaktır. Vizyonumuz ise bu tarz projelerde çalışmaya devam ederek hızla gelişen Türk teknolojisine yararlı olabilecek aranılacak mühendisler olabilmektir.

Defence Turk: Takımınızdaki üye profili nasıl? Ağırlık olarak mühendislik öğrencilerinden mi oluşuyor?

Takımımız farklı mühendislik dallarından 10 arkadaşımızdan oluşmaktadır. Takıma alımlar esnasında kendisini savunma sanayisinde geliştirmek ve arkadaşlık ilişkilerinde başarılı olan kişileri seçmeye çalıştık ve bu doğrultuda hepimiz her gün yeni bilgiler öğrenmekteyiz.

Defence Turk: Şuan itibariyle üzerinde durduğunuz projeden bahseder misiniz?

Takım olarak şuan TEKNOFEST-2020 Roket Yarışmasında 3000m kategorisi için çalışmalarımızı yapmaktayız. 2019 Haziran ayından bu yana gerek teorik gerek imalat süreci ile bu yarışmaya hazırlanmaktayız. Yarışmada 4kg’lık bir faydalı yük ile birlikte bir roket tasarımı ve uçuşunun güvenli bir şekilde gerçekleşmesi istenmektedir. Roketimize;

  • Yapısal
  • Bilgisayar Ortamındaki Testler
  • Kurtarma Sistemi ve Faydalı Yük Testleri

Olmak üzere bütün sistemimizin inceleneceği testler uygulayacağız. Bu testleri de sosyal medya hesabımızdan paylaşarak diğer bu tarz projelerde çalışan arkadaşlarımıza ilham olmak istiyoruz.

Defence Turk: Diğer roket takımlarından farkınız nedir?

Şuan itibariyle bu tür yarışmalar teknolojimize çok yararlı olduğunu düşünüyoruz. Bu yarışmalar sayesinde ortaya çıkan tatlı rekabet ile birlikte teknolojimizin daha da gelişeceğini düşünüyoruz ve çok yaratıcı projeler çıkacağının farkındayız . Bu kapsam doğrultusunda bizler de roketimize sadece roket olarak bakmamaya ve yenilikler getirmeye karar verdik. Bu yeniliklerimizi 4kg’lık faydalı yükte ve yere iniş esnasında daha güvenilir iniş sağlaması çerçevesinde gerçekleştirdik.

Defence Turk: Son olarak okurlarımızla paylaşmak istediğiniz ve bizim aracılığımız ile iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?

Böylesine önemli ve değerli projelere başlayan ekiplere, meslektaşlarımıza asla pes etmemeleri gerektiğini söylemek istiyorum. Biz genç mühendisler olarak projelerimize kararlı bir şekilde devam edersek eğer tünelin sonundaki ışık daha da aydınlık olarak karşımıza çıkacaktır.

Defence Turk

https://www.defenceturk.net/anadolu-roket-takimi-ile-soylesi

  • Defence Turk; güvenlik güçleri personeline, savunma sanayii kurum/kuruluşlarına, araştırmacılara ve amatör takipçilere, savunma ve güvenlik alanında bilgi sağlamaya adanmış bir platformdur.