Acar Şurta Sponsor Arıyor!
1. Takımınızı tanıtır mısınız ?
"Acar Şurta" takımı, Ekim 2023 tarihinde doğadaki sürü mantığı ve zekasına olan ilgileri doğrultusunda üç üniversite öğrencisi tarafından kurulmuştur. Takımın amacı, bu merak ve bilgi birikimini savunma sanayi ve eğlence sektöründe kullanılan Sürü İHA teknolojisini geliştirerek etkili bir şekilde kullanmak ve teknolojik gelişmeye katkı sağlamaktır.
2. Takımın Vizyonu ve Misyonu Nedir ?
Ekibimiz, sürü insansız araçları ve sürü zekası gibi yakın gelecekte kritik bir rol oynayacak teknolojilere odaklanarak, bu alanın giderek artan öneminin bilinciyle hareket etmektedir. Bu teknolojiler, hem sivil hem de askeri uygulamalarda giderek daha fazla ihtiyaç duyulan alanlar olarak kendini göstermektedir. Bizler, sadece projeler ve yarışmalarla sınırlı kalmayıp, kendimizi bu alana adayarak ülkemizi bu teknolojinin öncülerinden biri yapma yolunda kararlı adımlarla ilerliyoruz.
3. Çalışmalarınız sırasında nasıl motive oldunuz?
Doğadaki sürü mantığı ve zekası konusundaki derin merakımız ve bu alana olan tutkumuz, bizi sürekli olarak yeni şeyler öğrenmeye ve keşfetmeye yönlendirdi.Ülkemizi sürü zekası ve İHA teknolojileri alanında öncülerden biri yapma hedefimiz, çalışmalarımız sırasında bize büyük bir amaç ve motivasyon sağladı. Bu büyük hedef, projelerimize olan bağlılığımızı ve çalışma azmimizi sürekli olarak besledi.
4. Projenizin yapım süreçleri ve testleri hakkında birisinden/birilerinden destek aldınız mı? Size kim/kimler mentorluk yaptı?
İlk olarak, Havelsan Savunma Sanayisi’nin yayınladığı online eğitimleri tamamlayarak süreç hakkında derinlemesine bilgi sahibi olduk. Henüz çok örneği olmayan bu projeyi
geliştirebilmek için onlarca literatür araştırması yaptık. Bu süreçte birçok deneme yanılma yaşadık ve hatalarımızdan ders çıkararak Final aşamasına yükseldik.
Ayrıca, danışmanımız Doç. Dr. Müge Özçevik hocamız, teknik ve manevi anlamda her zaman yanımızda olarak bize büyük destek sağladı. Onun rehberliği sayesinde karşılaştığımız zorlukların üstesinden gelerek projede önemli ilerlemeler kaydettik.
Bu sene ilk defa Teknofest yarışmasına katılıyoruz ve ilk katıldığımız yıl Final aşamasına ulaşmak bizim için gurur verici bir başarı. İlerleyen dönemlerde uluslararası yarışmalara da katılarak yetkinliklerimizi kanıtlamayı ve daha geniş bir platformda başarı elde etmeyi planlıyoruz.
5. Ne tür zorluklarla karşılaştınız ve nasıl üstesinden geldiniz?
Projemiz sırasında karşılaştığımız en önemli zorluklardan biri, çok yeni gelişen bir teknoloji olduğu için yeterince bilgi sahibi olmayışımız ve nereden başlayacağımızı bilmememizdi. Bu konuda ilerleyebilmek için yerli ve yabancı birçok araştırma görevlisiyle yakın irtibat kurduk ve bu alanda yapılan literatür araştırmalarını inceledik.
Bir diğer önemli zorluk ise malzeme tedariğiydi. Bazı malzemelerin Türkiye’de üretimi olmadığı için veya stoğu tükendiği için yurt dışından getirmek zorunda kaldık. Bu süreçte hem gümrük işleriyle hem de malzemelerin doğru seçilmesi ve sağlam teslim edilmesiyle ilgili çeşitli zorluklar yaşadık.
Şu ana kadarki tüm süreçteki maddi ihtiyaçları takım olarak kendimiz karşıladık. Bu zorluklara rağmen, ekip olarak gösterdiğimiz azim ve dayanışma sayesinde projede önemli ilerlemeler kaydettik.
6. Hangi Ulusal/Uluslararası yarışmalara katıldınız?
Şu anda herhangi bir uluslararası yarışmaya katılım sağlamadık. Teknofest yarışmasına ise ilk kez katılım sağladık. İlerleyen süreçlerde, bu alanda yapılan ulusal ve uluslararası yarışmalara katılmak hedeflerimiz arasında yer almaktadır.
7. Neden sponsor arıyorsunuz?
Biz, Acar Şurta takımı olarak geliştirdiğimiz projeye yürekten inanıyor ve geleceğinin parlak olduğunu düşünüyoruz. En son Aselsan Genel Müdürü Ahmet Akyol’un NATO Zirvesi'nde yaptığı konuşmada söylediği “Yeni Bir Sorun Var: Sürü İHA’lar” sözü, bu teknolojinin ne kadar kritik olduğunu göstermektedir. Şu ana kadar, takım olarak
malzemelerin büyük bir kısmını kendi imkanlarımızla karşıladık. Ancak, arkamızda sponsorlarımızın desteğini hissetmeye ve yanımızda olduklarını bilmeye ihtiyacımız var. Takımımız, sponsorların maddi ve manevi katkılarıyla her zaman yolda olmaya ve bu teknolojiyi geliştirmeye devam edecektir.
8. Vizyoner Genç takipçilerine ne tür tavsiyelerde bulunabilirsiniz?
Dijitalleşen ve gelişen dünyada, Türkiye’nin sağlam ve istikrarlı bir konumda olması büyük önem taşımaktadır. Bu hedefe ulaşmak için milli bilinç ve aidiyet duygusu ile hareket etmek gereklidir. Bu yazıyı okuyan arkadaşlarımıza şunu söylemek isterim: Bağımsız bir Türkiye için var gücümüzle çalışmalı ve gelişen dünya teknolojilerini ülkemizde geliştirmeye odaklanmalıyız. Bu milli bilinç ve aidiyetle, karşılaşacağımız her türlü zorluğun üstesinden gelebiliriz.
Samet Kağan Keskin İrtibat No: 0552 643 51 70