Bir Fikrim Var: Göçük Altı İnsan Tespiti İçin Sürü İHA

Bir Fikrim Var: Göçük Altı İnsan Tespiti İçin Sürü İHA

1.     Kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?

Merhaba, ben Hüseyin Çevik. 2001 yılında Kahramanmaraş'ın Onikişubat İlçesi'nde doğdum ve burada büyüdüm. Şu an Malatya İnönü Üniversitesi'nde Bilgisayar Mühendisliği 4. sınıf öğrencisiyim. Eğitim ve yaşamımın çoğunu Kahramanmaraş'ta geçirdim. Bilgisayar mühendisliği alanında ilerlemekte ve faydalı bir birey olmak için çalımalarımı sürdürmekteyim.

  

2.     Projenizin ortaya çıkış hikayesini anlatır mısınız?

"6 Şubat depremlerinde enkaz çalışma ekibindeydim. Bir enkazda şüpheli canlı yaşam belirtisi vardı. Teyit etmek için kızılötesi kamera bulunan İHA istedik AFAD'dan, ama sayısı çok azdı ve her yerden istek olduğu için uzun saatler gelmedi. Şans eseri, yanlışlıkla Çinli ekip bizim enkaza geldi ve ellerinde bulunan kalp ritim ve soluk alıp verme ölçüm cihazlarıyla enkazda yaşam olduğunu doğruladılar. Benim de o günden sonra bunu daha hızlı ve uzaktan bulmaya yarayan bir proje geliştirmem gerektiği düşüncesi oluştu.

  

3.     Projenizi detaylı bir şekilde açıklayabilir misiniz?

"Projem, bir kontrol sistemi üzerinde kızılötesi kamera, kalp atım ritmi ve solunum titreşimlerini ölçebilen sensörler bulunan bir İHA sürüsü oluşturuyor. İhalar tarafından sağlanan anlık veri, kontrol sistemindeki yapay zeka ve algoritmalar tarafından işlenip, veriler anlık olarak sunuluyor. Olası yaşam belirtileri olan veya olmayan yerler harita üzerinde işaretleniyor ve bilgiler aktarılıyor."

  

4.     Neden bu projeyi hayata geçirmek istiyorsunuz?

"Olası bir İstanbul depreminde, enkaz yığınlarının oluşacağı ve ulaşımın zor olacağı bölgelerin sayısının çok olacağını düşünüyorum. İnsan sayısının ve zamanın kısıtlı olduğu durumlarda, bu tür bir proje büyük fayda sağlayabilir."

  

5.     Projenizin sektöre nasıl bir fayda sağlayacağını düşünüyorsunuz?

"Savunma sanayi teknolojilerinin günlük yaşama etki etmesi ve hatta bu yönde yeni teknolojilerin üretilmesi fikrini destekliyorum. Örneğin, İHA (İnsansız Hava Aracı) teknolojisindeki uzmanlığımızı kullanarak, faydalı ve ihtiyaç duyulan bir sistem geliştirmek mümkün olabilir."

  

6.     Neden size yatırım yapılması gerektiğini düşünüyorsunuz?

"Bu tür projelerin daha yaygınlaşması ve farklı konseptlerde kullanılabilir hale gelmesi önemli. Bu proje, gözlemlediğim ve ihtiyaç duyduğum bir ortamda ortaya çıktı."

  

7.     Projeniz ile ilgili planlarınız ve hedefleriniz nelerdir, 5 yıl sonra projenizi nerede görüyorsunuz?

Projemi en fazla 2 yıl içinde tamamlamayı hedefliyorum. Umarım projemin kullanılmasına hiçbir zaman ihtiyaç duyulmaz."

 

E-posta: huseyincevik8181@gmail.com