Bir Fikrim Var: İkarus

Bir Fikrim Var: İkarus

1.     Kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?

Ben Kasım Kasımoğlu. Tarsus üniversitesi Havacılık ve Uzay mühendisliği bölümünde 2. sınıf öğrencisiyim, yaşım 23. Bunun yanında bölümümle alakalı çeşitli eğitimler alıyorum. Aslen Erzincanlıyım ama Mersin’de yaşıyorum. Ülkemize katkıda bulunabilecek projelerde bulunmak isterim bu yüzden bugünlerin teknolojisinin yerine yarınların teknolojisi üzerine yoğunlaşmak daha doğrudur bu da ancak Ar-ge projelerine destek ile mümkün olur. Bu uzun vadeli projelerdir ancak bu şekilde ülkemiz teknolojiye yön veren bağımsız bir ülke olabilir.

 

2.     Projenizin ortaya çıkış hikayesini anlatır mısınız?

İlk başta yerden bizi 30 cm ile 50 cm arasında yüksekliğe kaldırıp hareket ettirecek bireysel bir hava aracı tasarlamak istedim. Bu yüzden projenin ismine de ikarus adını takmanın çok manidar olacağını düşündük. Bu araç yürüme zorlukları çeken insanların daha rahat hareket etmesinin yanında bunu yaygınlaştırıp trafik sorunu çözmekte vardı ama bunun çok maliyetli olduğunu gördüm daha sonraları alternatif itki sistemlerini araştırırken iyon itki sistemlerine rastladım ve sadece uzay araçlarında kullanılabildiğini öğrendik. Atmosfer içerisinde çalışabilmesi için dünyada çok fazla çalışma yapılmadığını fark ettik ama yeni yeni bütün dünyanın bu çalışmalar üzerine yoğunlaştığını gördüm. Avrupa'da ve Amerika’da ve Çin'de iyon itki sistemlerine büyük önem verildiğini fark ettik. Türkiye’de de bu çalışmalara başlamak istedim ve bir takım kurdum elektrik elektronik mühendisliğinden havacılık ve uzay mühendisliğinden bilgisayar mühendisliğinden olan bir takım kurup teorik çalışmalara bilgi edinimlere başladık. Umarım bunun için yeterli donanıma gelip ülkemizde iyon itki motorları tasarlayabileceğiz.

 

3.     Projenizi detaylı bir şekilde açıklayabilir misiniz? 

Bu proje itki sistemlerine bir alternatif model getirmeyi amaçlıyor ve aynı zamanda daha verimli çevre dostu bir itki sistemi olduğunu düşünüyoruz. Bir jet motorundan aldığınız yakıt verimliliği %25 ile %40 iken bir iyon itki motorunda bu verimlilik %60 ile %75’tir. Bu iyon itki motorları uydularda görev alır ve uzayda bu motorlar sayesinde uzun süre görev yapabilir. Ağır yakıt yüklerinden kurtulup faydalı yük arttırılabilir aynı zamanda çevreye jet motorunun verdiği zararı ortadan kaldırabilir. Bizim amacımız atmosfer içerisinde jet itki motorunun gücünü arttırıp kullanılabilir hale getirmek. Aynı zamanda yakıt kullanımı da azalacaktır.

 

4.     Neden bu projeyi hayata geçirmek istiyorsunuz? 

Bu proje sayesinde ülkemde uçak sanayinden motor sanayisinde yepyeni bir boyut açılacak, yakıt kullanımı büyük ölçüde azalacak, ekonomiye büyük desteği olacak aynı zamanda bütün insanlığa yarınlara daha temiz bir dünya bırakmak mümkün olacak.

 

5.     Projenizin sektöre nasıl bir fayda sağlayacağını düşünüyorsunuz? 

Projem sayesinde yakıt tüketimi büyük ölçüde azalacak ve yakıt verimliliği artacak.

 

6.     Neden size yatırım yapılması gerektiğini düşünüyorsunuz? 

Bana yatırım yapılmasını istemiyorum projeme yatırım yapılmasını istiyorum bunu istememin tek nedeni ülkeme yararlı olduğunu düşünmem. Yıllardır içinde bulunduğumuz ülkemize bu şekilde herkes bir katkıda bulunacak, AR GE çalışmaları daha da artacak.

 

7.     Projeniz ile ilgili planlarınız ve hedefleriniz nelerdir, 5 yıl sonra projenizi nerede görüyorsunuz?

Bir iyon itki üretim tesisi kurulacağını çalışmaların artacağını bütün dünyaya yaygınlaşacağını ve ülkemizin geri kalmayacağı bir teknoloji olacağını düşünüyorum. Türkiye neden bu projede öncü olmasın? 5 yıl sonra yatırım almasam da ben kendim bu proje için çalışmaya devam edeceğim bu projeyi ilerletebilmek için birçok kişi ile görüşebilir fikir alabilir takımıma katabilirim şu anlık hedefim 5 yıl sonra bir prototip yapmak.

  

E-posta: 212201038@tarsus.edu.tr