Duscart Alternatif Araçlar Takımı Sponsor Arıyor!
1. Takımınızı tanıtır mısınız? (Takımınız kaç kişiden oluşuyor, sizi bir araya getiren şey nedir? vs.)
2009 yılında güneş enerjisiyle çalışan araçlar yarışına katılan takımımız, teknolojinin hızla ilerlemesi ve yarış kategorilerinin değişimiyle rotasını elektrikli araçlar yarışına çevirdi. 2016'dan itibaren, elektrikli araçlar yarış dünyasında kendine sağlam bir yer edindi. Elektrikli araçlarla yarış dünyasına adım atarken, hep ileriye bakmayı sürdürdük. İnovasyonun peşinden koşan bir ekip olarak, son iki yılda sınırları zorlayarak elektrikli araçlarla birlikte otonom araç yarışlarının heyecanına da katıldık. 40 kişiden oluşan takımımızla Milli Teknoloji Hamlesine yön verecek mühendisler olmayı hedefleyerek bir araya geldik. Bu amaçta takım olarak çalışmalarımızı yürütüyor ve takım devamlılığı için elimizden geleni yapıyoruz.
Geçmişten gelen bilgi birikimi ve tecrübe ile 2018 yılından itibaren yerli olarak ürettiğimiz elektrik motoru üzerinde Ar-Ge yaparak 2022 yılında ürettiğimiz motorumuz TÜBİTAK tarafından bu yıl da yerli olarak tescillendi.
Aracımızın kaporta ve şasesini karbon fiber malzemeden ürettik. Tasarlayıp, üretip, aracımıza entegre etmiş olduğumuz direksiyon, fren, kapı sistemimiz dahil yerli olarak geçti. Aynı zamanda batarya paketlenmesi, batarya yönetim sistemi, araç kontrol sistemi vb. elektronik kartlarımızın, elektrik motorumuzun tasarım ve üretimlerini kendimiz gerçekleştiriyoruz.
TEKNOFEST kapsamında düzenlenen TÜBİTAK Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışlarına 13 yıldır katılım sağlıyoruz. 2023 yılında 19.su yapılan yarışa katılıp 471 takım arasından performans 7.si ve İVMELENME KATEGORİSİNDE TÜRKİYE 1.si olduk
Ayrıca 2023 TEKNOFEST Uzay, Havacılık ve Teknoloji Festivali kapsamında bu yıl 6.sı düzenlenen Robotaksi - Binek Otonom Araç Yarışması'na 2. defa katılım sağlayarak 471 Takım arasından Türkiye 8.si olduk. Otonom aracımız için tüm yazılımlar ve simülasyonlar ekip üyelerimiz tarafından yapıldı.
2. Takımınızın vizyonu ve misyonu nedir?
Vizyonumuz, takım olarak şirketleşmeye giderek daha kalıcı, ülkemizin teknoloji ihtiyaçlarını karşılayan, sektörde yer edinen, dünya çapında ses getiren bir şirket olmaktır.
Misyonumuz, alternatif enerjili araçlar yarışlarıyla üniversitemizi ve şehrimizi ileri seviyeye taşıyarak çözümler sunmaktır. Geleceğin mühendis adayları olarak kendimizi geliştirmek, üniversite- sanayi iş birliği ile şirket destekleri alarak daha büyük projelere adım atmak ve bu projeleri ses getirecek seviyeye ulaştırmaktır.
3. Çalışmalarınız sırasında nasıl motive oldunuz?
Derslerde gördüğümüz teorik bilgileri burada pratiğe dökebilmenin verdiği heyecan, bu çalışmaların sonunda katılacağımız yarışta yaşayacağımız mutluluk ve ülkemize katkı sağlayacak genç bireyler olmanın gururu takım olarak bizi motive eden şeylerdir.
4. Projenizin yapım süreçleri ve testleri hakkında birisinden/birilerinden destek aldınız mı? Size kim/kimler mentorluk yaptı?
Proje yapım süreçlerimizde bilgimiz olmadığı kısımlarda yardım aldık. Genelde alanında uzman hocalarımızdan, yaptığımız işleri yapan firmalardan ve takımızın eski üyelerinden yardımlar aldık. Bunun yanı sıra araştırmalar yapıp makaleler okuyup videolarda izledik.
5. Ne tür zorluklarla karşılaştınız ve nasıl üstesinden geldiniz?
Bazı üretim süreçlerinde sorun yaşadık fakat mühendislik eğitimlerinden ve daha önceki tecrübelerimizden faydalanarak yeni çözüm yolları bulduk. Zaman zaman yeni yöntemler araştırdık, daha önce takımımızda olan büyüklerimizden yardım istedik, sorun yaşadığımız konularda uzman olan üniversite hocalarımızdan yardım aldık.
6. Hangi Ulusal/Uluslararası yarışmalara katıldınız?
Uluslararası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları
Robotaksi-Binek Otonom Araç Yarışması
2024 yılı hedefimiz iki yarışta da derece elde edebilmek ve bunun için yeni iki araç çıkarmayı planlıyoruz. Araçlarımızı kompozit malzemelerden yaptığımız için maliyetler çok yüksek oluyor ve takım olarak karşılayamıyoruz. Bunun için takımımıza destek olabilecek sponsorlara ihtiyacımız var.
8. Vizyoner Genç takipçilerine ne tür tavsiyelerde bulunabilirsiniz?
Üniversite hayatlarında teknik kulüplere üye olup aktif görev almaları, dil öğrenmeleri ve bölümleri ile ilgili kendilerini geliştirmeleri takım olarak tavsiyelerimizdir.
Takımınızın Sosyal Medya Platformları
https://www.instagram.com/dpuduscart/