Türk Savunma Sanayii Şirketleri İlk 100’de Yükselişini Sürdürüyor
Son yayınlanan "Defense News Top 100" listesine Türkiye'den 5 savunma sanayii şirketi girdi
Teknopark İstanbul tarafından 3 ayda bir yayımlanan "Target" dergisinin 4. sayısında, Defense News Top 100’e giren Türk savunma sanayii şirketlerinin listedeki yeri ve gelecek hedefleri konu ediliyor.
Türk Savunma Sanayii Şirketleri İlk 100'de Yükselişini Sürdürüyor
Türk savunma sanayi şirketleri, dünyanın en prestijli savunma sanayi listesi olarak kabul edilen ‘Defense News Top 100’de üst sıralara doğru yükselişini sürdürüyor. Bir önceki yıl listede yer alan ASELSAN, STM, ROKETSAN ve TUSAŞ’ın ardından BMC de listeye girmeyi başaran Türk şirketi oldu
Dışa açılarak üretimi ve satışlarını artıran Türk savunma sanayi şirketlerinin performansı, 'Defense News Top 100' listesindeki sıralamaları değiştirmeye devam ediyor. Dünyanın en prestijli savunma sanayi listesi olarak kabul edilen ‘Defense News Top 100’de yer alan Türk şirketleri, üst sıralara tırmanışını sürdürürken listeye yeni savunma sanayi şirketleri girmeye devam ediyor. Bir önceki yıl STM’nin girdiği ‘Defense News Top 100’ listesine bu yıl da BMC giriş yaptı. Bir önceki yılın savunma satışları baz alınarak yayımlanan ve dünyanın en prestijli savunma sanayisi listesi olarak kabul edilen ‘Defense News Top 100’ listesinde yer alan Türk şirketi sayısı beşe yükseldi.
ASELSAN'ın Bakiye Spariş Tutarı 10,2 Milyar Dolar
'Defense News Top 100' listesinde geçen yıl 55’inci sırada yer alan ASELSAN, bu yıl 52’nci sıraya yükseldi. ASELSAN, 2017’de 1 milyar 424 milyon dolar olan cirosunu, geçen yıl yüzde 26 artırarak 1 milyar 792 milyon dolara çıkarmıştı. Şirketin yılın ilk yarısına dair açıkladığı veriler, gelecek yıllarda listedeki yükselişine devam edeceğini gösteriyor.
Şirketten yapılan açıklamada ASELSAN’ın bakiye sipariş tutarı 10,2 milyar doları aşarak tarihi zirve seviyesine ulaştığı vurgulandı. 2018 yılını 9,1 milyar dolar bakiye siparişle kapatan ASELSAN, 2019 yılının ilk altı aylık döneminde yaptığı teslimatların yanı sıra 1,8 milyar dolar tutarında yeni sözleşme imzaladı. Bu sözleşmeler arasında 841 milyon Euro tutarlı Altay Milli Tank Seri Üretim Projesi, 241 milyon ABD Doları tutarlı Pakistan Atak Helikopteri Projesi ve 113 milyon dolar tutarlı Modüler Geçici Üs Bölgesi Projesi gibi büyük projeler öne çıkıyor. Son olarak Gambiya’ya gerçekleştirilen ihracat ile ASELSAN’ın ihracat yaptığı ülke sayısı da 64’e yükseldi. ASELSAN, 2019 yılını TL bazında yüzde 40-50 oranında büyüme ile kapatmayı hedefliyor.
TUSAŞ 10 Yılda İlk 15'i Hedefliyor
Milli Muharip Uçak ve GÖKBEY gibi milli hava araçlarıyla son dönemde en çok gündemde olan savunma sanayi şirketlerinden Türk Havacılık Uzay Sanayi (TUSAŞ/TAİ), her geçen yıl yeni milli projelerle gündemde kalmaya devam ediyor. Geliştirdiği milli hava ve uzay araçlarının yanında Boeing, Airbus, Lockheed Martin, Northrop Grumman, Bombardier ve Leonardo gibi lider uçak sanayi firmaları için üretimler yapan TUSAŞ, 2011 yılında listeye ilk kez 83’üncü sıradan giriş yapmıştı. 2017 yılı listesinde 64’üncü sırada yer alan şirket, beş basamak gerileyerek 69’uncu sırada yer buldu. 2018 yılında toplam 1,7 milyar dolar ciroya ulaşan şirketin, savunma sanayi geliri 1,05 milyar dolar olarak açıklandı. Şirketin 2019 yılı için öngördüğü toplam ciro ise 2,6 milyar dolar. TUSAŞ Genel Müdürü Kotil, yaptığı bir açıklamada “Dünyanın en büyük 100 savunma şirketi arasında 10 yılda inşallah 15'inci sıraya çıkacağız” diyerek şirketin hedeflerini paylaşmıştı.
STM'nin 2023 Hedefi İlk 50
2017 listesinden ilk 100’e ilk kez giriş yapan STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. hızlı yükselişini geçen yıl da sürdürdü. 2018 yılında cirosunu yüzde 53 artışla 564 milyon dolara çıkartan STM, 97’inci sıradan girdiği listede 85’inciliğe çıktı. Listede yüzde 53’lük bir büyümeyle 12 basamak birden yükselen STM’nin 2023 yılında Defense Top 100’de ilk 50’ye girme hedefi bulunuyor.
BMC Listeye Hızlı Girdi
Amerikan dergisinin yayımlamış olduğu ilk listede ismini göremeyen BMC’nin yaptığı itiraz haklı bulundu ve liste güncellenerek yeniden yayımlandı. Güncellenen listeye BMC, 85’inci sıradan giriş yaparak STM ile aynı sırayı paylaştı. Böylelikle BMC, Türkiye’den zırhlı kara araçları üreticisi olarak listeye giren tek firma oldu. Kirpi ve Vuran gibi zırhlı araçlarıyla dikkat çeken BMC’nin keşifgözetleme sistemleri de bulunuyor. Firma 2018’de savunma sanayisine yönelik gelirlerini yüzde 86 artırarak 554 milyon dolara ulaşmayı başarmıştı.
ROKETSAN Yedi Sıra Yükseldi
Denizlerin altından uzaya kadar, roket ve füze sistemlerinde teknoloji üreten Roketsan ise yeni listede 89’uncu oldu. Cirosunu yüzde 39 artırarak 522 milyon dolara çeken ROKETSAN, bu başarıyla listedeki yerini yedi sıra yükseltti. ROKETSAN’ın son dönemde dikkat çeken ürünleri arasında Bora, TRG-300 Kaplan, TRG-122 füzeleri, Mini Akıllı Mühimmat MAM-C, lazer güdümlü füze Cirit ve tanksavar füzeleri bulunuyor. Şu ana kadar 15 ülkeye ihracat yapan Roketsan, geliştirdiği yeni teknolojiler ve yeni pazarlarla ihracatın payını yüzde 30’a çıkarmayı hedefliyor.
Çinli Şirketler de Yükselişini Sürdürüyor
Defense News Top 100’ün zirvesini ABD’li şirketler paylaştı. Savunma sanayisinde dünyanın en büyük şirketi bir önceki yılda olduğu gibi Lockheed Martin oldu. Lockheed Martin, 50 milyar 536 milyon dolar ciroyla ilk sırayı alırken, ikinci sırada 34 milyar 50 milyon dolarla Boeing, üçüncü sırada 25 milyar 300 milyon dolar ciroyla Northrop Grumman ve 25 milyar 163 milyon dolarla Raytheon Company yer aldı.
Çinli Şirket 5'inci Sıradan Listeye Girdi
Defense News Top 100’ün 2018 yılı listesinde dikkat çeken kısım ise çoğunluğu Çinli olmak üzere 18 yeni şirketin girmesi oldu. Çin firmalarının da veri göndermeye başlamasıyla listede daha önce yer almayan çok sayıda Çinli şirketin üst sıralarda yer alması dikkat çekti. Çin'in Aviation Industry Corporation of China şirketi, 24 milyar 902 milyon dolara listeye 5'inci sıradan güçlü bir giriş yaptı. Listenin 5 ve 22'nci sıraları arasında bu yıl sekiz Çinli şirket yer aldı.