Park Noktalarındaki Dijital Dönüşüm: Self Garage

Park Noktalarındaki Dijital Dönüşüm: Self Garage

1-Proje Adı

Proje adımız Self Garage, ekip ismimiz ise Dijital Değnekçilerdir.

2-Proje Açıklaması

Self Garage projemiz ile, kişisel park alanlarını gelir modeli haline getirerek, park alanı sahiplerine otoparklarını kullanmadıkları zaman, kullanıma açtırıp, park yeri arayan diğer araç şoförlerine bu alanları çok kolay bir şekilde ulaştırmayı amaçlıyoruz. Böylece araç sahipleri için park yeri ararken yaşanan stresi bitirme imkanı sağlıyoruz. Trafikteki araç yoğunluğunu da bu çözüm ile gidermiş oluyoruz.

Mekanik, elektronik ve yazılımdan oluşan 3 temel platformumuz ile bu hizmeti kaliteli ve kullanışlı bir şekilde vermeyi amaçlıyoruz.

Çalışma mekanizmasında, otopark sahibi alanını istediği bir saatte kendi hesabı üzerinden açarak, diğer sürücülerin haritalarına düşüp park imkanı sağlıyor. Otoparka gitmek isteyen sürücü üzerine tıklayınca alana yönlendirilip vardığı zaman duba otomatik olarak açılıyor ve çıkış yaptığında kalma süresi otomatik olarak hesaplanıp ücret kredi kartından çekilmektedir. Böylece her iki tarafın da kazançlı çıkması ile birlikte, trafik yoğunluğu da azalmış oluyoruz. İnsanlar için de temiz bir çevre ile dijital bir şehir hediye etmiş oluyoruz.

3-Proje Kategorisi

  • Akıllı Şehirler
  • Nesnelerin İnterneti

4-Amaç/Hedef

Günümüzde yoğun trafik birçok şehirde başlıca problemlerden biri haline gelmiştir. Bu trafiğin büyük bir bölümünü ise park yeri arayan araçlar oluşturmaktadır. Park yeri aramak belirli bölgelerde çok zor hale gelmiş, otoparklar yetersiz kalmış ve yasadışı değnekçiler, otopark mafyaları ortaya çıkmıştır. Bunun sonucunda araç sahipleri park yeri ararken büyük stres yaşamakta, trafik cezaları yemekte, zaman kaybetmekte ve yakıtının bir kısmını israf etmektedir. Araç sahipleri bu problemleri yaşarken kişisel otopark sahipleri ise kendi alanlarının kullanılmaması için belli bir bariyer koymakta ve diğer araçların bu alanlara girişini engellemektedir. Bu sebeple, bu alanlar boş kalırken, belli alanlara düzensiz park edilip, trafiğin kitlenmesinde büyük rol oynayan ve çevrenin egzoz dumanıyla kirletildiği kötü manzaralarla karşılaşmaktayız.

Biz de bu büyük soruna çözüm getirmek hedefiyle, Self Garage projemiz ile, kişisel park alanlarını gelir modeli haline getirerek, park alanı sahiplerine otoparklarını kullanmadıkları zaman, kullanıma açtırarak, park yeri arayan diğer araç şoförlerine bu olanları çok kolay bir şekilde ulaştırmayı amaçlıyoruz. Böylece araç sahipleri için zaman tasarrufu, yakıt tasarrufu, trafik cezalarından kaçınma, güvenli ve kolay park imkanının yanı sıra, park yeri ararken yaşanan stresi bitirme imkanı sağlıyoruz. Park alanı sahiplerine de kullanılan miktar kadar belirli bir ücret ödüyor ve ek gelir elde etmesini sağlıyoruz. Böylece projemiz ile her iki taraf kazançlı çıkmış oluyor, uygulamayı kullanmayan vatandaşlar için bile şehirdeki trafik yoğunluğu azaltıyor ve temiz bir çevreye katkı sağlamış oluyoruz.

5-Proje Çıktıları

Projemiz için teknik, yasal ve pazar araştırmalarımızı yaptık ve bunun sonucunda, bugünümüz ve yarın nerde olmamız gerektiğimiz hakkında genel bir fikir elde ettik.

Pazar araştırması yaptığımızda akıllı park sistemleri ile ilgili proje geliştiren fazla firma olmadığını keşfettik. Bu firmaların bazıları ile görüştüğümüzde ise sektörün yatırım almak için uygun olduğunu insanların bu konularda çok fazla sorun yasadığını söylediler, fakat bizim çözümümüz bu firmaların projeleri arasında dahil değil. Bu büyük problemi halka sorduğumuzda ise herkes dert yanmakta, yaşadıkları büyük streslerden bahsetmektedir. Projemizin bu sebeplerden dolayı fazlasıyla ihtiyaç duyulan bir çözümü getirdiğini, bu sebeple hayata geçirebilmemiz durumunda çok talep göreceğine inanıyoruz.

Teknik olarak çeşitli teknolojiler ile uygulamamızdan sinyal almayı başardık ve tecrübeler elde ettik fakat 3 ayrı platformu su ana kadar birleştirme imkanı bulamadık. Bunun için teknolojik ve maddi yatırımlar alarak projenin teknik kısmını hayata geçirmek için daha hızlı adam atacağımıza inanıyoruz.

Yasal olarak araştırmalarımızı yaptığımızda zor bir sürecin bizi beklediğini fark ettik. Park alanı olarak belirlediğimiz alanların çoğu belediyeye ait olduğu için belediye tarafından bazı sorunlar çıkarılmasını çok yüksek ihmal olarak görüyoruz. Fakat çeşitli stratejik manevralar ile bu sürecin üstesinden geleceğimizi düşünüyoruz. Park işletmecisi altında belediyeye vergi ödemesi gerçekleştirdiğimiz zaman, hem gelir olarak hem trafik, çevre olarak belediyenin de yararına bir durum gerçekleştirmiş oluyoruz. Bu avantaj ile belediyeler ile işbirliği içerisine girmeyi amaçlıyoruz. Bir diğer sorun ise otoparkların yasa dışı değnekçiler ve mafyaların elinde olmasıdır. Onların önündeki en büyük engel olduğumuz için sistemlerimize bilinçli zarar verilmesi gayet olası bir durum gibi gözükmektedir. Fakat bunun da üstesinden gelerek otoparkları ve sürücüleri bu yasadışı insanlardan koruyacağımıza inanıyoruz.

6-Proje Faydaları

Türkiye’de park sistemleri üzerine çözümler üreten sınırlı firma vardır, fakat bunların hiçbirisi kişisel otoparkları gelir modeli haline getirecek bir proje üretmemiştir. Self Garage projemiz ile bu boşluğu dolduruyor, şehirleri daha akıllı ve dijital bir hale getiriyoruz. Küçük bir maliyetle, sürücülerden saatlik 5 lira gibi küçük bir ücret alarak, onların en büyük stres sebeplerinden birini yok ediyor, çok kolay ve pratik şekilde mobil uygulama üzerinden park yeri bularak otomatik ücretlendirilmesini sağlıyoruz. Böylece, ülkemizde önemli maddi değeri olan yakıttan araç başına 3-5 litre kazandırıyor, ortalama 12 dakika zaman tasarrufu sağlıyor, yüksek bedelli trafik cezalarından kurtarıyor, trafiği sakinleştiriyor ve temiz bir çevre için katkıda bulunarak, bu sorunun çözümüne büyük katkı sağlamış oluyoruz.

7-Proje Takımı

Ben Muratcan Yıldız, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Bilgisayar Mühendisi 3.sınıf öğrencisi olarak takımımızın yazılımdan sorumlu görevlisiyim.

Abdülkadir Yaldız Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Makina Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi, bu takımın lideri iş geliştirici ve tasarımcısı olarak görevleri vardır.

Yunus Emre Mavi İstanbul Medeniyet Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi olarak takımımızın elektronikten sorumlu görevlisi ve ürün takibi yapar.

Büşra Çaldıran Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği 4.sınıf öğrencisi takımımızın malzeme analizcisi ve pazar araştırmasını yapar.

Beyza Öztürk Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği 4.sınıf öğrencisi olarak takımımızın malzeme analizcisi ve pazarlamacısıdır.

Son olarak, danışmanımız Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Bülbül hocamızdır. Kendisi Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısıdır. Akıllı Şehirler üzerine çeşitli projeleri vardır.

Ekip olarak daha önceden de farklı projelerimiz ile bazı yarışmalardan dereceye girdik;

Türkiye Dijital Dönüşüm Fikir Maratonu 1.lik (15.000TL ödül)

ODTÜ Investart 3.lük (proje danışmanlık ödülü) ( hayalet bariyer projesi)

Uviversity4society Çankaya 3.lük (mentorluk ödülü)