Başarılı Bir Stajyer Olmak

Başarılı Bir Stajyer Olmak

Yeni dönem staj başvuruları bildiğiniz üzere çok yakında başlayacak. Belki de hayallerinizdeki kariyere giden yolda en önemli adımlarınızdan biri. Yeteneklerinizi keşfedebileceğiniz, kendinizi hem teknik hem de kişisel anlamda geliştireceğiniz uzun veya kısa staj dönemine adım atacaksınız.

 

Başarılı bir stajyer olmak için yapmanız gerekenleri sizler için derledik:

Takıma yardım edin ve katkıda bulunmaya çalışın 

Stajyer olarak işe başladığınız firmada ilk etapta kritik bir projeye hemen başlamayı beklememelisiniz. Stajınızın başlangıcında, zamanınızı sadece şirketin nasıl çalıştığını öğrenmeye çalışarak geçirebilirsiniz. Bir veya birkaç gün sonra şirketin tüm ayrıntılarını öğrendikten sonra içinde bulunduğunuz takıma yardım etmeye ve katkıda bulunmaya çalışın.

Öğrenin ve deneyim kazanın

Stajınızın türü ne olursa olsun, çalışırken mümkün olduğu kadar çok şey öğrenmeniz beklenecektir. Öğrenirken teknik ve sosyal olmak üzere iki açıdan da öğrenmeye çalışın.

Teknik beceriler, stajyer sorumluluklarınızı ve nihayetinde iş görevlerinizi başarıyla yerine getirmek için ihtiyaç duyduğunuz teknik becerilerdir. Alanınızla ilgili bazı teknik becerileri ve yönetim becerilerini bu alana örnek olarak verebiliriz.

Teknik becerileriniz kadar önemli olan sosyal beceriler; tamamen insanlarla ilişki kurma ve karşılıklı yarar sağlama becerinizle ilgilidir. Duygusal zekâ, motivasyon, insan becerileri, dinleme ve mükemmel iletişimi örnek olarak verebiliriz. Patronlarınız ve iş arkadaşlarınızla iyi geçinmek şöyle dursun, müşterileri yönetmek için de sosyal becerilere ihtiyacınız vardır. Sosyal beceriler, çalışma ortamınızda gezinmek için anahtardır ve hatta işin ilerlemesine size katkıda bulunabilir.

Gözlemleme “Gölgeleme”

Mesleki gölgeleme son zamanlarda norm haline gelmiştir. Adından da anlaşılacağı üzere, uygulama, günlük görevlerini yerine getirirken birisini “gölgelemek”, faaliyetlerini gözlemlemek ve rolün neyi gerektirdiğini dolaylı deneyim yoluyla öğrenmeyi içerir. Bu, özellikle mühendislik ve sağlık hizmetleri gibi uygulamalı alanlarda popüler bir uygulamadır.

Stajınıza başladığınızda size bir yol gösterici “mentor” atanabilir. İlk birkaç hafta, onları takip etmekle görevlendirilebilirsiniz. Çalışırken size ip uçlarını göstereceklerdir. İlk etapta basit olarak adlandırılan görevlere yardımcı olmanız istenebilir. Soru sormaya teşvik edilebilirsiniz. İş gölgeleme, sektörünüzde günlük olarak çalışmanın nasıl bir şey olacağına dair daha derin bir anlayış elde etmenin mükemmel bir yoludur. Bir süre gölgede kaldıktan sonra, mentorunuza projelerde yardım etmeniz veya sonunda bazı görevlerini devralmanız istenebilir.

Sorumluluklarınızı artırın

Zaman geçtikçe, artan miktarda sorumluluk üstlenmeyi bekleyin. Başlangıçta, ilk iş yükünüzle birlikte mevcut beceri setinizi ve güvenilirliğinizi ölçerler. Kendinizi meslektaşlarınıza ve patronlarınıza kanıtladıkça, size daha önemli görevler emanet edilecektir. Ne kadar iyi performans gösterirseniz, size o kadar çok sorumluluk verilir. Bu, yeteneklerinizi işvereninize sergilemek için mükemmel bir fırsattır. Daha sonra tam zamanlı bir rol almanıza da katkıda bulunabilir. Ancak, kaldırabileceğinizden daha fazlasını omuzlamanız gerektiğini düşünmeyin. İşverenler nicelikten çok kaliteyi tercih eder. İhtiyacınız olursa yardım istemekten çekinmeyin. Ek işlerin üstesinden gelebildiklerini ve sıkı teslim tarihlerine uyabildiklerini gösterebilen stajyerlerin patronu etkileme olasılığı daha yüksek olacaktır.

Ağ oluşturun

Resmi bir gereklilik olmasa da ağ oluşturma; patronlarınız, meslektaşlarınız ve müşterilerinizle ilişkiler kurmayı içerir. Başarılı bir kariyer inşa etmek için bazı yerlerde insanların desteğine ihtiyacınız olacaktır. Ayrıca, müşterilerle iyi ilişkiler kurmak çalıştığınız firma için her zaman olumlu bir anlama gelmektedir.

Stajyerler iş yerinde nasıl ağ oluşturabilirler?

Bir akıl hocası bulma: Mentorlar, stajyerler için önemli bir noktadadır. İyi birini bulursanız, onların izinden gidebilir ve tıpkı akıl hocanız gibi başarılı bir kariyer inşa edebilirsiniz.

Diğer stajyerlerle destek içerinde olmak: Staj yapmak pek çok açıdan zor bir deneyimdir. Tüm iniş ve çıkışları sizinle paylaşan ve yaşayan stajyerlerle iletişim halinde olmak size destek sağlayacaktır.

Patronlar ve iş arkadaşlarıyla ilişki kurmak: İş arkadaşları ve patronları ile güçlü bireysel bağlar kurabilen stajyerler, “ailenin” bir parçası olurlar. İleride şirkette tam zamanlı bir rol teklif edilme olasılığı çok daha yüksektir.

Kariyer görüşmesi yap

Son olarak, genellikle stajınızın sonunda, kariyerinizi belli edecek bir karar vermeniz gerekebilir. Staj yaptığınız alanda devam edin veya tamamen başka bir şeyde şansınızı deneyin.

 

Savunma sanayii firmalarının staj dönemleri çok yakında başlıyor, takip etmeyi unutmayın!

Kaynak: https://capital-placement.com/blog/role-of-intern/