Bir Fikrim Var: Akıllı Çiftlik

Bir Fikrim Var: Akıllı Çiftlik

1.      Kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?

Ben Serpil Ayla TOKGÖZ. Yönetim Bilişim Sistemleri 3.Sınıf öğrencisiyim. İzmir'de yaşıyorum. Bölümümle ilgili konularda yeni şeyler öğrenmeye ve kendimi donanımlı bir genç olarak yetiştirmeye çalışıyorum.

 

2.      Projenizin ortaya çıkış hikayesini anlatır mısınız?

2. Sınıf derslerimden olan Bilgisayar Donanımı dersi kapsamında geliştirdiğim bir proje oldu. Köyde büyümüş bir genç adın olarak bu alanda hayatı kolaylaştıracak bir proje tasarlamak istedim. Bu şekilde de hayvan çiftliklerinde kas gücüne dayalı geleneksel yöntemlere son vererek buna teknolojik bir çözüm ürettim.

 

3.      Projenizi detaylı bir şekilde açıklayabilir misiniz?

Hayvan çiftliklerinde hayvanlara yem vermek için kas gücüne dayalı geleneksel yöntemler kullanılmakta. Benim projemde ise otomatik bir yem dökme alanı tasarımı mevcut. Şöyle ki yemin doldurulacağı bir hazne, haznede yemin karışmasını sağlayacak bir helezon, yemlerde bulunan yabancı cisimlerin hayvan sağlığına zarar vermemesi için kullanılan mıknatıslar haznenin içinde bulunmakta. Haznenin altında istenilen saatlerde uzaktan kontrol edilip açılabilecek bir kapak bulunmakta. Hazneden bulunan yemler kapak açıldığında alttaki boruya düşüyor borunun içindeki helezon sayesinde ileri itilerek hayvanların yemliklerine düşüyor. Yemlikte bulunan yürüyen bant sayesinde hayvanların önüne kolayca iletilebiliyor.

 

4.      Neden bu projeyi hayata geçirmek istiyorsunuz?

Bu projenin hayata geçirmek istiyorum çünkü büyük çiftliklerde hem zamandan hem de maliyetten kar elde etmek için büyük ölçüde etkili olacağını düşünüyorum. Aynı zamanda günümüzde teknolojinin her alanda etkili olduğunu düşündüğümüzde çağın gerisinde kalmamak için hayata geçirmek istiyorum.

 

5.      Projenizin sektöre nasıl bir fayda sağlayacağını düşünüyorsunuz?

Geleneksel yöntemlerde kullanılan ekipmanlar ve kas gücü gibi faktörler bulunmadığından ayrıca sistemin kontrolünün kullanıcı elinde olmasından dolayı büyük ölçüde kolaylık sağlayacak. Bu sayede çiftlik sahipleri zamandan ve maliyetten kar elde edebilir ve büyük çiftliklerde sistemin işleyişinin kolay olacağını düşünüyorum.

 

6.      Neden size yatırım yapılması gerektiğini düşünüyorsunuz?

Projemin maliyetinin kas gücüne ve geleneksel ekipmanlara yapılan yatırımdan daha az maliyetli olacağını düşünüyorum. Ayrıca geleneksel yöntemlerde ortaya çıkan aksaklıkların işletmeye getirdiği zarar ve zaman kaybının projem sayesinde ortadan kalkacağına inandığımdan bu projeyi hayata geçirmeyi çok istiyorum.

 

7.      Projeniz ile ilgili planlarınız ve hedefleriniz nelerdir, 5 yıl sonra projenizi nerede görüyorsunuz?

Projemin sadece büyükbaş hayvan çiftliklerinde değil küçükbaş ve kümes hayvanlarının bulunduğu çiftliklere de uyarlamak istiyorum. Bu yüzden 5 yıl sonra proje patentimi almış yurtiçi ve yurtdışında bir çok hayvan çiftliğinde projem sayesinde zamandan tasarruf eden ve sistemli çalışan çiftlikler görmek istiyorum.