Bir Fikrim Var: Anka Drone ve OGS

Bir Fikrim Var: Anka Drone ve OGS

1.     Kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?

İsmim Aliyenur Bulduk 16 yaşındayım. Kazım Karabekir Fen Lisesi 11. sınıf öğrencisiyim. Birkaç yıldır yazılımla ilgileniyorum. Okulda 3 kişilik bir ekibim var. TEKNOFEST 2023'te takımımla birlikte yarıştık ve TEKNOFEST 2024 ve TÜBİTAK gibi yarışmalarda da bulunmak istiyoruz.

  

2.     Projenizin ortaya çıkış hikayesini anlatır mısınız? 

1 yıl önce ülkemizde gerçekleşen ve hepimizi çok üzen faili meçhul diyebileceğimiz orman yangınlarından dolayı bu projeyi düşündük.

  

3.     Projenizi detaylı bir şekilde açıklayabilir misiniz? 

Anka drone (sürüsü) bir ihbarda ya da rutin kontrollerde belirlenen konumlar içerisinde yangını tespit edebilmek için tasarlanmıştır. Ayrıca yangın çevresindeki hayvanları da tespit edebilir. İnsan gücü kullanarak geniş alanları taramak zor olacağından bir makine ihtiyacı vardır. Ormanlar geniş araziler olduğundan dronun uzun uçuş ömrüne sahip olması gerekiyor bu yüzden de lipo pilleri tercih ettik, dayanıklılığı maksimum seviyeye getirmek için karbon fiber kanatlar kullandık. İlk müdahale için dronun altına bir söndürme bombası yerleştirdik.  Çalışma mantığı: (Anka drone) koordinatları girdiğinizde drone otonom olarak uçabilir ya da siz kumanda yardımıyla hareket ettirebilirsiniz. Üstündeki HD kamera sayesinde bir ateş tespit ettiğinde bunu ana bilgisayara gönderir kameradan görüntü aktarımıyla bu görüntüyü siz de elde edebilirsiniz. Eğer yangın olduğuna karar verilirse ve ufaksa ilk müdahale için bombayı bırakır ve siz olay yerine gelene kadar etrafta başka yangın var mı diye kontrol eder. Çalışma mantığı: (OGS) Ormanlara giriş sistemi, giriş çıkışların daha güvenli hâle getirilmesi için düşünülmüştür. Ormana girerken tüm bilgilerinizin kayıtlı olduğu OGS uygulamasını kullanarak girmeniz gerekir ve girerken size özel bir QR atanır. Aynı şekilde çıkışta da bu QR ile çıkış yaparsınız. QR ziyaretçilerin tüm bilgilerini içerir ve ormanlara girenler detaylı bir şekilde kayıt altına alınmış olur. Ayrıca uygulama ormanı gezerken size eşlik eder ve yol haritası olabilir, aynı zamanda konum takibi yapar. (Proje hayata geçirilmiş gibi anlatılmıştır)

  

4.     Neden bu projeyi hayata geçirmek istiyorsunuz? 

Türkiye’nin coğrafyasının, güzelliğinin çok değerli parçalarından biri olan ormanları korumak ve onlara iyi bakmak hepimiz için önemli bir görev ve doğanın ciğerleri olan ormanlarımızın yok olması değil uzun yıllar yaşatılması gerekiyor.

  

5.     Projenizin sektöre nasıl bir fayda sağlayacağını düşünüyorsunuz? 

Bu projeyle yangınların önlenmesi ve ilk müdahalenin daha hızlı olması başta itfaiyeciler olmak üzere tüm yangına müdahale ekiplerinin işlerini kolaylaştıracaktır.

   

6.     Neden size yatırım yapılması gerektiğini düşünüyorsunuz? 

Bilindiği üzere yangın küresel ısınmanın da artan etkileriyle birlikte sadece ülkemizin değil dünyanın sorunu hâline gelmeye başladı ve yangınların erken tespiti ve önlenmesi için ülkemizde yeterli çalışma bulunmamaktadır. Öte yandan tedbirsizlik birçok felaketi hızlandırdığı gibi etkilerini de fazlasıyla artırır. Biz de başta ülkemiz olmak üzere dünyanın giderek artan bir sorunu haline gelen orman yangınlarının oluşmamasını, mümkünse etkilerini en aza indirmeyi amaçlıyoruz. Böylesi bir dronun yapım maliyeti de yadırganamayacak derecede fazla olup bir öğrencinin karşılayabileceği düzeyde değildir. Ayrıca bulunduğumuz konum ve maliyet yüzünden eğitim materyallerine ulaşmakta zorluk çekiyoruz. Bu yüzden ormanlarımızı, akciğerlerimizi korumak amacıyla maddi desteğe ihtiyaç duyuyoruz.

  

7.     Projeniz ile ilgili planlarınız ve hedefleriniz nelerdir, 5 yıl sonra projenizi nerede görüyorsunuz?

Projeye yatırım aldığımız takdirde 5 yıllık bir yol haritası çizdik. İlk 2 yılı geliştirme ve test amacıyla kullanıp projeyi sunuma hazır hale getirdikten sonra sonraki 3 yılı tamamen projeyi sistemleştirme ve satış + büyüme için ayırmayı düşünüyoruz. 5 yılın sonunda ise başta Antalya, İzmir, Muğla, Adana gibi belediyeler olmak üzere Türkiye’nin 81 ilindeki İtfaiye Müdürlükleri ile birlikte çalışmayı hedefliyoruz.  

 

E-posta: aliyenurbulduk@gmail.com