Bir Fikrim Var: D-100 Keşif ve Gözetleme Amaçlı Tiltrotor İHA Tasarımı ve Üretimi

Bir Fikrim Var: D-100 Keşif ve Gözetleme Amaçlı Tiltrotor İHA Tasarımı ve Üretimi

1.      Kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?

Adım Batuhan, 21 yaşındayım, Ostim Teknik Üniversitesi, İnsansız Hava Aracı Teknolojisi ve Operatörlüğü bölümünde 1.sınıf öğrencisiyim. Daha önce Eskişehir Teknik Üniversitesi’nde Makine Resim ve Konstrüksiyon Programı’nı bitirdim. Kendimi bildim bileli hep birşeyler tasarlarım ve tasarım yapmayı severim. Yeni bölümümle birlikte artık tasarımı gerçeğe dönüştürmeye karar verdim.

2.      Projenizin ortaya çıkış hikayesini anlatır mısınız?

Dediğim gibi tasarım yapmayı tasarlamayı seven biriyim, yine bir gün bu tasarımın en kaba halini yaparken, okuduğum okul ve bölümden de kaynaklı olarak bu projenin gerçeğe dönüşebileceğine inandım. Hemen birkaç kişi toplayıp detaylı tasarım, elekronik, yazılım gibi kısımlarını konuşup altyapı hazırlamaya başladık. Birkaç parçasını 3d yazıcıdan bile basmayı başardık ve parçaların testlerine başlamayı düşünüyoruz. Detaylıca düşününce gerçekten geleceği olan bir proje olduğunu anladık.

3.      Projenizi detaylı bir şekilde açıklayabilir misiniz?

Projem aslında helikopterlerin birkaç dezavantajını düşünürken ortaya çıktı. Misal insanlı bir helikopterde arıza veya vurulma durumunda pilotun da helikopter ile birlikte düşmesi kaçınılmazdı. Bunun için farklı bir proje de var fakat şuan insansız bir helikopter sistemi olarak karşımıza çıkıyor proje. Sistem sabit kanatlı uçakların hız avantajı ile helikopterlerin manevra kabiliyetini birleştiren tiltrotor teknolojisini kullanıyor. İnsansız olmasından dolayı faydalı yük kapasitesi de yapılacak modele göre artabiliyor. Tek model yok birçok model tasarımım var bunlar keşif-gözlem (askeri harekatlarda veya sivil hayatta doğal afet, toplumsal olay vs. gözlem yaparak yetkililere bilgi akışı sağlayacak), askeri kullanım, kargo (askeri alanda yaralı dost unsurların acil tahliyesi, yaralı dağcıların tahliyesi, ilk yardım veya mühimmat taşıma vs görevler) gibi birçok kalıba kendini adapte edebilen modüler bir yapıya sahip. Bu araçlar birbiri ile iletişm kurarak kullanıcıya daha faydalı bilgiler sağlar ve nerede hangi modelin intikal etmesi gerektiği daha iyi anlaşılır.

4.      Neden bu projeyi hayata geçirmek istiyorsunuz?

Ülkemizin iha konusunda yakaladığı başarıyı hepimiz biliyoruz. Fakat ben hem özgün bir tasarım ile hem de insansız araç konusunda çok değinilmeyen tiltrator teknolojisini hayata geçirmeyi planlıyorum. Böyle bir sistem dünyada sayılı şekilde var ve tam olarak opsiyonel değiller ülkemizin de bu alanda sayılı ülkelerden olmasını istiyorum.

5.      Projenizin sektöre nasıl bir fayda sağlayacağını düşünüyorsunuz?

Sağlayacağı istihdamın yanında sektörde benim gibi düşünenlerin ilham kaynağı olacağına inanıyorum. Olaylara daha hızlı ve etkili şekilde müdahale edileceğinden zaman ve maliyet kaybını oldukça azaltacak.

6.      Neden size yatırım yapılması gerektiğini düşünüyorsunuz?

Modelin gelişmesi ve testleri için daha maliyetli parçaların kullanılması şart, bunun için yapılacak yatırım ve destekler şart oluyor.

7.      Projeniz ile ilgili planlarınız ve hedefleriniz nelerdir, 5 yıl sonra projenizi nerede görüyorsunuz?

Hedefim ilerde bu projenin seri üretime geçip her alanda etkin rol oynaması, birçok farklı modelin çıkması (sokaklarda asayişi sağlayan modeller, yangın söndürmede kullanılan modeller vs). Bir şirket kurulup ülkemizi temsil eden global bir oyuncu olmak. Hedeflerim yüksek evet ama büyük hedef büyük başarı getirir.