Bir Fikrim Var: Elektrikli Araçlar İçin Harici Şarj Depolama Cihazları

Bir Fikrim Var: Elektrikli Araçlar İçin Harici Şarj Depolama Cihazları

1)      Kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?

Merhaba ben Mehmet Fatih Öztaş. Kayseri'de yaşıyorum lise 11. sınıf öğrencisiyim. İnsanlık ve ülkemiz yararına fayda sağlayacak projeler ve fikirler üretmek üzere çalışıyorum. Yazılıma, araçlara ve teknolojiye meraklı bir gencim.

2) Projenizin ortaya çıkış hikayesini anlatır mısınız?

Elektrikli araçlar günümüzde akıllı telefonlar, akıllı saatler, laptoplar, elektrikle çalışan cihazlarla ortak özellikleri bulunmakta. Bir akıllı telefonun şarjının bitmesi ile elektrikli araçların şarjının bitmesi aynı. Fakat akıllı telefonlarda şarjınızı doldurma çözümleri çok fazla durumda.
İsterseniz şarj cihazınızla isterseniz manyetik şarj cihazlarıyla yapabilirsiniz. En önemlisi şarj edecek yer bulumadığınız da powerbanklerle ihtiyacınızı giderebilirsiniz
Bu durum elektrikli araçlar için geçerli değil maalesef. Bende yeni şarj doldurma çözümleri üretmeye karar verdim ve sonucunda bu fikir ortaya çıktı.

3) Projenizi detaylı bir şekilde açıklayabilir misiniz?

Harici Şarj Depolama Cihazları toplamda üç modelden oluşacaktır.

Model 1 hakkında:

Bu modeli günümüzde kullanılan taşınabilir şarj cihazlarına benzetebiliriz. Tek farkı ise arabalar için kullanılmasıdır.

Model 1'de, kullanılacak bataryalar 5 KW ile 10 KW arasında olacaktır (Lityum-iyon bataryalar).

Model 1'in ağırlığı bataryaların ve kullanılacak materyallerin farklılığına göre değişebilir. Bu cihaz için ön gördüğüm ağırlık 15 kg ile 25 kg arasında olacaktır.

Model 1'in boyutu cihazın ağırlığında olduğu gibi batarya ve kullanılacak materyallerin farklılığına göre değişebilir bu cihaz için ön gördüğüm uzunluğu 80-120 cm eni 40-60 cm arasında
olacaktır. Bu model de tekerlekler kullanılacaktır tekerlerın amacı daha kolay hareket ettirmek içindir.Tekerler açılır ve kapanır şekilde olacaktır.

Model 1’de güneş paneli bulunacaktır. Bu panel ayrıca depolama içindir. Cihaz için kullanılacak güneş panelinin boyutu 20 cm ile 30 cm olacaktır.

Model 1’de kontrol ünitesi bulunacaktır. Bu kontrol ünitesinde cihaz hakkında tüm bilgileri öğrenebileceklerdir. Kontrol ünitesinde LCD ekran kullanılacaktır.


Model 2 hakkında:

Bu modeli günümüzde  port bagajlara ve taşınabilir şarj aletlerine benzetebiliriz.  Farkı ise bavul yerine batarya ve Model 2’nin tüm sistemlerini bulunduracak ve arabalar için kullanılacaktır.

Model 2, Model 1’e göre daha fazla şarj depolama imkanı sunacaktır. Bu model de kullanılacak bataryalar 10 kw ile 12  kw arasında olacaktır. (Lityum-iyon bataryalar) Bu modelin ağırlıkları bataryaların ve kullanılacak materyallerin farklılığına göre değişebilir bu cihaz için öngördüğüm ağırlık 65 kg ile 95 kg arasında olacaktır. Bu modelin boyutu cihazın ağırlığında olduğu gibi batarya ve kullanılacak materyallerin farklılığına göre değişebilir. Bu cihaz için ön gördüğüm uzunluğu 120 - 150 cm eni  70 - 75 cm arasında olacaktır.

Model 2’de bir adet güneş paneli bulunacaktır. Cihazın bataryalarının dolumunda ayrıyetten katkı sağlayacaktır. Bu model de kullanılacak güneş panelinin boyutu ise uzunluğu 107 - 110 cm arasında olacaktır.

Model 2’de kontrol ünitesi bulunacaktır. Bu kontrol ünitesinde cihaz hakkında tüm bilgileri öğrenebilecekler ve kontrol ünitesinde LCD  ekran kullanılacaktır. Bu model de portbagajlar da olduğu gibi aracın tavanına monte edilecektir.


Model 3 hakkında:

Günümüzde kullanılan mini karavanlara benzetebiliriz karavanın içinde insanlar yerine bataryalar bulunacak. Model 3, iki modelden daha fazla şarj depolama imkanı sunacaktır. Bu modelde kullanılacak bataryalar 50 KW ile 100 KW arasında olacaktır (Lityum-iyon bataryalar). Model 3, bir adet güneş paneli bulunacaktır. Cihazın bataryalarının dolumda ayrıca katkı sağlayacaktır. Bu modelin ağırlıkları bataryaların ve kullanılacak materyallerin farklılığına göre değişebilir ama şuan için kesin bir rakam söylenemez. Bu modelin boyutu cihazın ağırlığında olduğu gibi kullanılacak materyallerin farklılığına göre değişkenlik gösterebilir.

Model 3, çeki demiri ile taşınacak ve iki tekerli olacaktır bir adet kontrol ünitesi bulunacaktır cihazın lastik basıncı şarj durumunu öğrenebileceklerdir.


4) Neden bu projeyi hayata geçirmek istiyorsunuz?

Başta belirtmiş olduğum gibi insanlığa ve ülkeme katkı sağlamak için ve benim gibi gençlere örnek teşkil etmek için bunun gibi fikirlerimi ve projelerimi hayata geçirmek istiyorum.

5) Projenizin sektöre nasıl bir fayda sağlayacağını düşünüyorsunuz?

Elektrikli Araçlar İçin Harici Şarj Depolama Cihazı’nın sektöre çok güzel faydalar sağlayacağını inanıyorum ve güveniyorum. Günümüzde bu sektörde yapılan ürünleri yeterli bulmuyorum. Sizinle bir senaryo düşünelim; bir elektrikli araç yolda şarjı bitti ve etrafta aracınızı şarj edecek bir yer bulunmamakta. Birde fosil yakıtla çalışan araç düşünelim. Fosil yakıtlı aracın benzini bittiğinde uzak mesafedeki petrol istasyonun bidonlar halinde yakıtlarını alabilirler. Fakat bu durum elektrikli araçlar için geçerli değildir. Benim fikrimin fayda sağlayacağı noktalardan biri de elektrikli araç sahiplerini bunun gibi zor durumlara sokturmamak, daha az maliyetli çözümler sunmak.

6) Neden size yatırım yapılması gerektiğini düşünüyorsunuz?

Elektrikli araç dünyası geçmişte var olan ama günümüzde popülaritesi artan bir sektör bu alanda yapılan yenilikler çözümler hem günümüz hem de gelecek dünyası için çok önemli. Bizlerde şimdiden bu alanda yerimizi almalıyız. Ülkemizde bu alanda yapılan işlere, fikirlere ve projelere daha fazla önem vermeliyiz.

7) Projeniz ile ilgili planlarınız ve hedefleriniz nelerdir, 5 yıl sonra projenizi nerede görüyorsunuz?

Projemi 5 yıl için de fikirden hayata geçirmek ve cihazlarımızı milyonlarca elektrikli araç sahiplerine ürünlerimizi ulaştırmak ve sektör için yeni çözümler üretmek.

8) Okurlarımıza iletmek istediğiniz düşünceleriniz var mı?

Birbirimizin projelerini ve fikirlerini her daim desteklemeli,  sorunlara birlikte çözümler üretmeliyiz.

İletişim için:
mfocomstc@gmail.com