Bir Fikrim Var: Otomasyonlu Topraksız Tarım Sistemleri
1. Kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?
İsmim Yusuf Kılınç. Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü mezunuyum. Bitirme projemi kapasitif pH sensörü geliştirme üzerinde yaptım. Uzunca bir süre elektronik AR-GE firmasında yaptım. PCB Kart tasarımı konusunda uzmanlaştım.
2. Projenizin ortaya çıkış hikayesini anlatır mısınız?
Ben hem elektronik tabanlı hem de AR-GE süreci olabilecek bir proje arayışındaydım. Bölüm başkanımıza bitirme projesiyle ilgili fikir danışırken kapasitif pH sensörü çalışması fikri öne sürüldü. Bu sensör projesi aslında büyük bir vizyonun küçük bir parçasıydı. Çünkü bu geleceği parlak olan topraksız tarım projelerinde kullanılacak olan önemli bir elemandı.
3. Projenizi detaylı bir şekilde açıklayabilir misiniz?
Bu proje aslında benzerleri olan ve sektör haline getirilmeye çalışılan bir proje. Topraksız tarım işleri, adı üzerinde toprak olmadan farklı metotlarla, bitkinin ihtiyacı olan besinleri farklı şekillerde köklerine verilmesiyle verimli bir şekilde bitkilerden üzün almaktır. Ben de bunu daha da ileri seviyeye taşıyarak seracılık faaliyetleriyle birlikte pH, eC, sıcaklık ve CO2 sensörleri vasıtasıyla çok daha verimli hale getirmeyi amaçlıyorum. Ayrı ayrı bitkilerin, ayrı hatlar boyunca ekildiğini ve sensörlerle kontrol edilen ve bir sulama hattı boyunca sulanarak beslendiği düşünelim. Bu şekilde toprağı suladığımızdan daha az bir su ile tarım yapma şansımız olacaktır. Bitkinin topraktan aldığı besinleri biz, besi solüsyonları ile direkt olarak homojen şekilde suya karıştırarak, bu besi açısından yüksek suyun bitki köklerinde dolaştırılmasını sağlayacağız. Bitki hem kaliteli hem de daha hızlı ürün verecektir. Biz bu dolaşan suyu pH sensörü ile sürekli olarak kontrol edersek bitki daha da kaliteli ve hızlı ürün verecektir. Her bitkinin düzgün geliştiği bir pH aralığı vardır, gübreyi az ya da aşırı miktarda verdiğimiz zaman bitkiler bozulacaktır. Bu geleneksel topraklı tarımda da böyledir, hidroponik sistemlerde de. Gördüğüm ve araştırdığım kadarıyla zaten yatırım maaliyeti yüksek olan hidroponik sistemlerde, daha fazla maliyeti arttırmak için, hidroponiğin verimliliğine sırt dayatılarak sensörlü çalışmalar pek bulunmuyor. Benim yapayı düşündüğüm şey ise neredeyse tam otomasyonlu, sensör haberleşmesinin de bulunduğu bir hidroponik sistem çalışması. Bunun için anında tepki verip haberleşme yapacak kapasitif pH sensörü, vs... sensör AR-GE'leri ve haberleşmesi projeleri yapmak gerekiyor.
4. Neden bu projeyi hayata geçirmek istiyorsunuz?
Çünkü hidroponik sistemler daha az su kullanılarak, toprak kullanmayarak, hormonlu gübreler kullanmayarak, kaliteli ürünler elde etmek için gerekli bir sistem. Bir çok ülkede bunun ilk adımları atıldı ve yatırımlar artmaya devam ediyor. Bizim ülkemizde bu konu üzerinde duran ve gördüğüm kadarıyla ciddi yatırımlar yapan hiç kimse yok. Herkes hobi amaçlı ve "belki parayı vururum" zihniyeti ile yapıyor. Ben bu konuda ileride söz sahibi olabilecek bir ülke konumuna gelmemizi ve buradan bir katma değer üretileceğimizi düşünüyorum. Ama çok daha önemli bir boyutu daha var bu projenin. O da şu; Yapılan son araştırmalara göre önümüzdeki 10-15 yıl içerisinde dünyayı büyük bir su krizi bekliyor. Bu krizden en çok etkilenecek sektör, tabi ki bizim asla taviz veremeyeceğimiz tarım sektörü olacak. Su azaldıkça devamlı sulama isteyen hektarlarca toprak susuzluğa kurban giderek gıda tedarik krizine neden olacak gibi görünüyor. Bu durumda tabiki daha az su kullanarak, artan nüfüsa binaen daha fazla ürün getiren bu sektörlere ihtiyaç ve bağlılığın olmayacağını kimse iddia edemez. Ülkemiz ve dünyamız için fazla zamanımız kalmadı. İnancım şudur ki, geleceğin tarımı bu olacak. Tarım demek gıda demek. Gıda demek hayat demek. Bu yüzden bu projenin hayata geçmesini ve ülkemizin hidroponik tarım sistemlerinde hele de benim öngördüğüm otomasyonlu hidroponik tarım sektöründe söz sahibi olması için bu projenin bilirkişilerce tahayyül edilmesini istiyorum.
5. Projenizin sektöre nasıl bir fayda sağlayacağını düşünüyorsunuz?
Öncelikle istihdam sayıları kesinlikle bu yeni sistemlerle artacaktır. Geleneksel tarım sektörünün kademeli olarak terkedilip tamamen bu sistemlere geçilmesinin zor olduğu düşünüyorum çünkü her bitki her koşulda böyle gelişmiyor. Ama verimliliği ispatlanmış ürünlerin buraya alınmasıyla yeni bir sektör ve yeni iş kolları anlamına gelecektir. Yeni pazarlama faaliyetleri, Ziraat Mühendisleri ve Elektronik Mühendisleri için yeni AR-GE çalışmaları, yeni katma değerler oluşturacaktır.
6. Neden size yatırım yapılması gerektiğini düşünüyorsunuz?
Kesinlikle evet. Öncelikle zaten standart bir hidroponik sistem kurulumunun maliyet yüksek. Benim yapmaya çalıştığım otomasyonlu bu sistemlerde kullanılacak sensörlerin ve yazılımların ortaya çıkması için de bir maliyet gerekiyor. Örneğin benim 1.5 yıl boyunca üzerinde çalıştığım kapasitif pH projesi, sensör probunun ISFET tabanlı ve mikrofabrikasyon tabanlı bir üretim aşamasında geçmesi gerektiğinden dolayı proje rafa rafa kaldırıldı, çünkü kimse bunu yatırım yapmadı.
7. Projeniz ile ilgili planlarınız ve hedefleriniz nelerdir, 5 yıl sonra projenizi nerede görüyorsunuz?
Ben bu projenin elektronik AR-GE ve sensör geliştirme kısmında bulunarak katkı sağlamak istiyorum. Eğer ilgili bir ekip ve sağlam bir yatırımcılar bulunursa, projesi 3-4 yıl içeride durdurulamaz ve kendi çevresinde öncü bir yerde konumlandırıyorum.
E-posta: yusufkilinc230600@gmail.com