Bir Fikrim Var: TUL – Türk Uzay Limanı
1) Kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?
Ben 1986 yılında Ankara Altındağ ilçesinde doğdum. Aslen Ankara Çamlıdere’liyim. Ankara’nın Mamak ilçesinde doğdum büyüdüm. İlk okulumu Peyami Safa’da okudum. Liseyi Battalgazi Endüstri Meslek Lisesinde Elektrik-Elektronik okudum. Üniversitemi Zonguldak Karaelmas’ da tıbbi cihaz bölümünü okudum. AÖF de iktisat dördüncü sınıfta devam ediyorum. Çocukluğumda birçok oyuncak bozmuşluğum vardır. Futbol karate gibi spor dallarında faaliyet gösterdim. İlk okul yıllarında marangozhanede çıraklık yapar, okulda elişi dersinde yaptığım örme, boyama, ip işleme gibi ürünler her zaman ödül alırdı. Lise yıllarında ve üniversitede birçok elektronik devre yaptım başarılı projeler geliştirdim. Yaptığım bütün işler beğenildi. Her zaman meraklı biri oldum. Orta okul yıllarından beri bilime mutlak doğruya her zaman bir ilgim oldu. Bütün farkındalığım keşfetme üzerine oldu. Birçok iş tecrübelerim değişik sektörlerde oldu ağırlıklı olarak biyomedikal alanda orta ve üst düzey yöneticilikler yaptım. Tüm bunlar benim için sağlam tecrübeler oldu. Bilinmeyeni olmayanı bulmaya çok meraklı biriyim. Bunun üzerinde birçok konuda birçok düşüncelerim oldu son olarak ciddi bir ihtiyaç olarak bu limanı fark ettim. Son olarak neşeli saygılı ve samimi biriyim. İnsanı seven yaşam felsefesine sahibim.
2) Projenizin ortaya çıkış hikayesini anlatır mısınız?
Çocukluğumda değişik evrenlerin olduğuna dair bir düşüncem vardı ve buralara gidilebilirdi. Çünkü bunun mümkün olduğunu düşünüyorum. Ama yüz yıldır asıl sorunun atmosferi geçmek olduğunu anladım. Eğer bir şeyi aşmak istiyorsan adım adım gidilmeli ve bir merdiven olmalıydı. Diğer atmosfer geçme sistemlerine baktım roket geliştirmek üzere kurulu bir sistem oluşmuş, yenilik yok. Sonra farklı neler var diye baktığımda uzay asansörünü fark ettim o da çok zor ve sıkıntılı birçok yönü var. Bu iki sistemin birleşmesi ile oluşacak bir yeniliğe ihtiyaç vardı ve bunu ben yapabilirdim. Bunun üzerine düşündüğümde pratik ve sürdürülebilir olmalıydı kolaylıklar sağlamalıydı. Ve bunu başaracak bir sistemi buldum. Limanlar… Olması gereken işte bu dedim kendime.
3) Projenizi detaylı bir şekilde açıklayabilir misiniz?
Atmosfer içerisinde üç adet liman olacak, ilk liman 35 km yukarda herhangi gelişmiş bir uçak buraya kolayca ulaşabilir. Mevsimlerden etkilenmez. İkinci liman 350 km yukarıda olacak araştırmaların yapıldığı, daha çok uyduların atıldığı ticari bir liman. Üçüncü liman aya gidişlerde lojistik bir kapı ve limanların düşmesini ve fırlamasını dengeleyici bir yer olacak. Ay yüzeyi araştırma merkezi olacak. Bu limanlar birbirlerine grafen halat ile bağlı olacaklar. Hatta ay yüzeyinden alabileceğimiz bir grafen halat ile bu limanlarda yerçekimi mevcut olacak. Yerçekimi bu sayede limanlarda hissedilecek.
4) Neden bu projeyi hayata geçirmek istiyorsunuz?
İlk önce tüm insanlığın uzayı görme hakkı olduğunu düşünüyorum. Bilim adına daha kuvvetli deliller elde edilecek ve hedeflerime ulaşmada, yani uzayın derinliklerine gitmede bu ilk adım olacak milletim için. Bu proje atmosferi kolay aşmada en pratik yol her türlü lojistik ihtiyaç maliyetini çok uygun bir şekilde karşılayacak tek sistem. Diğer bütün teknolojiler bir düşüş sergilerken bizim limanımız sabit bir noktada stabil olacak. Bu bütünüyle kolaylık sağlayacak. İnsan sağlığına etkisi en düşük seviyede limanlar teknolojiler bu sistemde.
5) Projenizin sektöre nasıl bir fayda sağlayacağını düşünüyorsunuz?
Kolay ulaşılabilir teknolojiler sağlayacak, çok farklı yatırımlar çekecek insanlığa ait olacak. Şüphesiz en güvenilir proje seçilecek. Risk faktörlerini ciddi oranda düşürecek. Atmosferi geçmek istiyorsan bundan daha iyi bir yolu yok.
6) Neden size yatırım yapılması gerektiğini düşünüyorsunuz?
Bu sektörde fiyatları yüzde/bir oranında düşüreceğinden hiç şüphe etmiyorum. İnsan sağlığına hiçbir olumsuz yönü olmayacağı gibi lojistik tüm ihtiyaçları karşılayacak. Çevreci olduğu kesin, roket yakıt maliyetleri azalacak. Uzaya bundan daha güven veren başka bir sistem yok. Geleceği satın alan para kazandıran bir yatırımı olacak.
7) Projeniz ile ilgili planlarınız ve hedefleriniz nelerdir, 5 yıl sonra projenizi nerede görüyorsunuz?
Geleceğe yönelik tüm yatırımlar toplanır planlamalar yapılır proje hazır hale gelir. İlk minyatür deneme yapılmış olur. Eksikler giderilecek ikinci proje hazırlanır. İkinci beş yılda uygulamaya konulur. Geri dönüşü hızlı olacak. Kendini pazarlayacak bir teknoloji.
8) Okurlarımıza iletmek istediğiniz düşünceleriniz var mı?
Hayatta insandan daha değerli bir şey yoktur. Türkçe ve Türk kültürü olmadıkça bir yenilik bulunması mümkün değildir. Başarılı olmak için çok çalışmak iyi biri olmak ve işi bilen insanlar içinde bulunmak çok önemli bu bilinç ile hareket edip yaşamalısınız. Taklit hayal, bir mutfağa bakıp arkanı dönmek gibidir. Önemli olan doğruyu bulmaktır. Türkçe düşünmektir.