Bir Fikrim Var: Yüksek Teknolojili Sınır Güvenlik Bariyeri

Bir Fikrim Var: Yüksek Teknolojili Sınır Güvenlik Bariyeri

1.     Kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?

İsmim Merve Nilayda Ünlü Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümü 3.sınıf öğrencisiyim. İnşaat sektöründe başarılı bir mühendis olma hedefim için sürekli öğrenmeye devam ediyorum. Geleceğin inşaat projelerinde önemli bir rol oynamayı ve bu alandaki potansiyelimi en üst düzeye çıkarmayı hedefliyorum.

 

2.     Projenizin ortaya çıkış hikayesini anlatır mısınız?

Son zamanlarda şahit olduğumuz İsrail-Filistin savaşından önce İsrail, topraklarını Gazze Şeridi'nden ayıran yüksek teknolojili güvenlik bariyerinin aşılmaz olduğuna inanıyordu. Fakat Hamas’ın silahlı kanadı, Gazze'yi İsrail'den ayıran duvarı kepçe ve buldozer gibi araçlarla kaldırarak, taş devri yöntemleriyle yüksek teknolojili güvenlik bariyerini aştılar. Ayrıca motorlu paraşütlerle havadan da aşmayı başardılar. Her ne kadar yüksek teknolojili güvenlik duvarı olsa dahi aşılabilir. Bu yüzden her zaman geliştirilmeye açık olmalıdır. Bu düşünce beni, ülkemizin güvenliği ve sınırlarımızın bekası için bu alanda proje yapmaya itti.

 

3.     Projenizi detaylı bir şekilde açıklayabilir misiniz? 

İnşaat Mühendisliği 3.sınıf öğrencisi olmam sebebi ile AutoCAD programına hakimim ve bunun için projemi AutoCAD programında tasarladım. Projemde sınır güvenlik bariyerlerini, beton blok ve tel örgü yerine mayına, balistik tehditlere ve el yapımı patlayıcılara dayanıklı, aşınılmaz ve tamamen zırhlı ve ek özellik olarak temas halinde elektrik çarpan bariyerden tasarladım. Tel örgü ve beton blokların güvenlik anlamında yetersiz kaldığını İsrail-Filistin savaşında gözlemlemiş olduk. Bariyerlerin yukarısında hazırda bekleyen, belli bir mesafeye göre yerleştirilen, milli yerli dronumuz KARGU gibi keşif, gözetleme, tehditleri etkisiz hale getirme, nesnelerin tespiti, teşhisi ve takibi, lazer mesafe bulucu, hareketli hedeflere acil imha gibi özelliklere sahip ve güneş enerjisiyle çalışan silahlı dronları tasarladım. Yine bariyerin yukarısında hazırda bekleyen, belli bir mesafeye göre yerleştirilen, gelen füzeyi tanımlayan, hedefe kilitlenen ve roketi veya füzeyi havadayken imha eden, hava savunma sistemi tasarladım. Bu silahların genel özelliği belli bir tehdit veya saldırı anında olay yerine intikal etmesini beklemeye gerek olmadan, halihazırda güvenlik bariyerlerinde bulunmasıdır.

 

4.     Neden bu projeyi hayata geçirmek istiyorsunuz? 

Özellikle Suriye, Irak ve İran sınırlarında terör, yasa dışı geçiş, kaçakçılık ve mülteci sorunu gibi birçok sınır güvenlik problemiyle karşı karşıyayız. Sınırların yeterli güvenliğe sahip olmadığını düşünüyorum.

 

5.     Projenizin sektöre nasıl bir fayda sağlayacağını düşünüyorsunuz? 

Sınır güvenliği açısından ülkemize faydası olacağını düşünüyorum. Hamas’ın silahlı kanadı, Gazze'yi İsrail'den ayıran duvarı kepçe ve buldozer gibi araçlarla kaldırarak, taş devri yöntemleriyle yüksek teknolojili güvenlik bariyerini aştılar. Ayrıca motorlu paraşütlerle havadan da aşmayı başarmışlardı. İlerleyen zamanlarda Türkiye'yi bekleyen tehlikeleri de bilemeyiz bu yüzden önlem almamız gerektiğini düşündüm.

 

6.     Neden size yatırım yapılması gerektiğini düşünüyorsunuz? 

İnşaat mühendisiyim fakat yatırım yapılsa dahi bu tek başıma yürütebileceğim bir proje değil, sadece fikrimi sunmak istedim.

 

7.     Projeniz ile ilgili planlarınız ve hedefleriniz nelerdir, 5 yıl sonra projenizi nerede görüyorsunuz? 

Türk Savunma Sanayii gibi milli güvenlik kurumlarına fikir olması açısından paylaşmayı düşünüyorum. Ancak devlet desteğiyle ilerleyebilecek bir proje.

  

E-posta: unlunilayda@gmail.com