En Derinden KÖK Programı

En Derinden KÖK Programı

En baştan ‘derinden’ başlayarak inceleyeceğimiz KÖK yazımızda, KÖK Programı’nın ilk senesinde olanları da kaleme alarak ilerleyeceğiz. Herkese iyi okumalar …

Kök nedir? Aslında bize ne anlatılmak istenmektedir. Gelin öncelikle ‘Kök’ kelimesinin anlamını inceleyelim. ‘Kök’ kelimesi anlamca ‘dip, temel, esas’ anlamlarına denk gelmektedir.

Bu herkesin bildiği kavramdır fakar kökün bir diğer manası da ‘bir yere iyice yerleşmek’ tir. Bu durumu da göz önünde bulundurarak düşündüğümüzde; aslında KÖK Programı’nın, bir ağacının gelişim evrelerini anlattığını anlayabiliriz. Bir ağacın parçası olduğumuzu bize hatırlatarak hem de harflerinin içinde barındırdığı kelimeler ile gelişen geleceğin ilerleyişini şekillendiren ekol sistemi oluşturmayı hedeflediğini görebiliriz. Gördüğümüzü, aslında gördüğümüzü sandıklarımızı, daha net inceleyelim…

KÖK Programı, bir ağacın en başlangıç noktası dedik. Peki bu ağaç nedir, neyi anlatmaktadır bize? Burada sorgulamamız gereken kilit kelime aslında bu kelimedir. Çünkü, ağaç kelimesi bir semboldür ve bu sembol kullanılarak kast edilenin ‘Ekol Sistemi’ olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.  Uzun yıllar alan bu sistemin neden ortalarından ya da var olanlardan alınmadığını merak ettiğinizi hisseder gibiyim. Birazdan o konuya da değineceğiz. KÖK Programı’nın temsil ettiği alan savunma sanayi alanıdır. Bu konuyu rahatlıkla söyleyebiliriz, ama dikkat etmemiz gereken nokta en baştan başlanılmasıdır. Çünkü, temeli bilinmeden ilerleyen bir sistemin ayakta kalması mümkün değildir ki, bunu doğayla bağdaştırdığımızda temeli olmayan bir ağacın, şiddetli rüzgârda ayakta kalması mümkün değildir.

Savunma sanayi alanı da her gün yeni sistemlerle gelişen ve şiddetli rüzgarlarla sarsılan bir alandır ve bu alanda ne kadar dik durduğunuzun haricinde ne kadar süre ayakta kalabildiğinizde önemlidir. Bu yüzden temelden yetiştirilmek üzere üniversitenin 2. sınıflarında olan öğrencilerin neden KÖK Programı’na kabul edildiğini rahatlıkla anlayabiliriz. Tabii akıllara yeni bir soru takılır “Neden üniversite öğrencileri ve 2. sınıf ?”.

Savunma sanayii alanlarının gelişen teknolojiyle birlikte sürekli değiştiğini ve bu değişimlerin saat diliminde olduğunu düşününce 'kök' kelimesinin harflerindeki gizli kelimelere sahip karakterlerde olan öğrencilerle aynı karaktere sahip olduğunu görebiliyoruz. Üniversite 2. sınıf öğrencileri, sektörde aranan iş grubunda eğitimlerin temelini tamamlamış, alanla ilgili fikir elde etmiş olduğunu biliyoruz. Buradaki en önemli noktamız, Savunma Sanayi Başkanımız İsmail Demir Bey’in dediği gibi “aday mühendislik çerçevesinde verilen eğitimlerin, üniversite 2. sınıftan itibaren alınmasını sağlayarak aday mühendisliğe sahip çıkan gençler yetiştirmektir.” Böylelikle KÖK Programı, dünya genelinde savunma sanayi alanında en hızlı yükselen, kökü sağlam ve şiddetli rüzgarlara dayanan bir ağaç elde etmeyi hedeflemektedir. 

KÖK Programı’nın sürecini anlatmadan önce ‘KÖK’ kelimesinin içerisinde bahsettiğimiz gizli kelimeler nelerdir? sorusuna cevap vermek istiyorum. ‘KÖK’ kelimesi ‘kabiliyet, öz değer, özveri ve kıymetli’ kelimelerini içerisinde barındırdığını düşünüyorum. Çünkü, savunma sanayi alanında her çalışan kişinin bu kelimeleri karakterinde bulundurduğunu çok rahatlıkla söyleyebilirim. KÖK Programı’nın köküne değindik, mantalitesine değindik ve son olarak ilerleyişine de değinirsek KÖK Programı;  vizyon konuşmaları, usta-çırak ilişkileri, eğitimleri ve etkinlikleri ile dört dörtlük bir programdır. Aslında program demek yerine aile demek daha doğru olabilir. Çünkü gerek gönüllü ustaları, çırakları, şirketleri gerekse bu programın ortaya çıkmasında ve yürütülmesinde emek gösteren ekipleriyle tam bir aile kavramını hissettirmektedir. Böylelikle, programda alınan eğitimlerin teknik ve EQ destekli olması bu programda olan kişilerin savunma sanayinin görünmeyen yüzünü görerek daha net fikirler geliştirmesinin yanı sıra; usta-çırak ilişkileriyle beraber, proje ilerleyişi ve esnasında yaşananların neler olduğunu, karşılaşılan sorunların, çözümlerin ve en önemlisi yapılan hatalardan nasıl ders çıkarılmasını göstermektedir. Ayrıca, teknik geziler adı altında şirketlere yapılan ziyaretler ve gezide gösterilen parçalar ve anlatılan bilgiler, açılan yeni görüş kapılarına daha hâkim olmamızı sağlamaktadır ve savunma sanayiye bakış açımızı değiştirmektedir.

Bu alana ait olduğunu düşünen herkesi aramızda görmekten mutluluk duyarız.

 

KÖK Programı 2021 ROKETSAN Çırak Mühendisi Ünalcan ÖZTÜRK