Kemerlerinizi Bağlayın: AtaUni Racing ile Söyleşi
Atatürk Üniversitesi formula öğrenci takımı olan “AtaUni Racing” ile röportaj gerçekleştirdik. Dünyanın en büyük öğrenci tasarım yarışması Formula SAE’ye katılmak için formula tarzı yarış arabaları tasarlayan, üreten ve yarışan bu ekibin hikayesini birlikte dinleyelim.
VG: AtaUni Racing nasıl kuruldu? Yarış arabası üretme fikri nasıl ortaya çıktı?
AtaUni: Ekibimiz 2015 yılında Atatürk Üniversitesi bünyesinde, ortak idealleri “milli sanayii ve otomotiv sektörlerine katma değer sağlamak” olan öğrenciler tarafından kuruldu. Ekibimiz bu yola 8 kişi ile birlikte başladı. Geçmişten beridir sürekli gündemde olan yerli araç üretme fikrinin etkisiyle birlikte ekibimiz de bu anlamda sektöre bir katkı sağlama amacı ile yola çıktı. O yıllarda da hali hazırda düzenlenmekte olan Formula Student yarışmasında ülkemizi temsil edebilme düşüncesiyle birlikte “yerli araç” fikrini bir adım öteye taşıyarak Formula araçları üzerinde çalışmalara başladık. Daha sonraki süreçlerde de yarışmaya katılabilmek için gerekli altyapı çalışmalarını gerçekleştirdik ve aracımız üzerinde gerekli çalışmaları yapmaya başladık.
VG: Takımınızın faaliyetleri nelerdir?
AtaUni: Ekibimiz, kurulduğu yıldan bu yana Formula tipi yarış otomobilinin tasarımını, hesaplamalarını, optimizasyonunu gerçekleştirmekte ve bu çalışmalar ışığında da bu aracın üretimini gerçekleştirme gayreti içerisindedir.
VG: Takımınızın üyeleri nasıl tanıştı? Sizi bu alanda birleştiren ana fikir neydi?
AtaUni: İlk başta bir grup genç mühendisin ortak çabası ile ekibimiz kuruldu. Daha sonrasında ise kurucu kişiler öncülüğünde ekibin insan kaynağı ihtiyacı belirlendi. Bu ihtiyaçlar kapsamında başvuru ile alımlar yapılarak ekibin kadrosu genişletildi. Her yıl bu ve benzeri uygulamalar ile ekibimizin sürdürülebilirliği sağlanmış oldu. Bizleri bu alanda birleştiren temel konu ise “Yerli araç alanında temel sağlamak ve ülkemize bu kapsamda etkin insan kaynağı yetiştirme” düşüncesiydi. Bizler bu düşünce ve idealler doğrultusunda gecemizi gündüzümüze katarak bir neslin hayali olan milli otomotiv sektörüne katma değer sağlamak için çalışmalarımızı gerçekleştirdik ve gerçekleştirmeye devam ediyoruz.
VG: Takımınızda hangi alanlardan üyeleriniz var?
AtaUni: Ekibimiz Teknik ve Organizasyon & Finans olmak üzere 2 ana gruba ayrılmaktadır. Teknik ekibimiz Makine Mühendisliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, Elektrik & Elektronik Mühendisliği ve Bilgisayar Mühendisliği bölümlerinde yer alan öğrencilerden oluşmaktadır. Organizasyon&Finans ekibimizde ise Endüstri Mühendisliği bölümünde yer alan öğrenciler bulunmaktadır.
VG: Ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz? Sizi motive eden şeyler neler?
AtaUni: Bizler yıl içerisinde gerçekleştirdiğimiz çalışmalar neticesinde maddi kaynak anlamında birçok sorun yaşayabiliyoruz. Bunun yanında da gerek ekip içerisindeki verimlilikte azalma gerekse dış etmenler bizleri oldukça zorlayabilmektedir. Çünkü bizler bu projeyi derslerimizden arta kalan zamanlarda geceli gündüzlü olmak olmak kaydıyla gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Böyle yoğun bir tempoda çalışmak bazen ekip genelinde verimlilik sorununa yol açabiliyor. Fakat ekip içerisinde oluşturduğumuz “aile” bilinci sayesinde birbirimize tutunarak bu tarz sorunların üstesinden gelmeyi başarabiliyoruz. Ayrıca kaynak konusunda problemler yaşanınca da bu durum ekip genelinde negatif etki yaratabiliyor, çünkü maddi kaynak bir işin yapılmasındaki temel etkenlerden birisidir. Böyle bir konuda sorun yaşamak çalışmalarda da verimsizliğe sebep olabiliyor. Ama ne olursa olsun ekip olarak birbirimize kenetleniyor ve elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Ekip olarak milli bir ideoloji çerçevesinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz, ekibimizde yer alan insanlar da ülkemizin dertlerinin dert edinen, milli anlamda bir şeyler ortaya koyma hedefi olan insanlardır. Bu bilince ekipçe sahip olduğumuz için ne olursa olsun işimizi yapmaya devam edebiliyoruz.
VG: Katıldığınız yarışmalar neler?
AtaUni: Ekip olarak İngiltere, Almanya, İtalya başta olmak üzere Dünya genelinde 14 farklı ülkede düzenlenen, Dünya’nın en büyük ve en prestijli öğrenci mühendislik yarışması olan “Formula Student” yarışmasına ülkemizi temsilen katılım sağlıyoruz. Kurulduğumuz yıldan bu yana her yıl düzenli olarak bu yarışmada ülkemizi temsilen boy göstermekteyiz. Bundan önceki 4 yılda İngiltere’ de bayrağımızı dalgalandırdık. 2020 yılı kapsamında ise hem İtalya hem de İngiltere’ den kabul alarak ülkemizi 2 ülkede temsil edebilme fırsatı yakaladık.
VG: Başka projeleriniz var mı?
AtaUni: Formula Student yarışması, çalışmaları 1 yıla yayılan ve yoğun bir takvimi barındıran bir yarışma olduğu için ekip olarak her yıl yalnızca bu yarışma kapsamında çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.
VG: vizyonergenc.com takipçilerine ne tür tavsiyelerde bulunabilirsiniz?
AtaUni: Bizler bu ülkede yetişen, bu ülkenin okullarında eğitimlerimizi sürdüren ve tamamlayan genç bireyler, müteşebbisleriz. Bu ülkenin biz gençlere ihtiyacı var. Bizler daha çok çalışarak yaşımızın getirdiği enerjiyi katma değer sağlamak üzere harcayarak bu ülkeyi daha ilerilere taşımalıyız. Hep birlikte el ele verip çalışarak başaramayacağımız hiçbir şey yoktur. Yeter ki inanalım, isteyelim ve çaba sarfedelim. Gerisi muhakkak gelecektir. Bu yüzden asla pes etmeyin, 100 kez düşerseniz 101. Kez ayağa kalkın başaracağınızı göreceksiniz.
Saygı ve sevgilerimizle…