TUSAŞ’tan ANKA-3 Muharip İnsansız Uçak Sistemi Geliyor!

TUSAŞ’tan ANKA-3 Muharip İnsansız Uçak Sistemi Geliyor!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 2023 Bütçe Görüşmesi’nde TUSAŞ’ın geliştirdiği ANKA-3 Muharip İnsansız Uçak Sistemi’ni duyurdu:

“TUSAŞ’tan yeni tip insansız jet savaş uçağımız geliyor, bu da yeni müjdemiz. İnsansız hava araçlarında kabiliyetimizi daha ileri noktaya taşıyacak yeni nesil projemiz: ANKA-3 MİUS. ANKA-3; jet motoru ve hızıyla, yüksek yük taşıma kapasitesi ve radarda neredeyse görünmeyen kuyruksuz yapısıyla İHA alanında yeni bir sayfa açacak. Önümüzdeki yıl ANKA-3 MİUS projemizden müjdeleri inşallah milletimizle paylaşmaya devam edeceğiz.”

Açıklamadaki yüksek yük taşıma kapasitesi ve kuyruksuz yapının sağladığı düşük radar izi gibi detaylar göz önüne alındığında ANKA-3 MİUS’un Bayraktar KIZILELMA’nın yanında yer alacak hava-yer odaklı bir derin taarruz platformu olacağı değerlendirilebilir. Dikkat çeken bir diğer husus ise ANKA-3’ün sınıfını belirtmek maksadıyla MİUS ibaresinin yer almasıdır, bu açıdan MİUS, SİHA ve TİHA gibi Türkçe sınıflandırmaların devamı olarak da ele alınabilir.

Daha önce Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir tarafından TUSAŞ’ın jet motorlu SİHA üzerinde çalıştığı ve platformun 2023’te ortaya çıkacağını dile getirilmişti.

KIZILELMA’nın teker kesme testi başarıyla gerçekleştirildi

3 Aralık 2022’de Bayraktar KIZILELMA Muharip İnsansız Uçak Sisteminin teker kesme testi başarıyla gerçekleştirilmişti. Gelişmeyi resmi Twitter hesabı üzerinden duyuran Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar:

“Zor tutuyoruz… Bayraktar KIZILELMA teker kesme testinde ayaklarını yerden kesti. Az kaldı inşallah…” ifadelerini kullanmıştı. Yapılan bu test ile birlikte KIZILELMA ilk uçuşa bir adım daha yaklaştı.

Bayraktar KIZILELMA, ses hızına yakın bir seyir süratiyle görev yapacak. Sonraki süreçte ise ses hızının üstüne çıkabilecek. KIZILELMA 1.5 tona yakın mühimmat ve faydalı yük kapasitesine sahip olacak. Hava-Hava, Hava-Yer akıllı füzeleri ve seyir füzeleri taşıyabilecek. Radara az görünür tasarıma sahip olması için mühimmatlarını gövde içinde taşıyabilecek. Radar görünmezliğinin ön planda olmadığı görevlerde mühimmatlarını kanat altında da olabilecek. 

 

 

Kaynak: defenceturk.net
Görsel: 
savunmasanayist.com