Albatros İHA Takımı Sponsor Arıyor!
1. Takımınızı tanıtır mısınız?
İTÜ Albatros İHA Takımı, İstanbul Teknik Üniversitesi'nin sağladığı imkanlarla havacılığa ilgi duyan lisans öğrencileri tarafından 2018 yılında kurulmuştur. Çeşitli bölümlerde eğitim görmekte olan 38 lisans öğrencisinden oluşan takımımız Aviyonik, Aerodinamik, Yapısal, Yazılım, Kurumsal ve Görsel iletişim olmak üzere beş farklı departmandan oluşmaktadır. Takımımızın en büyük motivasyonu; çalışkan, üretken, sorumluluk sahibi ve yenilikçi bireyler olarak ülkemizi bir adım öteye taşımaktır. Bu gaye doğrultusunda takımımız tarafından mekanik sistemlerin tasarımı ve üretimi yapılır. Aviyonik ve yazılım entegrasyonu ile otonom kabiliyet kazandırdığı insansız hava araçları tasarlanır. Sahip olduğu ekip ruhu ve sorumluluk bilinci ile departmanlarımız bir bütün olarak çalışarak tasarım ve üretim sürecini en başarılı şekilde tamamlayıp ortaya harika ürünler çıkarmaktadır. Tasarladığımız otonom insansız hava araçları ile okulumuzu ve ülkemizi çeşitli yarışmalarda temsil ederek elde ettiğimiz başarılar takımımızı çalışmaya ve üretmeye motive eden en büyük etkenlerden birisidir. Hiçbir zaman eldeki ile yetinmeyip her zaman daha da iyisi için çalışmak takımımızın en önemli ilkelerinden birisidir. Birbirinden farklı özelliklere sahip 38 kişiyi bu ilkeler ve gayeler doğrultusunda birleştiren, bir bütünmüşçesine hareket ettiren ve başarıya ulaştıran ise Albatros'a ve bu ekibe duyduğumuz aidiyet duygusudur.
2. Takımınızın vizyonu ve misyonu nedir?
Vizyonumuz
Havacılık alanında geçmişten edindiğimiz tecrübelerle geleceğin teknoloji ve hedeflerine ulaşıp ülkemizin hizmetine sunmak, üyelerimizin teorik bilgilerini pratiğe dökmelerine yardımcı olmanın yanı sıra onları iş hayatına adapte etmektir.
Misyonumuz
Otonom insansız hava sistemlerini oluşturan mekanik, elektronik (aviyonik) ve yazılım departmanlarımızla beraber çalışarak tamamen otonom hava sistemlerinin tasarım, üretim ve testlerini yapmaktır.
3. Çalışmalarınız sırasında nasıl motive oldunuz?
İTÜ Albatros İHA takımı olarak en büyük motivasyonumuz, ülkemizi havacılık teknolojileri konusunda ileriye taşıyacak sistemlere katkı sağlamak ve onları geliştirmek için duyduğumuz istektir. Bu istek doğrultusunda birçok aşamadan geçerek yarışma sürecine başlıyoruz. Yarışma doğrultusunda hazırladığımız uçakların tasarımında; tecrübelerimizden, bilgi birikimimizden yararlanıyor ve geleceğe neler bırakabileceğimizi göz önünde bulunduruyoruz. Ayrıca okulumuzun bize verdiği teorik bilgileri pratiğe dönüştürerek ülkemize daha tecrübeli mühendis adayları olarak katkı sağlamayı hedefliyoruz.
Tüm bunları yapmak için elbette ki çok iyi bilgiye sahip olmak ya da çok pratik yapmak yeterli olmuyor. Bunların yanına takım içerisindeki arkadaşlık ortamını da eklememiz gerekiyor. Her ne kadar ülkemize katkı sağlamak en büyük motivasyonumuz olsa da hedeflerimize doğru olan yolumuzda yaşadığımız sıkıntılarda yan yana, omuz omuza mücadele etmemiz bize bir diğer motivasyon kaynağımızın bu arkadaşlık ortamının olduğunu gösteriyor.
4. Hangi Ulusal/Uluslararası yarışmalara katıldınız?
Kurulduğu seneden bu yana her yıl düzenli olarak TEKNOFEST İnsansız Hava Aracı yarışmalarına katılan takımımız; 2021 Serbest Görev İHA yarışmasında üçüncülük ödülünü, 2022 Serbest Görev İHA yarışmasında ise Teşvik ödülünü almaya hak kazanmıştır. Ayrıca takımımız 2022 IMechE UAS Challenge yarışmasında finalist takım olma başarısını göstermiştir.
5. Projenizin yapım süreçleri ve testleri hakkında birisinden/birilerinden destek aldınız mı? Size kim/kimler mentorluk yaptı?
Projemizdeki en büyük desteklerimizi başta takım danışmanımız olan Halit Süleyman Türkmen hocamız olmak üzere diğer İTÜ hocaları ve akademisyenlerinden gerektiği zamanlarda aldık. Ayrıca okulumuz, üretim yapmamız için bize atölye olanağı sağladı.
6. Ne tür zorluklarla karşılaştınız ve nasıl üstesinden geldiniz?
Projemizi yaparken malzeme desteği ve tedariği süreçlerinde maddi zorluklar yaşadık. Ek olarak test uçuşlarına ve yarışma alanına ulaşımımız konusunda sıkıntılar yaşadık. Ancak yılmadık ve sorunlarımızı destekçilerimizin ve takım üyelerimizin uğraşları sonucunda üstesinden geldik.
7. Vizyoner Genç takipçilerine ne tür tavsiyelerde bulunabilirsiniz?
Öncelikle bizim gibi proje takımlarının sesini duyurduğu için Vizyoner Genç ailesine çok teşekkür ederiz. Bizim gibi teknolojiler kullanıp onları geliştiren gençlere daima destek verilmelidir. Verebileceğimiz en önemli tavsiye ise hiçbir zaman inancınızı kaybetmemeniz olacaktır. Kararlı ve planlı bir takım çalışması ile her şeyi başarabileceğinize biz gönülden inanıyoruz.
Takımımızın sosyal medya hesapları
İnstagram: @itualbatros
Linkedln: ITU Albatros
Twitter: @itualbatros