Altın Kanatlar Takımı ile Röportaj

Altın Kanatlar Takımı ile Röportaj

Üyeleri, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünde öğrenim görmekte olan ve çalışmaları doğrultusunda Milli Teknoloji Hamlesine katkıda bulunmayı hedefleyen Altın Kanatlar İHA takımımızla söyleşi gerçekleştirdik. Yerli teknoloji geliştirme hedeflerinde emin adımlarla ilerleyen takımımızı hep birlikte dinleyelim.

VG: Altın Kanatlar İHA Takımı kimdir?

AK: İnsansız hava araçları alanında projeler yürüten, bu alanda ülkemizdeki gelişmelere katkı sağlayabilmeyi amaçlayan ve bu amaç doğrultusunda 2019 yılının Haziran ayında kurulan bir takımız.

VG: Takımınız kimlerden oluşuyor? Nasıl bir araya geldiniz?

AK: Takımımız ağırlıklı olarak 2. sınıf elektrik-elektronik mühendisliği öğrencilerinden oluşmaktadır.

İnsansız hava araçlarına olan ilgimiz, bu alanda kendimizi geliştirme ve ülkemize katkıda bulunma isteğimiz bizi bu ortak hedefte buluşturdu. Bir yıl önce iki arkadaş olarak giriştiğimiz bu yolda şu anda sekiz arkadaş olarak yürümekteyiz.

VG: Yürütmekte olduğunuz projelerden bahseder misiniz?

AK: WASP adını verdiğimiz insansız hava aracımızı, finali TEKNOFEST 2020 kapsamında Gaziantep’te yapılacak olan 5. TÜBİTAK Uluslararası İnsansız Hava Araçları Yarışmasının Döner Kanat kategorisi için tasarlamaktayız.

Özetle yarışmada bizden, hava aracımızla otonom olarak belirli bir havuzdan su alarak konumu önceden bildirilmemiş olan bir alana suyu boşaltmamız istenmektedir. Görev isterlerine uygun olarak suyun bırakılacağı alanın tespiti için gerekli olan görüntü işleme alanında, otonom uçuş için ise otopilot yazılımı alanında çalışıyoruz.    

Henüz tasarım aşamasında olan projemizle ilk aşama olan Kavramsal Tasarım Raporu aşamasını, puan sıralamasında kendi kategorimizde katılan 169 takım arasından 2. olarak  başarıyla tamamladık. Şimdi ise Detaylı Tasarım Raporu aşaması için çalışmalarımıza devam etmekteyiz.

VG: Danışmanlık desteğini kimlerden alıyorsunuz?

AK: Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.’de mühendislik yapan ve insansız hava araçları konusunda deneyim sahibi olan büyüğümüz Uğur Karaman Ağabeyimiz tarafından danışmanlık desteği almaktayız. TÜBİTAK İHA Yarışmasının danışmanlığını ise okulumuzun elektrik elektronik mühendisliği bölümünde görev yapan Prof. Dr. Kemal Leblebicioğlu Hocamız yapmaktadır.

VG: Projeyi tamamlarken ne tür sorunlarla karşılaşıyorsunuz?

AK: Takımımıza ait atölye tarzı bir yerimiz olmadığından çalışmalarımızı gerçekleştirmek ve malzemelerimizi muhafaza etmek için uygun fiziki ortam bulmakta sıkıntı yaşıyoruz. Diğer bir sorun ise olumsuz hava şartları. Uçuşlarımızı açık alanda gerçekleştirdiğimiz için olumsuz hava koşulları test uçuşlarımızı doğrudan etkileyebiliyor. Bunların yanı sıra simülasyon ortamında test ettiğimiz ve doğru sonuç aldığımız bazı algoritmalar, gerçek ortamda uçuş testi yaparken  aynı sonuçları vermeyebiliyor ve bu durumlar  hafif veya orta derecede kaza ile sonuçlanabiliyor. 

VG: İHA testleri nasıl yapılıyor?

AK: Öncelikle bize verilen görev tanımı için geliştirilmiş olduğumuz algoritmaları simulasyon programı üzerinde neredeyse mükemmel olana kadar test ediyoruz. Ardından uçuş için uygun bir gün belirleyip, yağmurlu olmayan ve rüzgarsız günler,  uçuş izninin bulunduğu ve kazalardan kimsenin zarar görmeyeceği açık hava sahalarında uçuşlar gerçekleştiriyoruz. Her uçuş öncesi hava aracımızın gerekli kablibrasyonlarını yaparak güvenlik ve standart kontrollerini gerçekleştiriyoruz. Bu kontrollerin ardından görev algoritmasını hava aracımızın uçuş kontrol bilgisayarına yüklüyor ve pilotumuzun eşliğinde ilk uçuşu gerçekleştiriyoruz. Bu ilk uçuş esnasında pilotlarımız, aracımızın beklendiği şekilde davranıp davranmadığını kontrol ediyorlar. Daha sonra ise batarya kontrolü yaparak uçuş algoritmasını test etmek için ikinci bir uçuş gerçekleştiriyoruz. Tüm bu uçuşlar esnasında ise aracımızı yer istasyonundan gözlemliyoruz. 

VG: Projelerinizde size sponsorluk desteği veren firmalar var mı?

AK: Herhangi bir firmadan sponsorluk desteği almıyoruz. Fakat okulumuzun  saygıdeğer mezunlarının kurmuş olduğu ODTÜ BİR DER (Orta Doğu Teknik Üniversiteliler Derneği) bu süreçte bizlerin yanında bulunarak bizlere maddi manevi destek sağlamaktadırlar.

VG: Hedefleriniz neler? Ulusal/Uluslararası yarışmalara katılacak mısınız?

AK: Kısa vadede, katıldığımız ve katılacağımız yarışmalarda ülkemizi başarıyla temsil etmeyi hedeflemekteyiz. Uzun vadede ise, Milli Teknoloji Hamlesi'ne ortak olarak ülkenin teknolojik ihtiyaçlarına cevap verecek düzeye gelmeyi ve bu süreçte elde edilen deneyimleri sonraki nesillere aktarabilmeyi hedeflemekteyiz.

Bu sene düzenlenmekte olan TÜBİTAK Uluslararası İHA Yarışması için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Gelecek sene 6.’sı düzenlenecek yarışmaya, bu seneden farklı olarak, sabit kanat kategorisinde katılmayı planlıyoruz.

VG: Başka projeleriniz var mı?

AK: ATİK adını verdiğimiz hava aracımız, 22-23 Şubat 2020 tarihlerinde okulumuzda ODTÜ Robot Günleri kapsamında düzenlenen Otonom İHA yarışması için oluşturduğumuz ilk insansız hava aracımızdır. Hazır gövde kullandığımız hava aracımızın, yarışma isterlerine uygun olarak belirtilen güzergâh doğrultusunda otonom hareket edeceği şekilde üretimini gerçekleştirdik.

İlk projemiz olan ATİK, kendisinden sonraki projeler için geliştirilen otonom uçuş algoritmalarının test edilmesinde de kullanılacaktır.

VG: Vizyoner Genç üyelerine ve takipçilerine ne tür tavsiyelerde bulunabilirsiniz?

AK: Daha bir yaşını yeni tamamlamış bir takım olarak tüm içtenliğimizle, burada anlatılan ve yapılan hiçbir şeyin gözde büyütülmemesi gerektiğini vurgulamak istiyoruz. Yeterli vakti ayırdıkları ve bu işi gerçekten sevip istedikleri taktirde olmayacak hiçbir şey yok. Biz inanıyoruz ki bu işe emek verip vakit ayıran her mühendis adayı kardeşimiz bunları gerçekleştirebilir.

VG: Savunma Sanayii şirketlerine bizim aracılığımızla iletmek istediğiniz şeyler var mı?

AK: Sponsorluğu ve teknik desteği olmayan takımların ilerlemesi fazlasıyla zaman alıcı ve yorucu olabiliyor, bu da takımın motivasyonunu etkiliyor. Savunma sanayii şirketlerinde teknoloji takımları için hem maddi hem teknik destek sağlanan birimler oluşturulabilir, böylece dereceye girmiş girmemiş bütün takımlar destekten yararlanma imkanı bulabilirler.