Batuhan Dertkesen: Geleceği Koklayanlar

Batuhan Dertkesen: Geleceği Koklayanlar

İddialı 2 kelimenin bir araya gelip nasıl bir anlam oluşturduğuna hep birlikte bakalım istiyorum. Bu iki kelime anlam olarak geleceğin nasıl olacağını tahmin eden ve tahminlerine göre projeler, fikirler geliştiren insanların yapısına verilecek isimdir: "Geleceği koklayanlar."

Girişimcilerin yanında bu isimler daha hayalperest ve gelecekten korkusuz olan kişilere verilir. Tabii ki bu isim benim tarafımdan verilme olup hiçbir dayanağı olmamaktadır. Kişisel olarak gözlemlerimin bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Bunu gözlemleyen aslında sadece ben değilim şu anda hepimiz bu kişileri biliyor ve onların çalışma sistemini gözlemliyoruz.  Sadece adını koyamıyor ve onları anlayamayacağımızı düşünüyoruz ancak bu kadar zor bir durum değil kişilerin sadece başarısızlık korkusunun olmadığını göz önünüze aldığınızda kişilik analizlerinin ortaya çıktığını rahatlıkla görebilirsiniz. Kimlerden bahsettiğimi az çok belki anlamışsınızdır. Bilindik isimlerden örnek vermek gerekirse Elon Musk, Steve Jobs gibi herkes tarafından tanınmış kişilerden bahsediyorum. Biraz kafanızın karıştığının farkındayım bu bir blog yazısı olduğu için sizleri uzun paragraflara boğarak bir makale etkisi yaratmak istemiyorum. O yüzden daha kolay anlayabileceğiniz ve okurken keyif alacağınız bir modele geçmek istiyorum. Soru-Cevap şeklinde devam edelim.

Tam olarak nedir bu Geleceği Koklayanlar?

Her gün onlarca yeni fikir üretilip çöpe atılıyor ve bu çöpe atılan fikirler değersizliğinden değil , ya başarısız yönetim kadrosundan ya da eksik gözlemlerin bir sonucu. Çöpe atılan bu fikirlerin değerini anlayamamış girişimciler onları unutuyor ve unuttukları bu fikirleri koklayarak bulan ve çöpten çıkartıp onları Dünya’nın merkezine koymak isteyen hayalperest ve iyi analizci kişiler bulunmakta. İşte bu kişiler “Geleceği Koklayanlar“ öncelikleri terk edilmiş fikirleri/projeleri hedef almak, kendilerinin tecrübelerini aktarabilecekleri en az risk ile hayata geçirebilecekleri bir fikir bulmaktır. Fikrin bulunması sonrası buna uygun bir sistem geliştirip doğru bir yönlendirme ve ekip ile başarıya ulaştırmayı hedefliyorlar. Başarısızlık korkuları olmadığı için etrafındaki kişileri manipüle yeteneği ile istedikleri gibi hareket ettiriyorlar ve projeden proje çalışmalarını teşvik ediyorlar. Maddi kaygıları olmayan bu kişilerin (Zengin olmasına gerek yok ) hayalperest duyguları sayesinde başarıya ulaştıklarını da söyleyebilirim.

Nasıl ortaya çıkar Geleceği Koklayanlar?

Her zaman var olan ve sürekli arayış içinde olan bu kişiler etrafımızda da bulunmakta ya da hiç kimsenin görmediği kişiler olabilir. Öncelikle yapılmış ve başarısızlığa uğramış projeleri/fikirleri derinlerine kadar araştırır ve onların nasıl tekrar hayata kazandırılacağını hesaplarlar. Bunu hurdalığa/eskiciye gidip işe yarayan malzemeleri alıp ortaya bir ürün çıkartmaya benzetebilirsiniz. İşlerine yarayan fikirleri alıp kendi elindeki malzemelerle (bilgiler, tecrübeler, maddi imkanlar) bir projeye dönüştürüp başarıya ulaştırırlar.

Etrafında nasıl bu kadar çalışmak isteyen insan olur?

Merak edilmesi gereken bir diğer durum ise bence bu! Kişiler başarısızlıktan korkmadığı için etrafındaki kişilerinde (çalışanların) kaygılı olması gerekmeli değil mi? Neden riskin yüksek olduğu projelere vakit ayırıp hem zamanlarını kaybedip hem de başarısız projelerde isimlerinin yer almasını isterler ki? Bunun nedeni aslında çok basit bu kişiler çöpten buldukları fikirleri öyle bir değere taşırlar ki kendileri bile bir süre sonra hayran kalıp aynı etkilenen çalışanlar gibi çalışmaya başlarlar çünkü artık o proje kendisinden bile çıkmış bir hale bürünür bunu nasıl yaptığını kendisinin bile şaşırdığını görebilirsiniz. Elon Musk’un ve Steve Jobs’un videolarını izlediğinizde şaşıran yüz ifadelerini görmeniz mümkün.

Başarısızlıktan korkmazlar mı?

Hayır bu kişileri diğer girişimcilerden ayıran özellikleri korkusuzlukları, daha az risk alıp gerçekleşememiş projeleri ellerindeki tecrübeler ile piyasaya kazandırdıkları için ellerinde ekstradan bir zarar etme ihtimali kalmıyor ve başarısız olduklarında bunu bir tecrübe olarak kenara koyarak o projenin adını unutup yeni projelere geçiyorlar.

Girişimciler ile arasındaki fark nedir?

Girişimciler daha korkak davranarak bir projeye bağlanıp onu çocuğu gibi görüp büyütmeyi hedefler ve bunun için kendinden, çevresinden, parasından ödünler vererek sonuca ulaştırmaya çalıştırır. Başarısız olduğunda karamsarlığa ve depresyona kapılabilirler, gelecekten korkan ve yaptıkları projenin en ufak bir olumsuz durumunu görünce umutsuzluğa, karamsarlığa düşerler çünkü geleceği tahmin etmeyi bırakın düşünmüyorlardır bile. Anlık karar alan girişimciler ve geleceği düşünerek planlar yapan “Geleceği Koklayanlar “arasındaki en temel farklılıklar bunlardır.

Paraya önem verirler mi?

Bu biraz kişiden kişiye değişen bir durum olsa da genel olarak geleceği düşünen bir kişinin paraya önem verdiğini düşünmüyorum. Örnek olarak verdiğim isimlerin yaşadığı hayatları biraz araştırınca ve okuyunca sadece o geliştirdikleri fikirleri daha üst düzeye çıkartmak için çalıştıklarını ve harcama yapmak için vakit ayırdıklarını sanmıyorum. Girişimciler başarıya ulaştıklarında o haz ile kazandıklarını harcamayı severler ancak Geleceği Koklayanlar o sırada yeni bir koku almış olacaklardır ki onun peşine gitmekten harcamayı unutmuşlardır.

Başarısız oldukça mutsuzluk ve depresyon korkuları yaşamazlar mı?

Korkusuz olduklarını söylemiştim bu korkusuzlukları sadece projelere değil kendi duygularına da yansımıştır artık daha duygularını kontrol edebilen ve duygusal olarak korkusuz hale bürünmüşlerdir.  Bunun sayesinde yeni projelerdeki başarısızlıklarını unutup tekrardan yeni projelere geçiş yapmaları daha kolaydır. Bu kişilerin belki de en büyük ve en güzel özelliklerinden birisi budur.

Geleceği hayal ederek başarılı projeler ortaya koymak mümkün mü?

Bu sorunun cevabı her kişiye göre değişecektir ancak bir gerçek şudur ki bugüne kadar geleceği hayal edebilen kişiler gerçekten  gelecekte işe yarayacak buluşlar gerçekleştirmiş ve projeler ortaya çıkartmıştır. Bunları şu anda kullandığımız ürünlerden anlayabiliriz İnternet, Akıllı Telefonlar , Renkli televizyonlar , insansız hava araçları gibi daha uzatılacak örneklerle bu durumu daha açıklığa kavuşturabiliriz. Gelecek hayal edilebilir çünkü geçmişimizi kayıt altına alabildiğimiz ortamlar bulunmakta tarihi eserlere baktığımızda bile geçmişte insanların notlar aldığını görebiliriz. Günümüzde bu not almalar artık dijital ortamda olduğu için çok daha fazla ve ulaşılabilirliği gelecekte daha yüksek bu yüzden geçmişe dönüp bakarak gelecek hakkında bir tahmin oluşturup , hayal kurarak geleceğe yönelik başarılı projeler ortaya koymak mümkün.

Geleceği gerçekten değiştirebilirler mi?

Belki de en önemli soru budur “Geleceği gerçekten değiştirebilirler mi?“ Bunu söylemek her ne kadar riskli olsa da bu kişilerin girişimcilerden daha korkusuz olmasından dolayı kişisel olarak geleceği değiştirebileceklerine inanıyorum. Geleceği değiştirmekten kastım baştan yaratmak değildir. Şu anda elimizdeki ürünlerin yeni sürümlerini çıkartıp daha kolay erişebilir ve daha vizyonlu hale getirmekten bahsediyorum.

Son olarak;

Bu yazımda girişimciler ve girişimcilere çok benzeyen ama farklı şekilde hareket eden "Geleceği Koklayanlar" ismini verdiğim hayalperest geliştiricilerden bahsettim. Umarım söylemek istediklerimi anlatabilmişimdir ve hak verdiğiniz noktalar olmuştur. Burada bahsettiğim konular tamamen kendi gözlemlerim sonucu ortaya çıkmış hiçbir kaynaktan esinlenilmemiş kopyalanmamıştır. Geleceğin daha güzel bir yer haline gelmesi için çalışan herkese saygı duyuyorum burada bir kıyaslama yapmamış bulunmaktayım. Sadece artık kişilikleri/karakterleri haline getirmiş oldukları yaşayış tarzlarından düşüncelerinden kendi gözlemlerimle paylaştım.

Okuduğunuz için teşekkürler. 

Batuhan DERTKESEN