Bir Fikrim Var: Akıllı Evlerde Hidroelektrik Enerji Sistemleri (AEHES)

Bir Fikrim Var: Akıllı Evlerde Hidroelektrik Enerji Sistemleri (AEHES)

1) Kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?

Kendini sürekli yenileyen, yaşam boyu öğrenmeyi hedef edinmiş, analiz ve sentez yapabilen, yaratıcı, girişimci, sorgulayıcı, etik değerleri özümsemiş, takım çalışmasına yatkın bir birey olarak; 2018 yılında onur öğrencisi ve bölüm birinciliği ile Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Makine ve Metal Teknolojilerin'de ön lisans eğitimini tamamladım. 2018-2019 eğitim yılında Fulbright Komisyonu tarafından aldığım burs ile Northampton Community College'da 10 ay Elektrik ve Elektronik, Mekatronik, Makine ve Metal Teknolojileri ve Teknik Resim üzerine dersler aldım. Günümüzde Uludağ Üniversitesi'nde Makine Mühendisliği eğitimi almaktayım.

2) Projenizin ortaya çıkış hikayesini anlatır mısınız?

Kütüphanede bulduğum teknoloji dergisini okurken bir başlık dikkatimi çekmişti. Lityum'un 40 yıl içerisinde tükeneceği hakkında çok güzel bir yazı yazılmıştı. Bunun üzerine düşündüğümde Elektrik Enerji'sinin günümüz dünyasında bile vazgeçilmez olduğu, gelecekte de vazgeçilmez olacağı aşikar. Enerji tasarrufu bu konu hakkında çok büyük rol oynamakta. Bu sebeple birlikte her insanın yapabileceği bir tasarruf yöntemi hayal ederken bu fikir aklıma geldi.

3) Projenizi detaylı bir şekilde açıklayabilir misiniz?

AEHES, basit bir elektrik enerjisi üretme yöntemi olmakla beraber tüketilen enerji miktarından tasarruf etmeyi hedeflemektedir. Aynı zamanda, evlerdeki su tesisatlarının çıkışlarına yerleştirilecek olan dinamolar sayesinde evdeki elektrik sistemine katkıda bulunacak olan AEHES, uygun maliyeti ve kolay montajı sayesinde de yapılan akıllı ev sistemlerinin vazgeçilmezi olmayı amaçlamaktadır.

Su tesisatından damlayan her bir damla suyun kazandıracağı enerji, evdeki pil sistemine aktarılacak ve böylece ev, su harcarken aynı zamanda elektrikten tasarruf etmiş olacak.

4) Neden bu projeyi hayata geçirmek istiyorsunuz?

İçerisinde bulunduğumuz gelişen teknoloji çağında, özellikle enerjiye en çok ihtiyacımız olan bu dönemde insan merkezli düşünmeyi, üretmeyi ve uygulamayı kendime hedef edindim. Değişik alanlarda, birbirinden farklı düşünmüş olduğum fikirler içerisinde gerçekleştirilmesi en kolay, en önemli ve en kaçınılmaz olan enerji tasarruf yöntemini kullanarak girişimcilik kariyerime başlamak istiyorum.

5) Projenizin sektöre nasıl bir fayda sağlayacağını düşünüyorsunuz?

AEHES'in en büyük özelliği tüm dünya kitlesine hitap edebilecek düzeyde olmasıdır. Aynı zamanda üreticinin yüzünü güldürecek olan AEHES, kullanıcısını da düşük maliyet ve kolay montajıyla sevindirmektedir.

6) Neden size yatırım yapılması gerektiğini düşünüyorsunuz?

Enerjinin yoğun tüketimiyle beraber geleceğimiz tehlike altında. Bunun sebebi, enerji tüketimi yoğunluğunun yenilenebilir enerji kaynağının yetersiz olduğu noktada, bizi yenilenemez enerji tüketimine daha da çok itmesidir. Bir çok dünya ülkesi günümüzde halen yenilenebilir enerji kaynağı yöntemlerinde eksiklikler yaşamaktadır. Bu eksikliklerin kesinlikle girişimcilerin ve yatırıcımların sayesinde giderileceğine inanıyorum.

7) Projeniz ile ilgili planlarınız ve hedefleriniz nelerdir, 5 yıl sonra projenizi nerede görüyorsunuz?

Proje ile ilgili planlarım öncelikle ihtiyaç duyduğum teknolojilerin listesini hazırlamakla başlıyor. Aşamalar, her tesisata uyumlu olacak bir tasarım ve bu tasarımı verimlilikte en iyi hale getirmekle devam ediyor. AEHES'in, prototip proje haliyle yatırımcılarımıza teşekkür edip son bulması ile birlikte Türkiye'nin akıllı ev teknolojileri şirketinin ilk ürünü haline getirmeyi hedefliyorum.

8) Okurlarımıza iletmek istediğiniz düşünceleriniz var mı?

Yenilikleri takip edip değerlendirdiğiniz ve bu ülkenin geleceği olan biz vizyonistlere şans verip zaman ayırdığınız için kendi adıma teşekkür ederim. Konuşmamı kısa bir alıntı yaparak sonlandırmak istiyorum.

"Hayat yaşandığı kadar vardır. Gerisi ya hafızalardaki hatıra ya da hayallerdeki ümittir. Hüsranı ise tek bir yerde kabul ediyorum. Yaşamak mümkünken yaşamamış olmakta."

 

İletişim Bilgileri:

selcukgenc09@gmail.com