Bir Fikrim Var: Hidrolik Su Türbini
1. Kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?
İsmim Gıyasettin Güneş. 1986 yılında Kars’ta dünyaya geldim. İlk okulumu İstanbul Beyhan Şenyuva ilk okulunda tamamladıktan sonra Kars’a taşındık burada meslek lisesini ve Kafkas Üniversitesi Makine Yüksek Okulunu tamamladım. Lisans eğitimimi Anadolu Üniversitesi işletme işletmecilik bölümünde tamamladım. Ayrıca Kafkas Üniversitesi pedagoji formasyon eğitimi aldım.
2. Projenizin ortaya çıkış hikayesini anlatır mısınız?
Kuvvet merkezden uzaklaştıkça merkeze olan etkisi uzaklık kadar artar ve bu kuvveti dikey bir şekilde kullanabilirsek yapılacak işin içerisine potansiyel enerjiyi de katarız yeni formülümüz Pe= m.r.g.h olur. Bu formül düşük debili akarsulardan daha iyi faydalanabileceğimizi söylemekte, yeni tasarımımız düşük debili suyun basınçtan çok kütlesel kuvvetinden de faydalanabiliriz. Buna uygun tasarımız vardır.
3. Projenizi detaylı bir şekilde açıklayabilir misiniz?
Tasarımdaki türbin 8 eşit cepten oluşmakta türbin üst kısımda bulunan su giriş kısmından düzenli ve basıncı arttırılarak türbin iç kısmına düşer. Su üst kısmından ilk cebe giriş yapar ve türbin hareketlenmeye başlar sırayla diğer cepler dolmaya başlar türbinin 3 cebi konumundan dolayı her zaman doludur ve dolu cepler alt kısma geldikçe suyunu boşaltarak dönmeyi sürekli hale getirecektir. Bu sayede 3 cep her zaman konumundan dolayı dolu olması sağlanarak aynı anda şafta kuvvet uygulaması sağlanır. Örneğin 6,5 metre yükseklikten 6 metre çapındaki türbin in içerisine 5 metre küp su düştüğünü varsayalım. (Bunun için türbini 5 metre küp alacak kadar yatay genişletebiliriz.) Su üst kısımdan türbin cebine giriş yapar ve iç kısımda bulunan 8 gen veya daire olan kısma çarpar; bu bölüm suyu şafttan uzak tutarak f*d momentum kuvvetinin (tork) oluşmasını sağlar. Su ağırlık merkezinin şafttan (3 dolu cebin) ağırlık ortalaması 2,5 metre uzakta olması sağlanır. Su 6 metre yükseklikten geldiğinden dolayı potansiyel enerjide bulunmaktadır. Türbin su tutabilmesi için yan tarafları kapalıdır. Türbini dengeli konumda tutmaya yarayan ayaklıkları bulunmaktadır ayaklığa iliştirilmiş suyun erkenden boşalmasını önleyen ve daha verimli çalışmasını sağlayan mekanizma bulunmaktadır. Türbin 8 saniyede bir tur attırılması sağlanır. Türbinden çıkan mekanik enerji miller sayesinde redüktörlere veya kasnaklara iletilerek dakikada dönme sayısı istenilen miktarda arttırılarak jeneratöre iletilir. Teoriksel hesaplama: Her cep 5m³ = 5000 yaklaşık kilo olduğunu varsayalım tabi ki suyun taşıdığı kum vb. malzemeler ile (bulanıklık, yoğunluk) kütlesi bir miktar daha fazla olması beklenilir. Türbindeki 3 cep her zaman doludur = 3x5m³=15.000 kg = M M = 15000 kg G = 9,81 yer çekim ivmesi H = dolu olan her cebin merkezi zemine göre yüksekliği farklıdır. R = 2,5 yarıçap Potansiyel enerji formülü Ep: M.G.H.R Ep= 9,81X15.000X?X2,5= Kütle yükseklik Cepteki su ağırlık merkezini şafta uzaklığı Yer çekimi ivmesi:9.81 kütle yükseklik kuvvetin şaftta uzaklığı yer çekimi ivmesi watt 5000 5 2,5 9,81 613125 5000 4 2,5 9,81 490500 5000 2 2,5 9,81 245250 toplam 1348875 Toplam 1348875 Üretilen enerji 1.348.875 watt 1.348 kw olur.
4. Neden bu projeyi hayata geçirmek istiyorsunuz?
İnsanlar enerjiye her geçen gün daha fazla ihtiyaç duyarlar. Bunu daha ekonomik, geri dönüştürülebilir, çevreci bir şekilde hayata geçirebiliriz.
5. Projenizin sektöre nasıl bir fayda sağlayacağını düşünüyorsunuz?
Aynı miktardaki su ile aynı kot farkında daha fazla enerji üretebileceğimizi matematik söylemekte. Bu proje ile daha fazla enerji üreterek enerji fiyatla kısmen azaltarak veya önceden kullanılan türbinlerin yerine yeni tasarımımız olan türbinin tercih edilmesini sağlayabiliriz.
6. Neden size yatırım yapılması gerektiğini düşünüyorsunuz?
Yatırımlar başa baş noktasına daha çabuk gelebilir. Oldukça kârlı ve üretilen ürünün her zaman alıcısı vardır.
7. Projeniz ile ilgili planlarınız ve hedefleriniz nelerdir, 5 yıl sonra projenizi nerede görüyorsunuz?
Enerji üretimini daha kolay hale getirerek ülke ekonomisine katkı sağlamak. Beş yıl sonra yeni tasarım türbinin yenilenebilir enerjinin bir miktarını bizim türbinin gerçekleştirmesini hedefliyorum.