Bir Fikrim Var: SomeCO2

Bir Fikrim Var: SomeCO2

1. Kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?

SomeCO2 projesi, Hacettepe Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi lisans ve doktora programındaki ağırlıklı olarak kimya mühendisliği olmak üzere makine mühendisliği ve moleküle biyoloji ve biye mühendislik bölümleri öğrencilerinden oluşan tamamen yenilenebilir enerji kaynakları ile fosil yakıtların alternatifi olan bir biyoyakıt üretimi ve pazarı için araştırma ve geliştirme yapan bir proje ekibidir. Bugüne kadar Hacettepe Üniversitesi Hamle inovasyon yarışmasında yönetim kurulu özel ödülü ve Kocaeli Üniversitesinin I-HACKATHON fikir yarışmasında İkincilik ödülüne layık görülmüştür. Bilkent CYBERPARK ile TÜBİTAK BİGG başvuru sürecimiz devam etmektedir. Projemizin milli amacı, Türkiye’nin kendi yenilenebilir araç yakıtını üretebilmesidir.

 

2. Projenizin ortaya çıkış hikayesini anlatır mısınız?

Projemiz ben ve diğer 2 kurucu arkadaşımız ve bizleri yetiştiren çok değerli hocamız Doç.Dr.Özge YÜKSEL ORHAN’ın yönlendirmesiyle C02 emisyonunu yok edip ülkemizin ve dünyamızın çölleşmesini önlemek ayrıca ülkemizin çok büyük eksiliğini çektiği bir alan olan sıvı metanol yakıt hücresinin dünyada eşi görülmemiş şekilde deniz üzerinde bir üretim tesisinde yapılmasıdır. Bu durum için ülkemizin uygunluğu esas belirleyici bir etmendir.

 

3. Projenizi detaylı bir şekilde açıklayabilir misiniz?

CO2 emisyonunu azaltmak ve mevcut ihtiyaç durumundaki sürdürülebilir yakıt üretmek amacıyla, diğer tekniklerden ayıran en önemli özelliği karbondioksiti hammadde olarak kullanmak olan, mevcut düzende akaryakıt sektöründe katkı maddesi olarak kullanılacak ve ilerleyen düzeyde kendi başına bir yakıt olarak ticarileştirilebilecek bir yakıt olan metanolün tamamen yenilenebilir kaynaklarla çevreci bir şekilde üretimi yapılacaktır. Metanol üretimi deniz üzerinde yüzen bir platformda yapılacaktır. Metanol üretimi işlemi için gerekli enerji, platformun üzerine koyulacak olan yüzer güneş enerji sistemiyle karşılanacaktır. Metanol üretimi tepkimesinde CO2 ve H2 kullanılacak ve CO2, suyu elektroliz ile ayırdıktan sonra ortaya çıkan H2 ile membran reaktörde 700 derece ve 15 kpa basınçta core-shell katalizör ile tepkimeye girince metanol üretimi gerçekleşmiş olacaktır. Üretilen metanol başta Türkiye ve tüm dünyanın karbondioksit emisyonunu azaltarak iklim değişikliğini geciktiren, ayrıca dünyadaki enerji kaynaklarının sıkıntısını çeken akaryakıt, tıp, ilaç ve kimya gibi pazarlarda kendine uygun bir yer bulabilecek alternatif bir yakıt olarak fayda sağlayacaktır. Bu projede ortaya koyduğumuz değer önerileri sürdürülebilirlik, çevrecilik, yenilik ve performanstır. Küresel ısınmayı kötü bir şekilde etkileyen karbon emisyonu, fosil yakıtları kullanımı nedeniyle ciddi derecede günden güne artmaktadır. Sürdürülebilir, çevre dostu olan metanolü üretmek için emisyon gazı CO2 kullanılacak ve CO2, suyu elektroliz ile ayırdıktan sonra ortaya çıkan H2 ile tepkimeye girince metanol üretimi gerçekleşmiş olacaktır.

 

4. Neden bu projeyi hayata geçirmek istiyorsunuz?

Dünyanın en büyük problemlerinden biri olan karbondioksit emisyonunu azaltan ve çevre dostu olan bir yakıt arayışı uzun süredir gündemde olan bir konudur. Biz SomeCO2 ekibine göre yakıtın nasıl üretildiği yakıtın çevreci olup olması kadar önemli. ‘’Sıfır karbon’’ anlayışına göre CO2 kullanarak üreteceğimiz metanolün yakıt olarak kullanılması, doğadaki karbon dengesinin büyük ölçüde korunmasına neden olacaktır. En çevreci metanol üretim modeli olduğunu düşündüğümüz bu üretim şeklinin hayata geçirilmesi sonucunda daha yeşil bir geleceğe sahip olacağımı düşünüyoruz

 

5. Neden size yatırım yapılması gerektiğini düşünüyorsunuz?

Bu zamana kadar Yurtiçi ve yurtdışı toplam 3 ödül (Hacettepe Teknokent ,Kocaeli Teknokent,Green Kampüs) kazanmış projemiz geniş ekibi (doktoradan, lisans derecesine kadar) ayrıca tamamen sıkıntısını çektiğimiz iki konu ,ilki dünyanın en büyük 16. CO2 emisyonuna sahip ülkesi olup Paris İklim Değişikliği anlaşmasına göre CO2 emisyonunu 2025 yılına kadar %20 azaltmak zorunda ayrıca mevcut şartlarda yakıtlarının %91 ini yurtdışından karşılayan bir ülkeyiz, Bu konuda hem CO2’yi hammadde olarak kullanıp emisyonu azaltması hem de eşi görülmemiş şekilde deniz üzerinde ,deniz ekosistemine zarar vermeyen çevreci bir yakıt üretim tesisi olması son derece gelecek vadeden gelişmelerdir.

 

6. Projeniz ile ilgili planlarınız ve hedefleriniz nelerdir, 5 yıl sonra projenizi nerede görüyorsunuz?

Projemizin zaman çizelgesinde net olarak gösterilen hedeflerdeki gibi projemizin 5.yılındaki seri üretimine başlamasıyla birlikte Akdeniz ve Ortadoğu’daki Methanol pazarının %20 sine hakim olmak ve ülkemizin 5 milyar TL’sini yabancı sermayelerin elinden kurtarmaktır.