Bir Fikrim Var: Sürekli Trafik Denetleme Sistemi

Bir Fikrim Var: Sürekli Trafik Denetleme Sistemi

1.     Kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz? 

Merhaba. İsmim Emre Camcı. Gazi Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği bölümünde öğrenim görmekteyim. Akıllı Ulaşım ve İnsan Sağlığı konularında araştırma yapmakta ve bu sektörlere yeni bir düzen getirebilmek için fikirler bulmaya çalışmaktayım.

2.     Projenizin ortaya çıkış hikayesini anlatır mısınız? 

Projem ülkemizde trafik kurallarına uyulmamasından, ulaşımdaki bilinçsizliklerin önüne geçilmesinden, insan sağlığının korunması için önlemler alınması gerektiğinden ve ulaşımın düzen içerisinde yapılmasından ortaya çıkmıştır.

3.     Projenizi detaylı bir şekilde açıklayabilir misiniz?

Projemin içeriği şu şekildedir; trafik denetleme sistemi olarak kullanılan EDS sistemlerine benzer bir sistem geliştirilip bu sistemin ilk etapta toplu taşıma araçları, belediyeye bağlı araçlar ve/veya kamyon ve tır gibi ticari araçlara uyarlanmasıdır. Araçlara uygulanan sistemimiz Mobese Kameraları, Trafik Polisleri ve EDS sistemlerinin göremediği kör noktalarda veya diğer tüm yollarda trafikte yapılan kurallara uymama hareketlerini tespit ederek kendi sistemine kaydedip daha sonra Emniyet Genel Müdürlüğü ile bağlantılı çalışarak trafik kurallarına uymayan sürücülerin plakasına gerekli cezai işlemin uygulanmasını sağlayacaktır. Bu sayede ülkemizde trafik kurallarına olan hassasiyet gün geçtikte artacak ve insanlar artık Avrupa ülkelerindeki gibi trafik kurallarına daima uyacaktır. Trafik kurallarına uyulduğu taktirde yaralanmalı ve/veya ölümlü kazaların oranları çok yüksek derecede düşüş sağlayacak, şehirlerdeki ulaşım sıkıntıları yavaş yavaş ortadan kalkacak, insanların bu sayede birbirlerine olan saygısı artacak ve ülkemiz büyük oranda ileriye taşınacaktır.

4.     Neden bu projeyi hayata geçirmek istiyorsunuz?

Öncelikle örnek vermem gerekirse ülkemizdeki en büyük sorun, sürücüler yaya geçiş önceliği kuralını her zaman görmezden gelerek yaya geçidi olan bölgelerde yayaya geçiş önceliği sağlamamakta ve bunun sonucunda yaralanmalı ve/veya ölümlü bir kaza meydana gelebilmektedir. Eğer Sürekli Trafik Denetleme Sistemi hayata geçirilirse trafik kurallarına ''ne olsa ceza yemeyeceğim'' veya ''bu noktada zaten EDS sistemi yok'' gibi nedenlerle trafik kurallarını çiğneyen veya hiçbir neden olmaksınız trafik kurallarına uymayan vatandaşlar için sistemimiz sürücüleri anında tespit ederek en yakın zamanda plakasına yazılan cezanın tarafına ulaşmasını sağlayacaktır. Bu yaptırım sonucunda sürücü aynı kuralı veya başka bir trafik kuralına bir sonraki seferde her an ceza yiyebileceğini bileceği için kurala uygun hareketler sergileyecektir ve trafik akışı düzgün şekilde ilerleyecektir. Örnekler çoğaltılabilir yalnız yukarıda verdiğim örneklerin sistemin genel işleyişinin anlaşılması için yeterli olduğunu düşünüyorum. Sistemin hayata geçirilmesi bizim ülkemiz için yüksek derecede önem taşımaktadır.

5.     Projenizin sektöre nasıl bir fayda sağlayacağını düşünüyorsunuz?

Projem ulaşımın kapsadığı bütün sektörlere fayda sağlayacak kapsamda bir projedir. Örneğin; Sağlık, Enerji, Akıllı Ulaşım sektörlerine fayda sağlayacaktır. Faydaları şu şekilde açıklayabilirim; Sağlık Sektörüne faydaları; yaralanmalı ve/veya ölümlü kazaların oranı azalacağı için hasta sayısı düşecektir, ilaç sektöründeki kullanımlar azalacaktır ve hasta sayısı düşeceği için Sağlık Sektörü daha acil durumlara müdahale edebilecek pozisyona gelecektir. Enerji Sektörüne faydası trafik sıkışıklığı azaldığı için araçlar daha az yakıt harcayacaklar, sürekli kaza olmayacağı için trafikte ek araçların bulunmasına gerek kalmayacaktır, insanlar araçları normal kullanmaya başlayacağı için yakıt ekonomisi sağlanacaktır gibi örnekler verilebilir. Akıllı Ulaşım Sektörüne faydaları; büyük şehirlerdeki trafik sıkışıklığı bütün ülkelerin baş etmekte zorlandığı konulardan biridir. Bizim ülkemizde ise büyük şehirlerde trafik sıkışıklığının en büyük nedenlerinden biri trafik kurallarına uyulmamasından kaynaklanmaktır. Eğer sistemimiz uygulanırsa insanlar trafik kurallarına uyacakları için şehirlerdeki trafik sıkışıklığı büyük oranda azalacak ve trafik düzeni sağlanacaktır.

6.     Neden size yatırım yapılması gerektiğini düşünüyorsunuz? 

Ülkemizin muasır medeniyetler seviyesine ulaşması için bu şekilde bir adım atılmasının gerekli olduğunu düşünüyorum. Gelişmiş ülkeler incelendiğinde trafikte insanların davranışları bizim ülkemize göre çok üst seviyededir. Türkiye'nin de gelişmiş bir ülke olabilmesi için bu alanda da diğer alanlarda olduğu gibi ilerlemesi gerekmektedir. Bu fikrin daima yaşatılmasını sağlayacağım için ve ülkemin her zaman gelişmesini istediğim için özellikle Devletimizin ve sonrasında ise ülkesini düşünen Yatırımcıların bu konuda desteklerini beklemekteyim. Hep birlikte ülkemiz için çalışalım, ülkemizi daima ileriye taşıyalım.

7.     Projeniz ile ilgili planlarınız ve hedefleriniz nelerdir, 5 yıl sonra projenizi nerede görüyorsunuz?

Projem ile ilgili planlarım destek bulduğum taktirde bu projeyi hayata geçirmektir. Hayata geçirdiğim projemin güzel sonuçlarını ve ülkem için, ülkem insanları için yararlı bir proje yaptığımı görebilmektir. Proje hayata geçirildikten 5 yıl sonra insanların çoğunun Türkiye için bu şekilde bir projenin çok gerekli olduğunu ve 5 sene öncesiyle karşılaştırıldığında trafikte ve insanlarda iyi yönde çok büyük farklılıklar olacağını düşünüyorum. Avrupa ülkeleri gibi bizim ülkemizde de eminim ki trafikte insanların birbirlerine saygıları olacaktır. En önemlisi ise devletimizin bu projeye destek vererek her sektörde çok büyük zararların önüne geçeceğini görmekteyim.