Bir Fikrim Var: Tozkoparan 50

Bir Fikrim Var: Tozkoparan 50

1.     Kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?

Ben Bahri Kol. 2018 yılında Dumlupınar Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünü bitirdim. 2015 yılında başladığım Tozkoparan 50 projeme her yıl yenilikler ekleyerek devam ettim. Kendimi geliştirmek ve hafif ateşli silahlar konusunda ilerlemek için 2016 yılında bir silah fabrikasında 45 gün imalat stajı yaptım. Boş vakitlerimde daha iyisi nasıl olabilir nasıl yapabilirim düşüncesi ile gelişerek ve geliştirerek ortaya daha iyisini koymak için çalışıyorum.

 

2.     Projenizin ortaya çıkış hikayesini anlatır mısınız?

2015 yılında anti materyal keskin nişancı tüfekleri üzerinde araştırmalar yaparken, yarı otomatik ve bolt-action sistemli tüfekleri kıyaslıyordum. Bolt action anti materyal keskin nişancı tüfekleri elle doldurma sebebiyle güç kaybı yaşamazken, sistemin yarı otomatiğe göre daha basit olması personel için bir avantaja dönüşüyordu. Fakat fişek boylarının uzun olması sebebiyle genelde yatarak kullanılan bu tüfekler personelin daha yavaş doldur boşalt yapmasına, kolun daha fazla geri çekilerek personelin daha fazla hareket etmesi ve nişan hattının uzun mesafe atışlarında daha fazla bozulmasına sebep oluyordu. Yarı otomatik tüfekler ise barut gazının kullanılması güç kaybına, sistemin daha karmaşık olması personele sahada birtakım zorluklar yaşatmaktaydı. Buradan yola çıkarak yeni bir şeyler ortaya koymak zorunda olduğumu hissettim.

 

3.     Projenizi detaylı bir şekilde açıklayabilir misiniz? 

Yarı otomatik bir tüfek kadar olmasa da daha seri doldur boşalt yapabilecek, aynı zamanda bolt-action bir tüfek gibi güç kaybı yaşatmayacak basit bir sistem üzerinde çalışmalara başladım. İlk yaptığım çalışmalarda döner kafalı bir kilit ve geri getirme yayı bulunan bir sistem üzerinde çalıştım. Atıcı her atışta sadece kurma kolunu çekip bırakarak geri getirme yayının itmesiyle mekanizma kendini kilitleyecekti. Burada sadece atıcıya kolu çekip bırakmak kalıyordu. Fakat fişeğin güçlü olması sebebiyle döner kafalı bir kilidin geri tepme etkisi ile açılabileceğinden ve yayın ortam koşullarından etkilenerek yeni fişeği yatağa tam süremeden atım yatağı dışında patlamasının atıcıya zarar verebileceğini ön görerek bu fikirden vazgeçtim. Burada kabul ettiğim tek görüş kurma kolunun ileri bir konuma alınarak atıcının boşaltma esnasında daha az kolunu kırarak hareketi azaltması ve nişan hattının bozulmasını minimuma indirmek oldu. Sonraki çalışmalarımda geri getirme yayından vazgeçerek geleneksel 3 kilitli mekanizma üzerinde karar kıldım. Çelik gövde üzerine tasarladığım tüfekte 3 takozlu mekanizma, 3 pozisyonlu emniyet, atıcının daha rahat erişebileceği ve düşük açılı kurma kolu, alüminyum alt gövde, üstte picatiny, yanlarda ve altta key mod bağlantı noktaları bulunan alüminyum kundak, alüminyum ayarlanabilir ve katlanabilir dipçik, ayarlanabilir yanak ve omuz desteği, 5+1 fişek kapasitesi, hafifletilmiş 27" 1:15" yiv-set oranlı namlu bulunmaktadır. Dürbünsüz ve şarjörsüz ağırlığı yaklaşık olarak 11 kg gelmektedir.

 

4.     Neden bu projeyi hayata geçirmek istiyorsunuz?

Güvenlik güçlerimizin anti materyal keskin nişancı tüfeği ihtiyacının tamamen millileştirilmesi, kullanım kolaylığının arttırılması ve dolayısıyla personelin sahadaki hareket kabiliyetinin arttırılmasını hedeflemekteyim.

 

5.     Projenizin sektöre nasıl bir fayda sağlayacağını düşünüyorsunuz?

Tasarımı millileştirerek daha fazla geliştirileceğini ve ihracata etkisi olabileceğini düşünüyorum.

 

6.     Neden size yatırım yapılması gerektiğini düşünüyorsunuz? 

Sahada personelin yaşayabileceği sorunları ve neye ihtiyaç duyabileceklerini düşünerek geliştirmeler üzerinde çalıştığım ve ileri aşamalarda da diğer ihtiyaçlar üzerinde fikirlerimin bulunması sebebiyle desteğe ihtiyaç duymaktayım.

 

7.     Projeniz ile ilgili planlarınız ve hedefleriniz nelerdir, 5 yıl sonra projenizi nerede görüyorsunuz?

İlk hedefim prototipi ortaya koyarak, uzman saha personelleri ile birlikte değerlendirmeler ve iyileştirmeler yapmayı hedefliyorum. Daha sonra oluşturulan son tasarımın saha testlerini başarılı bir şekilde tamamlayarak seri üretime geçmesini hedefliyorum. Eş zamanlı olarak .408 Cheytac kullanılan versiyonun üzerinde çalışmaya başlamak istiyorum. 5 yıl sonra güvenlik güçlerimizin ve dost ve müttefik ülkelerin envanterinde tamamen yerli ve milli Tozkoparan 50 anti-materyal keskin nişancı tüfeği ve Tozkoparan 408 keskin nişancı tüfeğinin olacağını görüyorum. 

 

E-posta: bahri.kol.dpu@gmail.com