İnsanlığın Kaderini Değiştiren Adam: Julius Robert Oppenheimer Kimdir?

İnsanlığın Kaderini Değiştiren Adam: Julius Robert Oppenheimer Kimdir?

Eğitim-Öğretim Hayatı

Alman Yahudi bir ailenin çocuğu olan Julius Robert Oppenheimer ülkesinden çok uzakta New York’ta 22 Nisan 1904’te dünyaya geldi. Babası tekstil ithalatçısı ve annesi bir ressam olan Robert Alcuin Hazırlık Okulu’nda eğitim-öğretim hayatına başladı ancak 1911 yılında Etnik Yahudi Kültür Derneği Okulu’na geçiş yapmıştır. Okul öncesi Almanca ve Yidiş (Yahudi) dillerini evde öğrenen Oppenheimer okul hayatında İngilizce ve Fransızca öğrenmeye başladı. Bu ilgisini, bu dillerin edebiyat eserlerini okuyarak profesyonel bir uğraşa dönüştürdü.

3.ve 4. sınıf eğitimlerini birleştirip bir yılda tamamlamış, 8.sınıfın ikinci yarısını atlamış ve lise hayatını Harvard Koleji’nde 18 yaşında tamamlamıştır. Daha sonra Harvard Üniversitesi’ne başlayan Oppenheimer’a tarih, edebiyat, fizik, matematik veya kimya alanlarından birini seçmesi önerilmiş ve uzmanlaştığı kimya alanını bırakıp fiziği seçmiştir. Üniversite sonrasında üst düzey fizik eğitimi almak için Cambridge’e gitmiştir ancak laboratuvarın kendisine uygun olmadığını fark ederek kuramsal fizik alanıyla ilgilenmeye başlamıştır. Burada kuantum mekaniğinin temelini araştıran ünlü fizikçi Max Born ile tanışmıştır. Onla çalışmak üzere Göttingen Üniversitesi’ne gitmiş ve Heisenberg, Paul Dirac ve Edward Teller gibi geleceğin ünlü fizikçileriyle arkadaşlık kurmuştur. Bu eğitiminin sonunda 22 yaşında doktora derecesini elde etmiştir. Tekrar mezun olduğu Harvard Üniversitesi’ne kuramsal fizik uzmanı olarak geri dönmüş ve 1928 yılında Kaliforniya Üniversitesi’nde fizik dersi vermeye başlamıştır.

Manhattan Projesi 

2.Dünya Savaşının başından itibaren atom bombası yapmaya çalışan Nazi Almanya’sına karşı bir önlem ve caydırıcılık elde etmek için Robert Oppenheimer direktörlüğünde 1942 yılında etkinleştirilen Manhattan Projesi hayata geçirilmiştir. Bu proje kapsamında 130 bin kişi istihdam edilmiş ve yaklaşık 2 milyar ABD doları kaynak aktarılmıştır. Bu bütçenin günümüz karşılığı 26 milyar ABD dolarıdır.

Manhattan Projesi Arması

 

Projenin katılımcıları arasında Leo Szilard, Enrico Fermi, Richard Feynman ve Liane Russell gibi önemli bilim insanları vardı.

 

 

Manhattan Projesi Organizasyon Şemasını Göstermektedir.

 

Manhattan Projesi kapsamında 2’si Kanada’da ve 18’i ABD’de olmak üzere toplam 20 bölgede görev dağılıma göre faaliyetler gerçekleştirilmiştir.

16 Temmuz 1945’te ilk atom bombasının Trinity testinde hazır bulunmuştur ve başarıyla sonuçlanan bu testin akabinde atom bombası Ağustos ayında Hiroşima ve Nagazaki’ye atılmıştır.

Julius Robert Oppenheimer “atom bombasının babası” olarak bilinmektedir ve 1946, 1951 ve 1967 yıllarında 3 kez Nobel’e aday gösterilmiş ancak hiç kazanamamıştır.

1965’in sonlarında gırtlak kanseri teşhisi konan Dr. Oppenheimer 1967’de hayata gözlerini yummuştur.