Bir Fikrim Var: Tüm Cihazlar İçin Kablosuz Şarj

Bir Fikrim Var: Tüm Cihazlar İçin Kablosuz Şarj

1.     Kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?

Ben Refika Gülseren. Gazi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği 1. sınıf öğrencisiyim.

 

2.     Projenizin ortaya çıkış hikayesini anlatır mısınız?

Prizde yer bulamayınca ya da bir yerde priz görmediğim zaman kablolar karışıp kıvrılmaktan çalışamaz hale gelince böyle bir gereksinim olduğunu düşündüm.

 

3.     Projenizi detaylı bir şekilde açıklayabilir misiniz?

Bluetooth ve Wİ-Fİ gibi aslında enerji transferi bir kutu (akü gibi) şarj olmasını istediğiniz cihazlara bağlanıyor (aynı bluetooth gibi) ve aralarında kablosuz enerji transferi başlıyor. Örneğin bluetooth kulaklık ses transferi gerçekleştiriyor sonuçta ses bir enerji aynı işlemi biz şarj etmek için kullanıyoruz. Bilgisayarları, telefonları, kulaklıkları, saatleri ve bir sürü bluetooth olan cihazlar entegre edilebilir ve kablosuz (kablo dirençleri ve sıcaklıkla değişen dirençler gibi kablodan cinsinden uzunluk ve kesit alanından kaybedilen verim) kazanılmış olur. Ta ki süper iletken sıcaklığı günlük hayatta kullanılana kadar...

 

4.     Neden bu projeyi hayata geçirmek istiyorsunuz?

Kablolardan, prizlerde yer aramaktan, kablo uzunluklarından, kabloların iç dirençlerinden ve daha birçok direnç ve zorluktan kurtulmak için bu fikir bence hayata geçmelidir.

 

5.     Projenizin sektöre nasıl bir fayda sağlayacağını düşünüyorsunuz?

Daha verimli enerji ve aynı Tesla gibi bir tabakanın üzerine 100 lambayı aynı anda kablosuz olarak yakması ve bunun bugün daha da geliştirilerek yapılabileceğini bizlere gösteriyor. 

 

6.     Projeniz ile ilgili planlarınız ve hedefleriniz nelerdir, 5 yıl sonra projenizi nerede görüyorsunuz? 

Enerjiyi daha iyi kullanmayı ve yenilenebilir enerjiden de en iyi şekilde yararlanılıp ülkemizin enerji bağımsızlığında daha iyi rol oynaması için daha da geliştirilmiş olacağına inanıyorum.