Bir Fikrim Var: Yapay Zekalı Keskin Nişancı Tüfeği

Bir Fikrim Var: Yapay Zekalı Keskin Nişancı Tüfeği

1.      Kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?

2004 Almanya doğumluyum ve Antalya'da büyüdüm. İlkokulu Hacı Hafize Hakkı Saygan İlköğretim Okulu'nda okudum. Ortaokul ve liseyi Antalya Doğa Kolejinde okudum (okuyorum). Ortaokul döneminde robotik kodlama öğrenmeye başladım. Üç arkadaşım ile Samsung Geleceğin Mucitleri yarışmasına katıldım. Yapay zekâ ile desteklediğimiz akıllı sulama projesi hazırladık. Bu projeyle ürettiğimiz cihaza hava durumunu sorduğumuzda günlük olarak hava durumunu veriyor ve sorduğumuz bazı sorulara cevap verebiliyordu. Lise döneminde ise okul meclisinde fotoğrafçı olarak yer aldım. Meclis içerisinde ve dışında birçok sosyal sorumluluk projesine katıldım. İki yıl d'AytMUN' da (okulumuzun kendi içerisinde yapmış olduğu MUN) basın üyesi ve organizatör olarak rol aldım. Birçok kulüpte başkanlık yaptım: Oryantiring Kulübü, Almanca Kulübü… Ayrıca Motorlu Araçlar Kulübü olarak kendi kulübümü kurdum. Teknolojiye, yapay zekaya, tarihe, fotoğrafçılığa, bisiklete, spora, ralliye ve arazi araçlarına karşı büyük bir ilgim var. En çok da teknolojiye ve yapay zekaya karşı ilgim var ve buna olan ilgimi meslek edinerek ilerletmek, geliştirdiğim ve katkı sağladığım projelerle ülkemi temsil ederek çalıştığım alanda tüm dünyanın tanıdığı bir kişi olmayı hedefliyorum.

 

2.      Projenizin ortaya çıkış hikayesini anlatır mısınız?

Yapay zeka eğitimi almak istiyorum. Babam ile yapay zekanın yurt savunmasına sağlayabileceği katkıları konuşuyorken fikir ortaya çıktı.

 

3.      Projenizi detaylı bir şekilde açıklayabilir misiniz?

Yapay zeka keskin nişancı destek sistemi. Silahın üzerine monte edilecek olan rüzgar, nem, basınç gibi ölçümleri yapabilecek GPS destekli mini bir ölçüm cihazını yapay zekayla desteklemek. Yapay zeka mevsimsel ve bölgesel olarak daha önceden bilinen hava olaylarını, silah üzerindeki mini ölçüm cihazından gelen anlık verileri ve atıcının daha önceden analiz edilmiş olan atış alışkanlıklarını birleştirir, analiz eder. Varsa bölgedeki dronelardan gelen verilerle analiz desteklenir. Yapay zeka tüm hesaplamaları yaparak hedefe yapılacak olan kusursuz atış için noktalamayı dürbüne aktarır. Sistem dürbün üstüne ya da silah gövdesinde uygun olan yere yerleştirilecek olan mini solar panellerle desteklenir ve sistemin çalışması için ihtiyaç duyulan enerji sağlanır.

 

4.      Neden bu projeyi hayata geçirmek istiyorsunuz?

Türkiye savunma sanayii için katkıda bulunmak ve daha fazla envantere sahip olunmasını istiyorum.

 

5.      Projenizin sektöre nasıl bir fayda sağlayacağını düşünüyorsunuz?

Sektörde şu ana kadar kullanılan silahlar arasından sıyrılıp yüksek katma değerli bir silah olarak sektörde yer almasını istiyorum.

 

6.      Neden size yatırım yapılması gerektiğini düşünüyorsunuz?

Yalnızca bana değil ben ve benim gibi gençlere yatırım yapılması ülkemizin güvenliği ve geleceği için önem arz ediyor.

 

7.      Projeniz ile ilgili planlarınız ve hedefleriniz nelerdir, 5 yıl sonra projenizi nerede görüyorsunuz?

Beş yıla kalmadan projemin uzmanların katkılarıyla aktif olarak kullanılabilir hale gelmesi ve ordumuzun envanterine girip yurt savunmasında etkin halde kullanılmasının hedefliyorum.