Eşli Çalışan Düşey Eksenli Rüzgar Türbinleri İle Enerji Üretimi

Eşli Çalışan Düşey Eksenli Rüzgar Türbinleri İle Enerji Üretimi

1. Kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?

Merhaba, ben Emre Karagöz. Dokuz Eylül Üniversitesi Makine Mühendisliği Enerji Yüksek Lisans öğrencisiyim. Yüksek Lisansımda düşey eksenli rüzgar türbinleri üzerine çalışıyorum.

2. Projenizin ortaya çıkış hikayesini anlatır mısınız?

Yüksek lisans konum dahilinde düşey eksenli türbinlere olan ilgim arttı ve bu alanda gerek akademide gerekse diğer alanlarda birçok fırsatın olduğunu gördüm ve bu konunun değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum.

3. Projenizi detaylı bir şekilde açıklayabilir misiniz?

Günümüzde ticari türbinlerin hemen hemen tamamına yakınını yatay eksenli rüzgar türbinleri oluşturmaktadır. Bu türbinlerin boyutları arttıkça arasındaki mesafelerinde artması gerekmektedir (bir türbinin diğer türbini perdelememesi için). Bu durumda da güç yoğunluğunda azalma meydana gelmektedir. Daha küçük boyutlu düşey eksenli rüzgar türbinlerinde ise bu durum yatay eksenlilere göre daha avantajlı konumdadır. Bu konuyla ilgili yapılmış akademik çalışmalarda bulunmaktadır. Bir başka akademik çalışmada ise düşey eksenli türbinlerin tekli çalışması yerine eşli çalışması durumunda veriminin arttığı gözlemlenmiştir. Bu proje ile küçük ölçekli düşey eksenli rüzgar türbinlerinin eşli çalışması örneğin x bir üniversitenin mühendislik fakültelerinin çatılarına ve ya uygun bir yere koyulması durumunda enerji üretimine ve eğitim gören öğrencilere katkısının olabileceğini düşünmekteyim.

4. Neden bu projeyi hayata geçirmek istiyorsunuz?

Hem akademik hem de ekonomik olarak çok büyük katkılarının olabileceğini düşünüyorum. Bu proje sayesinde mühendislik öğrencileri, henüz lisans eğitimi sırasında enerji sektörüne olan ilgilerinin artacağını ve ileride akademik olarak bu konu üzerine çalışmak istediklerinde ellerinde doğrudan deneysel saha verileri olacağı için büyük avantajları olacaktır.

5. Projenizin sektöre nasıl bir fayda sağlayacağını düşünüyorsunuz?

Hem enerji sektöründe hem de akademide istihdam ve lisansüstü çalışmalarda bulunmaya teşvik edici olacağını düşünüyorum.

6. Neden size yatırım yapılması gerektiğini düşünüyorsunuz?

Bana doğrudan bir yatırım yapılmasa bile ülkemizin geleceği için en önemli konulardan biri olan bağımsız enerjiyi daha mühendislik eğitimin temelindeyken öğrencilere ve üniversiteye katkısının çok olabileceğini düşünmekteyim. Herhangi bir x üniversitede bu projenin pilot olarak denenmesi halinde devamının geleceğini düşünüyorum.

7. Projeniz ile ilgili planlarınız ve hedefleriniz nelerdir, 5 yıl sonra projenizi nerede görüyorsunuz?

Projemin fiziksel bir karşılığı bulunmasa bile bu konuda akademik çalışma yapıp bir makale yayınlamayı düşünüyorum. En azından benim gibi düşünen bir kişi bile çıksa ona referans olmasını istiyorum.