Sirene Duyarlı Yön Göstergesi
1. Kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?
Adım Ramazan, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Endüstri Mühendisliği 3. sınıf öğrencisiyim. Bir problem tespit edip hakkında pratik çözümler aramayı, bir ürünün nasıl daha iyi hale getirilebileceği hakkında çeşitli araştırmalar yapmayı ve şirket/ülke/şehir yönetimine katılmayı seven biriyim. Çeşitli kurum ve kuruluşlara gerek CİMER gerek elektronik posta gerek belediyelerin mavi masa sistemleri gerekse mobil uygulamalardan sürekli fikir veya öneriler göndermekten ve bunların dikkate alınıp, uygulamaya konulmasını görmekten mutluluk duyarım.
2. Projenizin ortaya çıkış hikayesini anlatır mısınız?
Etrafı binalarla çevrili ve gürültülü bir caddede yürürken gelen ambulans sireninin çıkardığı ses dalgalarının, bina duvarlarından yansıması ve şehir gürültüsüyle karışmasıyla hangi yönden geldiğini, yayayken bile anlamakta zorlanmam sonucunda sürücülerin bu konuda daha çok zorlanacağını ve trafikte yol vermeyi yavaşlatıp ambulansa zaman kaybettireceğini düşünüp bu probleme nasıl bir çözüm üretilebilir düşüncesiyle birlikte böyle bir fikir ortaya çıktı.
3. Projenizi detaylı bir şekilde açıklayabilir misiniz?
Yoğun ışık ve gürültü kirliliğinin oluştuğu büyükşehirlerde, siren sesi duyulsa bile ses dalgalarının yansıması, diğer seslerle karışması ve siren lambalarının ışık kirliliğinden dolayı görülmesi güç olabileceğinden sürücülerin acil durum araçlarının hangi yönden geldiğini anlaması kolay olmayabilir işte bu duruma çözüm olarak otomobillerin göstergelerine takılacak ufak bir ekran ve aracın dışına yerleştirilecek ufak bir ses sensörü ile siren üreten firmalardan alınacak (Ülkelere göre değişik versiyonları olabilir) periyodik olarak yükselip alçalan ses dalgasının ham hali sensöre yazılım olarak yüklenecek bu sayede acil durum aracının hangi yönden geldiği rahatlıkla tespit edilebilecektir. Tespit edilen yön araç göstergesinde bir ok ile gösterilecek olup bulunulan mevcut şeride göre aracı sağa veya sola çekip yol vermemiz şeklinde sürücüyü yönlendirecektir.
4. Neden bu projeyi hayata geçirmek istiyorsunuz?
Büyük afetlerde oluşan trafikte, büyükşehirlerin iş giriş/çıkış saatlerinde, köprülerde, bayramlarda, tatillerde vb. yoğun trafik durumlarında sürücülerin acil durum araçlarının hangi yönden geldiğini görüp daha hızlı aksiyon almasını sağlayıp acil duruma daha hızlı müdahalenin sağlanması amacıyla bu fikrin hayata geçmesini isterim.
5. Projenizin sektöre nasıl bir fayda sağlayacağını düşünüyorsunuz?
Araçlarda yeni bir donanım seçeneği olacak, eski araçlara sonradan takılabilecek, bu sistem zamanla geliştirilip otobanlarda fermuar sistemi denilen yol verme sisteminin uygulanması için 1 km ötedeki sireni bile duyabilir hale getirilecek. Bu sayede acil durum araçları gideceği yere daha hızlı varacak.
6. Neden size yatırım yapılması gerektiğini düşünüyorsunuz?
Özellikle büyük afet durumlarında oluşan yoğun trafikte kurtarma araçlarının daha hızlı olay yerine varabilmeleri amacıyla hangi yönden ve nereden geldiğini anlamanın çok önemli olduğunu düşünüyorum.
7. Projeniz ile ilgili planlarınız ve hedefleriniz nelerdir, 5 yıl sonra projenizi nerede görüyorsunuz?
5 yıl sonra bu fikrim araç şirketlerince standart donanım haline getirilmiş, yaygın olarak kullanılmaya başlamış ve bu sistemi kullanmayan araçlarında kullanan araçlardan görüp yol vermeye başlamış olacağını düşünüyorum.